KONSERVATIVT: – Motstanderne av eggdonasjon argumenterer at en kvinne som føder barn bør være barnets genetiske mor – slik som det visstnok «alltid har vært». For et konservativt argument, skriver kronikkforfatteren. Foto:Georges Gobet,Afp

Debatt

Foreldreskap skapes ikke av celler

Hva er det med en kvinnes biologiske morskap som i forbindelse med prøverørsbefruktning legitimerer en rå forskjellsbehandling?
Jeg har gitt bort egg og min mann har gitt bort sæd - til og med ferdigblandet. Det er blitt barn av vår donasjon.
Det er ingen menneskerett å få barn, men det er en menneskerett å få prøve - med de metoder som finnes.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

SANNA SARROMAA, finne, feminist og blogger i gd.no

I slutten av mars anbefalte ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge. Endelig, tenkte jeg – seks år etter at jeg selv hadde gitt bort mine egg.

Dessverre har vi vært i denne situasjonen før. Sist gang var det erkekonservative Senterpartiet som sørget for å stoppe eggdonasjonen før saken engang kom til Stortinget. Denne gangen blir det garantert KrF som skal få æren for å stå for politikk og kvinnesyn fra middelalderen – slik som til og med denne avisen anbefalte på lederplass i gårdagens avis.

VG MENER: Stans forslaget om eggdonasjon!

Kjønnsceller er kjønnsceller

Sanna Sarromaa. Foto:Keane Studios,

Så lenge som jeg har bodd i Norge, og før jeg engang begynte å prøve å lage barn, har jeg betraktet forbudet mot eggdonasjon som et betydelig likestillingsproblem. Hva er det med en kvinnes biologiske morskap som i forbindelse med prøverørsbefruktning legitimerer en forskjellsbehandling? Man tillegger en helt annen vekt på kvinnens kjønnsceller enn på mannens.

Motstanderne av eggdonasjon argumenterer at en kvinne som føder barn bør være barnets genetiske mor – slik som det visstnok «alltid har vært». For et konservativt argument!

Selv tenker jeg at morskap og farskap lages ikke av celler, men av det sosiale samspillet en forelder og et barn har hver eneste dag. Biologi og genetikk er på ingen måte en forutsetning for foreldreskap, slik som vi vet fra adopsjoner.

Vi ga bort en gave

Selv ble jeg eggdonor tilfeldig, men likevel fullhjertet, i kjølvannet av min egen infertilitet. Jeg og min norske mann hadde en relativt kort, men likevel intens og emosjonelt tung, periode med infertilitet som vi til slutt ble behandlet for med IVF, i folkemunne prøverør, i Finland der vi på det tidspunktet bodde.

IVF-behandlingen i Finland ga oss tvillinger – en helt perfekt gutt og en helt perfekt jente. Vi lyktes med første forsøk og eggstokkene mine, som til vanlig ikke slipper ut egg på grunn av polycystisk ovariesyndrom (PCO), produserte plutselig massevis med egg slik at vi i tillegg til tvillingene satt igjen med fjorten befruktede egg. Det sier av seg selv at vi ikke hadde bruk for alle disse embryoene. Halvparten av dem ligger fremdeles i fryseren til Graviditas i Helsinki i tilfelle vi skulle få lyst på fjerde barn, halvparten ga vi bort.

Vi fikk ikke noen kompensasjon for donasjonen, og det er bra. «Gaven dere har gitt bort har gitt resultater», fikk vi vite per epost fra klinikken kort tid etter donasjonen. «Flott! Ønsk foreldrene lykke til», svarte vi. Vi vet altså at det er blitt barn av embryoene vi donerte, men vi vet ikke hvor mange og hvor. Vi vil heller ikke vite. De er ikke våre barn. Disse barna har sin egen forelder eller sine egne foreldre.

LES: Sanna og Rune ga bort barn i gave.

Kan oppsøke opphavet

Vi har bare gitt bort genetisk materiale. Antakeligvis gjorde vi noen sjeleglade. Alle som har slitet med å få barn vet hvordan det er å lykkes. Ifølge den finske loven kan disse barna oppsøke sitt biologiske opphav når de er myndige. Dette forutsetter selvsagt at deres foreldre forteller dem om donasjonen. Selv har vi vært åpne ovenfor våre egne barn. Biologien kommer inn i bildet for oss her. Våre barn ser ut som søsken. De ser ut som våre barn.

Det er en reell sjanse for at de én dag i undergrunnen i Helsinki møter en som er lik dem selv. Det er en fordel at de da ikke blir forelsket.

Når våre barn vokser opp med denne kunnskapen, er det ikke noe mystisk eller problematisk ved det – akkurat slik som det ikke behøver å være med egg- eller embryodonasjon. Slik sett håper jeg at de barna som er blitt av mine egg også får vite om sitt opphav.

En menneskerett å få prøve

Det reelle etiske problemet er at ved å ikke tillate egg- og embryodonasjon i Norge, sender vi desperate kvinner og par til utlandet – for eksempel til Danmark og Finland, og til og med til USA og India. Da blir dette et pengespørsmål. Behandlingen koster penger og de ressurssterke middelklasseforeldrene stikker av med babyene, slik som ved surrogati.

Den finske lovgivningen er et godt eksempel på at det er fullt mulig å tillate dette uten at vi får indiske eller amerikanske tilstander med kjøp og salg. Egg- og embryodonasjon, akkurat sånn som sæddonasjon, må basere seg på frivillighet og kostnadsfrihet. Norge har et topp helsevesen med høye etiske standarder. Egg- og embryodonasjon kan praktiseres på lik linje med all annen type behandling.

Barnløshet defineres som en sykdom av verdens helseorganisasjon. Vi behandler også andre sykdommer. Det er ingen menneskerett å få barn, men det er en menneskerett å få prøve - med de metoder som finnes. For barna er det viktigste å ha gode omsorgspersoner, totalt uavhengig av deres DNA.

Les også

 1. Kan åpne for sæddonasjon for single

  I dag avgjør Bioteknologirådet om de er for eller imot assistert befruktning for enslige.
 2. Forening om feil på gravid-test: Svært uheldig

  Renate Kurszuz i foreningen Ønskebarn reagerer kraftig på at tusenvis av norske kvinner kan ha fått et feilaktig svar…
 3. Spørsmål og svar: Dette mener Jonas Gahr Støre egentlig

  VG ville vite hva den påtroppende Ap-lederen mener om kontroversielle politiske temaer. Slik svarte han.
 4. - Erna og Siv vil sette likestillingen i Norge tilbake

  (VG Nett) AUF-leder Eskil Pedersen mener en regjering med Erna Solberg og Siv Jensen vil gi tidenes blåmandag for…
 5. Stans forslag om eggdonasjon

  Denne uken anbefalte et flertall på ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge.

Mer om

 1. Barn og unge

Flere artikler

 1. Pluss content

  Foreldreskap skapes ikke av celler

 2. Den norske eggerøren

 3. Sarromaa om VG-leder om eggdonasjon: –  J… konservativt og kvinneundertrykkende

 4. Staten bestemmer ikke hvem som er mora di

 5. Mor er først og fremst mor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder