Tidligere FBI Director James Comey går til pause etter første runde av høringene på Capitol Hill i Washington. / Foto: Saul Loeb AFP

Reality på høyt nivå

Hvis Donald Trump håndterer presidentgjerningen som et realityshow, er  tidligere FBI-sjef James Comey den første som virkelig har forstått  spillereglene.

 • Anders Giæver

Artikkelen er over tre år gammel

En slik kongresshøring er litt som en fotballkamp. I lange perioder skjer det ingenting. Senatorene stiller lange, repeterende spørsmål, som strengt tatt ikke er spørsmål, men postulater. Comey avgir de samme svarene i stadig mindre varierte versjoner.

Så plutselig glimter det til. En senator stiller et av spørsmålene på en litt annen måte, et eller annet trigger Comey til å si at «Jeg ble sparket med den hensikt å forandre Russland-etterforskningen». Eller han hevder at Trumps påstander om FBI var «løgn, enkelt og greit».

Comey er en imponerende og sammensatt figur. Han svarer grundig og tilsynelatende ærlig på alle spørsmål. Formelt korrekt og så konkret som det er mulig å være. Samtidig har han på fire år oppnådd å bli den mest kontroversielle FBI-sjefen siden den herostratisk berømte J. Edgar Hoover. Det er stor skepsis mot ham blant demokratene, etter måten han håndterte etterforskningen av Hillary Clintons epostskandale på. Og det er nå stor skepsis blant mange republikanere for måten han har håndert Russland-etterforskningen på - inntil Trump sparket ham.

Det mest oppsiktsvekkende i første runde av onsdagens høring, var hvordan han rett ut fortalte at han hadde lekket innholdet i et møte han hadde hatt med Trump til en venn, med ønske om at vennen skulle bringe dette videre til New York Times. Hensikten var at opplysningene skulle føre til at kongressen skulle oppnevne en egen spesialetterforsker.

En strategi han lyktes i.

Mye av det Comey sier står i direkte kontrast til ting Trump har sagt. Her står påstand mot påstand. Trump har antydet at han har gjort lydopptak av alt sammen. Comey oppfordret ham indirekte om å legge frem opptakene.

Dette er reality- TV på et høyere nivå.

Les også

 1. Sparket FBI-direktør: Trump mente Russland-etterforskning skapte problemer

  NEW YORK (VG) Tidligere FBI-direktør James Comey hevder president Donald Trump ringte han personlig og ga uttrykk for at…
 2. Juseksperter råder Trump til å droppe tvitringen

  Etter et døgn med Twitter-tirade mot eget justisdepartement, rådes president Donald Trump til å legge vekk Twitter.

Flere artikler

 1. Fungerende sjef: – Man kan ikke stoppe FBI

 2. Sterke reaksjoner på McCains utspørring av Comey

 3. Pluss content

  Trump om seg selv: – Ingen politiker i historien har blitt behandlet mer urettferdig

 4. Trump: – Ingen politiker har blitt behandlet dårligere

 5. Demokratenes leder i Senatet: – Liten grunn til å tro på Trumps begrunnelse

Fra andre aviser

 1. Comey: - Jeg håper det finnes lydopptak av samtalene med Trump

  Bergens Tidende
 2. Comey-høringen i gang i USA

  Aftenposten
 3. Comey: Trump ville ha noe igjen for å la meg beholde jobben min

  Aftenposten
 4. Disse kom best - og disse kom dårligst - ut av Comey-høringen i Senatet

  Aftenposten
 5. James Comey bryter tausheten

  Aftenposten
 6. Forsøkte Trump å stanse Russland-etterforskningen? I dag kan James Comey velge å dele hva han vet.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder