Dagfinn Nordbø Foto:Frode Hansen,VG

Debatt

Komikerkuker

En norsk komiker som hater en annen. Det må jo bare bli en
TV-serie.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dagfinn Nordbø, satiriker

Kjære NRK eller TV2. Jeg tillater meg å legge ved en idé til en TV-serie, med arbeidstittelen Komikerkuker. Som dere forstår er den basert på liv og leven i det norske komikermiljøet, et artig lite økosystem med mye innavl og vondt blod. Det bærende elementet i serien er konflikten mellom komikerne Ørjan og Atle.

LES OGSÅ: Komiker Ørjan Burøe: – Truet på SMS

Karakterbeskrivelse komikerkuken Atle

Atle er født i 1969 og gjør det veldig bra. Han har rasket med seg det meste av komipriser, spilt i populære humorsuksesser på TV og hatt en rekke filmroller. Sammen med Johan Golden er han en kjempesuksess på radio. Atle burde egentlig ikke ha en eneste bekymring her i livet. Han kan gå på en firmajobb og tjene 80.000 på å underholde Statoil i tjue minutter. Han kan velge og vrake i roller, og tilhører det norske komikermiljøets overklasse. Det er opplest og vedtatt at Atle er morsom, og dermed kan han gå opp på scenen og slippe en brakfis, og få publikum til å le av det. De vet jo at han er morsom.

Psykologisk profil

Atle er familiemann, med barn og kone i et stabilt forhold. Alt er på stell, bortsett fra én ting: Han kan bli litt aggressiv i blant. Det betyr at han i det ytre er en snill og godslig kosebamse som bare ønsker å gjøre alle mennesker glade. Men inni ham raser det et kaos. Alt han blir sint på, vender han innover, og det bygger seg opp et veldig trykk i ham. For å få utløp for dette sinnet, hender det at han sender stygge sms-er. Veldig stygge. Eller han går ut i mediene og raser over Tommy Steine, som han mener er en dårlig og lite morsom komiker. Men, hvis vi skal sette opp en liste over hvem Atle hater, er det 1. Komikeren Ørjan Burøe, 2. Komikeren Tommy Steine.

KOMIKERE: Ørjan Burøe og Atle Antonsen. Foto:Mattis Sandblad / Krister Sørbø,

Karakterbeskrivelse komikerkuken Ørjan

Ørjan er født i 1974, og er en av komikermiljøets slitere. Han har liksom alltid vært der. På samme måte som Atle gikk han gradene på standupscenen Kristian Quart i Oslo, utestedet som var starten på Elina Krantz sin vei til søkkrik komikerdronning. Elina kom til Oslo for 20 år siden, ikke for å lage humor, men for å tjene penger. De kaller henne Magica fra Tryll når hun ikke hører det, og hun har en jernklo rundt 96% av alle norske komikere, også Ørjan. Ørjan gikk hele løpet med gratis og dritdårlig betalte jobber på Quarten og Latter, men hadde ikke så mye flaks som Atle. Der Atle ble hentet inn i komikeradelen som sprang ut fra NRK TV og fikk et enormt publikum, måtte Ørjan ta til takke med noen tullete realityshows på TVNorge og TV2 Zebra. Der viste han fram pikken og bød generelt på seg selv - det må man jo gjøre, skal man opp og fram i medielandskapet. Pikk er klikk, som det heter i nettavisene. Er du mange nok ganger i media, tror jo folk du er morsom, og er kanskje villige til å betale for det også.

LES OGSÅ: En komisk klassekamp

Komikerfrue?

Ørjans komikk er veldig sentrert rundt forholdet til kona Marna, og deres lille sønn. Marna fant på et tidspunkt ut at det var noen som het Fotballfrue, som tjente penger på å være pen og litt dum. Dermed startet Maren bloggen Komikerfrue, og det gikk ikke lang tid før også hun ble kalt kjendisblogger. Ørjans psykologiske profil er litt sånn happy-go-lucky. Han har et hipsterskjegg som han aldri ville kommet inn i Stortingets lobby med, fordi når han ikke smiler, ser han ut som topplederen i Den Islamske Stat.

Ørjan lurer litt på hva han skal finne på for å tjene litt mere penger. Han har nettopp spilt inn en reklamefilm for finn.no, der budskapet er at damer er så pene og dumme at de ikke kan skru sammen et IKEA-skap. Derfor leier damen inn noen til å gjøre jobben mens Ørjan er ute. I filmen fikk han med både sønnen og Komikerfrue, og honoraret var ganske bra, men... BMW-SUVen er grei nok, men kunne vært byttet ut med en Tesla. Han trenger penger.

Første episode

Ørjan sitter i stua og tenker høyt, noterer på en ipad. Hva kan han gjøre? Vise fram pikken en gang til? Nei. Det er mer Morten Ramm, det der. Mens han grubler i senga, blir han reddet av gongongen. Det begynner plutselig å tikke inn sms-er fra Atle. Det er stygge saker. Atle hater ham. Han sier at alt Ørjan gjør på scenen er forferdelig. Han skal drepe ham ved første anledning, står det i sms-ene. Tilslutt har det ramlet inn 25 meldinger, den ene verre enn den andre. 25 møkkameldinger! Men likevel - dette er redningen. Vanlige folk ville kanskje tatt oppgjøret privat, men ikke når man er en blogger. Alt en blogger opplever i løpet av døgnets 24 timer, må blogges om. Dette er til og med drapstrusler, selve adelsmerket for kjendiser! Truet på livet - garantert oppslag i alle medier! Du kan bygge en hel karriere på det!

LES OGSÅ: Numme senior: - Barnslig

Blogg la gå!

Han legger ut sms-ene på bloggen sin. Mediene kaster seg selvsagt over saken, og artige fugler antyder gjengkrig i komikermiljøet. Ørjan er reddet. Kommentarfeltene koker. Dette kan kanskje bli Lørdags-Dagbladet, Dagsrevyen? Atle går så ut og beklager det hele, og sier at meldingene var forsøk på humor. Den er for tjukk. Drapstrusler er ikke humor - da må de i såfall være mye bedre skrevet enn disse. Hadde han skrevet "Jeg skal drepe deg ved å stappe åtte hundre tennisballer opp i rompa på deg og deretter bruke deg som trampoline" - da hadde det vært noe annet.

Etter å ha lagt seg flat og sagt unnskyld, tar Atle opp telefonen. Nå MÅ han melde seg på det sinnemestringskurset. Han har flaks igjen, for sinnaterapeuten har faktisk ledig time allerede dagen etter.

Da Atle ringer på, kommer terapeuten ut. Han heter... Dag. Atle møter altså seg selv i døra. Dag fikk det ikke til i samlivsbransjen, fordi han mener at ingen bør bo sammen. Derfor har han gått over i sinnamestringsbransjen, der han mener at alle bør være sinna.

Dag og Atle går inn i terapirommet, og setter seg til å snakke. De kjenner jo hverandre godt, så samtalen glir lett.

Plutselig hører de en rar lyd utenfor. De går ut i entreen, åpner døra og får se Ørjan stå der - med et bombebelte rundt magen.

Ørjan drar i utløsermekanismen.

(Slutt på første episode)

(Andre episode: Det hele viser seg å være avtalt spill.)

Twitter: @DagfinnNordbo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder