SØRGER: Aktivister fra det religiøse partiet Jamaat-e-Islami ba fredag for ofrene etter Taliban-angrepet mot en skole 16. desember.

SØRGER: Aktivister fra det religiøse partiet Jamaat-e-Islami ba fredag for ofrene etter Taliban-angrepet mot en skole 16. desember. Foto: AP,

Leder

Pakistans skjebneår

Altfor lenge har konspirasjonsteorier tåkelagt hvem som egentlig er Pakistans fiender.
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Pakistanske sikkerhetsstyrker dreper en beryktet Taliban-leder som knyttes til skolemassakren i Peshawar 16. desember. Minst syv militante drepes i et rakettangrep fra det som antas å være amerikanske ubemannede fly. Dette er bare de siste nyhetsmeldingene fra frontlinjen i krigen mot terror i det nordvestlige Pakistan. 2015 blir et avgjørende år for Pakistan i kampen mot ekstremister som bruker alle midler for å gjennomsyre og destabilisere både det pakistanske samfunn og nabolandet Afghanistan.

Lyspunktet for Pakistan i 2014 var tildelingen av Nobels fredspris til Malala Yousafzai, men det tok bare noen dager før mørket senket seg da terrorister angrep barneskolen i Peshawar. 149 ble drept, 134 av dem var skolebarn. 2014 vil bli husket for disse ytterpunktene, Malalas tale fylt av håp på den ene siden, ekstremistenes ugjerninger på den andre. Pakistansk Taliban påtok seg ansvaret for massakren på barneskolen. Fra grenseområdene mot Afghanistan, i det nordvestlige Pakistan, har Taliban, al-Qaida og andre militante ekstremister i mer enn et tiår spredd død, ødeleggelse og undertrykkelse på begge sider av grensen. Siden i sommer har den pakistanske hæren gjennomført en omfattende militær offensiv i stammeområdene.

Den grufulle terroren mot barn vekket en hel nasjon. Pakistanerne har erfart vold og terror i en årrekke, men massedrapene i Peshawar var så opprørende at de samlet folket og fikk politikere til å reagere ved å gjeninnføre dødsstraff og opprette militærdomstoler for terrorsaker. Det varsles at 500 militante vil bli henrettet de kommende ukene. Pakistanske myndigheter bør stanse henrettelsene. De er ikke svaret på Pakistans utfordringer.

I stedet må Pakistan må gjøre alt for å pågripe og straffeforfølge de ansvarlige for massakren i Peshawar. Samtidig må ekstremisme bekjempes på alle plan i samfunnet, fra skoler som indoktrinerer til ytterliggående grupper som er blitt tolerert eller støttet av innflytelsesrike krefter. I denne striden må pakistanernes menneskerettigheter forsvares og forsterkes. Altfor lenge har konspirasjonsteorier tåkelagt hvem som egentlig er Pakistans fiender. Både forsvaret og det sivile samfunn har ansvar for å bekjempe den overhengende trussel ekstremistene utgjør.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder