Kommentar

Men biffen min får du aldri

Av Dagfinn Nordbø

Av Nordbø/Mørland

Tegning: Morten Mørland/VG Foto: ,

Før nordmenn klager mer på matprisene, bør de lære seg å lage mat.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

av DAGFINN NORDBØ

Nok en gang er VGs Matbørs offentliggjort, og kjedesjefer beklager seg over at de ikke kom ut med de laveste prisene. Coop-Extra uttaler at "Deres mål er å være minst like billig som de billigste billigbutikkene for alle våre kunder". Åh, for en ambisjon. Deres handlekurv kostet 2318,79, mens vinneren REMA 1000s kurv kostet 2267,63. Bokstavelig talt en pølse i slaktetiden, altså - innkjøp av åtti varer ga en prisforskjell på drøye femti kroner! REMA 1000 blir så lykkelige over å vinne at de rykker inn helsides skryteannonser overalt. Man skulle tro de hadde fått Nobelprisen, og at Reitan var blitt utropt til hele verdens farao.

Matpriser er hot stuff i Norge, selv om vi har klodens beste økonomi. Resultatet av lavprisjaget er, som vi alle vet, nitriste butikker med identiske vareutvalg. Det neste som skjer, er at nordmenn ikke lærer seg å lage mat. Dit er vi på god vei, og lavpristullet er den viktigste årsaken. Hyllene og diskene er fulle av standardiserte hurtigprodukter som tar 15 minutter å lage, og som tar liten plass i butikken. Vi er på vei til å bli hjelpeløse analfabeter på kjøkkenet.

En annen børs

Siden priser er hot stuff, har VGs matbørs sin misjon - men, jeg skulle ønsket meg en annen børs i tillegg. Hva med en børs som handler om smartere forbruk? Eller om kreativitet på kjøkkenet?

De fleste husker den såkalte "biffkrisen" i våres, med krigsoverskrifter om at Ola Nordmann kanskje ikke fikk nok biff på grillen i sommer. Saken er nemlig at når det finnes et visst kvantum kjøtt på fryselager i Norge, går tollen på importert kjøtt opp med 60 kroner kiloen. Og Ola Nordmann spiser nesten bare biff.

Churchill sa: "Det er vanvidd å slakte en hel høne for å bare spise fileten". Det er nettopp det vi gjør. Vi spiser biffen, og resten av dyret går rett på fryselager. Vi aner ikke hvordan vi skal tilberede det. Regjeringen "reddet" biffkatastrofen ved å øke importkvoten.

Selv fremstår vi som idioter. Nordmenn er blitt et folkeferd som ikke kan lage noe annet enn biff, og samtidig klager vi på at matprisene er for høye. Med skam å melde: Biff er verdens kjedeligste kjøtt, og smaker ingenting. Du må være en konge med tilbehøret for å få et biffmåltid til å bli bra. Det er kjøtt med fett og bein som smaker noe, men det er det få som benytter seg av. Fårikål er selvsagt genialt, men det spiser vi jo bare én gang i året.

Et dyr er mer enn fileten

Det merkelige med de såkalte lavprisbutikkene, er at de ikke selger det kjøttet vi burde spise mer av - og som i tillegg er billigst. Det er av stykningsdelene du kan lage gryteretter og velsmakende supper. Bog koster halvparten av filet, ofte enda mindre, og smaker ti ganger mer. Oksehaler koster 60 kroner kiloen og blir verdens diggeste suppe.

Ser du på hva jordens befolkning har overlevd på gjennom historien, oppdager du at det handler om å bruke alle ressursene: Det italienske kjøkkenet er den fattige manns kjøkken, men har erobret verden.

Den bortskjemte Ola Dunk sitter på toppen av næringskjeden, spiser sin dølle biff med posebearnaise og hytter med neven mot høye priser. I Norge blir høns blir gravd ned i titusentall, fordi ingen vil kjøpe dem, og ingen kan lenger komponere en hønsefrikassé. Det er patetisk og skammelig. Oksehaler, bogstykker, eller en hel høne kan du slenge i ovnen på lav varme om morgenen, og du kommer hjem til ferdig middag. Det lager seg selv.

Suppe i sentrum!

Ola kjøper saltsprengt tomatsuppe i pulverform, selv om det tar et kvarter å lage den ti ganger bedre - fra bunnen. Og billig: Hva du trenger er en boks tomater, en halv løk, to fedd hvitløk og olivenolje.

Nordmenn påstår at de elsker indisk, men få er i stand til å koke en indisk gryte eller suppe med kikerter, linser eller bønner. Belgfrukter gir nesten like mye protein som kjøtt, kan smaksettes i det uendelige, og bør erstatte mange av de superkjedelige og lite bærekraftige biffskosålene som fortæres her i landet. En milliard indere kan ikke ta feil.

Spis mer fisk, grønt og mindre kjøtt, produksjonen er kjip for klimaet, men de gangene du må ha det, velg noe annet enn fileten. Alle mann til grytene! Er du i tvil om oppskriften, bruk verdens beste kokebok: Internett.

twitter: @DagfinnNordbo

Mer om

 1. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Pluss content

  Billigbiffen best - vinner på smak og mørhet

 2. VGs store matbørs: Her handler du maten billigst!

 3. VGs store matbørs: Her handler du matkurven billigst

 4. Norges dårligste biffmåltid!

 5. VGs store matbørs: Spar 12.000 kr på mat

 6. Pluss content

  VGs matbørs: Her får du maten billigst

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder