Kommentar

Har det rablet for Trump?

Av Hans Petter Sjøli

Foto: Thomas Nilsson VG

Donald Trump skulle bli mer «presidential». Slik ble det ikke.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Det ene bisarre opptrinnet etter det andre preger nå Donald Trumps presidentvalgkamp. Gårsdagens Trump-snakkis – hans høyst besynderlige håndtering av den gråtende babyen på et valgmøte i Virginia – har fått en hel verden til å gape: Hva er det som skjer? Har det rablet for fyren?

«There is something very wrong with Donald Trump», skriver den konservative skribenten og historikeren Robert Kagan, og flere spør seg nå om republikanernes kandidat er ved sine fulle fem. Trump er en «troubled man», fastslår Kagan. Det er oppsiktsvekkende ord om en som faktisk kan bli USAs 45. president.

Da Trump meldte seg på i den republikanske nominasjonsprosessen, var det ikke mange eksperter og USA-kjenner som levnet ham en sjanse. Men hans bøllete og – det må innrømmes – underholdende stil og budskap om å gjøre Amerika «great again» traff åpenbart en nerve i folkedypet, og spesielt i områder dominert av hvit arbeiderklasse, en samfunnsgruppe som knapt har tjent på globaliseringen, og som føler seg oversett av det politiske establishmentet i Washington.

For flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Trump-fenomenet lignet – og ligner – på høyrepopulistiske fremganger i Europa, med franske Marine Le Pen, nederlandske Geert Wilders og britiske Nigel Farage som de fremste eksemplene, i tillegg til den nasjonalistiske statsministeren Viktor Orbán i Ungarn. Alle disse har sine nasjonale særegenheter, men med noen åpenbare fellestrekk: De spiller på skepsisen mot flyktninger og innvandrere, og de appellerer først og fremst til lavinntektsgrupper, i en politisk jord der venstresiden opprinnelig sådde sine frø, men som mer eller mindre ble glemt i venstresidens middelklassevending i takt med utdanningsrevolusjonen.

Men de europeiske høyrepopulistene er likevel mer «normale» enn Trump. Le Pen og Wilders er politisk ytterliggående, og støtter Trumps kandidatur, men de opererer mer eller mindre etter allment aksepterte regler for politisk debatt og argumentasjon. De er skolerte, veltalende og profesjonelle, og politikken er gjennomtenkt og programfestet. Trump, derimot, har siden han kastet seg inn i presidentracet knapt holdt en sammenhengende tale; han bløffer, motsier seg selv og slenger om seg med uttalelser som får nakkehårene til å reise seg hos USAs nærmeste allierte, tilsynelatende helt uanfektet.

Les også: Trump kan anerkjenne Krim som russisk territorium

President Obama gikk nylig svært langt i å be ledende representanter for det republikanske partiet om å vende ryggen til Trump og velge en annen kandidat. En mann som Trump er rett og slett ikke personlig skikket til å lede USA, lød Obamas knallharde dom. En sterkere advarsel fra en sittende president mot hans eventuelle etterfølger i Det hvite hus er knapt mulig å forestille seg.

Det handler først og fremst ikke om politikk, selv om det lille vi (og Trump selv?) vet om mannens konkrete politiske forslag er vanvittig nok. Det handler om personlighet. Trumps tidligere ghostwriter Tony Schwarz beskriver ham som en sosiopat som bruker løgn som strategisk metode, helt uten samvittighet. Og de mange som trodde at han for å bli mer «presidential» ville legge vekk alle pøbelstrekene fra nominasjonskampen, innser nå at Trump faktisk er en pøbel, som nyter det å snakke i nedsettende termer om andre like mye som han nyter å skryte av seg selv.

Trump mangler åpenbart impulskontroll og vikler seg inn i det ene pinlige opptrinnet etter den andre, og oppfører seg rett og slett ikke som folk. Han er hevngjerrig og lettkrenket. Når han i tillegg nå fabler om at valget i november kan bli «rigget», åpner han for noen virkelig farlige krefter i et land der konspirasjonsteoriene florerer, og hatet i visse miljøer mot Washington-eliten handler om noe mer enn sunn politiker- og maktskepsis.

Trump-fenomenet var artig i starten, og hans raljerende oppgjør med pompøse maktpersoner var noe virkelig utenom det vanlige, selv i amerikansk politikk. Men nå er det ikke artig lenger. Som visepresident Joe Biden nylig sa: En mann hvis mest kjente frase er «du har sparken» er ingen folkets mann, han er en bølle.

Det hevdes at ikke-amerikanere ikke har forutsetning for å forstå amerikansk politikk. Det kan hende, det. Men Trump er også i amerikansk kontekst virkelig noe for seg selv, en kandidat ikke lik noen andre. Han er et politikertype som nærmest overskrider alle kategorier, enda mer enn den vestlige politikeren som han kanskje ligner mest på, Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Det kan se ut til at stemningen i USA er i ferd med å snu, og at Trumps bekmørke virkelighetsbeskrivelse, aparte utspill og tildragelser rett og slett er for vilt for den jevne amerikanske velgeren.

Det er i så fall oppløftende nyheter, for USA er ikke et hvilket som helst land i verden. Det er hegemonen, den eneste supermakten – landet med de lengste og stolteste demokratiske tradisjonene og vår suverent viktigste allierte. Uavhengig av partipreferanse eller politisk ståsted, så føles det absolutt tryggest at personen til rors i denne verdenspolitikkens supertanker har egenskapene som skal til for å holde kursen. Slik Trump nå turer frem, er det en smule grunn til å tvile på at han er helt der.

Les også

 1. OSSE-observatør truet med skytevåpen i Ukraina

  En OSSE-observatør ble tirsdag truet med skytevåpen i Øst-Ukraina, opplyser Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i…
 2. Et avgjørende valg

  Det kan virke merkelig å hevde det etter et intenst år med nyheter fra den amerikanske presidentvalgkampen hver dag, men…
 3. Trond Giske: – Høyre bør bryte samarbeidet med Trumps parti

  I stedet for å bagatellisere Trumps politikk, bør Erna Solberg og Høyre si tydelig fra.
 4. Trump nekter å støtte Ryan og McCain

  Republikanernes presidentkandidat Donald Trump sier han ikke er klar til å støtte Paul Ryan og John McCain, som stiller…
 5. Obama slakter Trump etter Khan-feiden: – Sørgelig uforberedt til å bli president

  Obama spør også Trumps partikolleger om ikke snart «nok er nok».
 6. VG mener: Trump truer NATO

  Donald Trump er republikanernes presidentkandidat, noe som formelt ble slått fast i morgentimene natt til i går, norsk…
 7. Plagiat uten plan

  Når du først skal stjele poenger fra en tale, hvorfor stjele fra hovedfienden din?
 8. Trump hevder presidentvalget rigges

  Donald Trump frykter at det amerikanske presidentvalget rigges, men la ikke fram bevis for påstanden.
 9. Bøllenes tilbakekomst?

  Denne mannen må ikke få hånd om atomknappene, og det er bare Hillary som kan hjelpe oss.
 10. Trump kan anerkjenne Krim som russisk

  New York Times sidestiller Donald Trumps uttalelser om Ukraina med den største utenrikspolitiske blemmen om Øst-Europa…
 11. Krise for Trump etter angrepet på Khan-familien

  Trump har bevisst brutt politiske tabuer i valgkampen for å få oppslutning, men hans angrep på de etterlatte til en…

Mer om

 1. USA
 2. Barack Obama
 3. USA-valg 2016
 4. Republikanerne, USA

Flere artikler

 1. Et avgjørende valg

 2. Giskes frekkis

 3. Er Donald Trump fascist?

 4. Norge må bidra mot zika

 5. Gi meg de rene og ranke

Fra andre aviser

 1. 10 nye Zika-tilfeller i Florida sprer frykt

  Aftenposten
 2. Nordmann pågrepet for trusler mot politiet i USA

  Aftenposten
 3. Den republikanske eks-agenten kan ramme Trump hardt

  Aftenposten
 4. Tidligere CIA-agent utfordrer Trump i presidentvalget: – Aldri for sent å gjøre det rette

  Aftenposten
 5. «Black Lives Matter»-demonstranter sperret motorvei inn til Heathrow

  Aftenposten
 6. Tre drept i skyteepisode i Washington

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder