STÅR FREM: Skuespiller og skribent Julie Winge. Foto: PRIVAT

Debatt

De vanskelige ordene

Julie Winges sterke historie har beveget mange de siste dagene. Hun setter ord på noe viktig når det kommer til alkohol. Det er kun den som drikker som kan bestemme seg for å slutte å drikke.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

KARI RANDEN, daglig leder i AV-OG-TIL

Men hva gjør man dersom en man er glad i drikker for mye? Nylig kom det ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå. De viste at gjennomsnittsnordmannen drakk om lag seks liter ren alkohol i 2015. Dette tilsvarer om lag 66 flasker vin. I regnestykket må man ta med at noen drikker nesten ingenting, mens andre drikker veldig mye. Og det får konsekvenser.

Få mer debatt-stoff: Følg VG Meninger på Facebook

Mange bekymrer seg

I en fersk undersøkelse gjennomført for AV-OG-TIL sier 33 prosent at de har familie eller venner som de synes drikker for mye. I aldersgruppen 16-24 sier halvparten at noen de står nær har et for høyt alkoholkonsum.

Kari Randen.

Kanskje har du lagt merke til at moren din åpner en vinflaske stadig oftere, eller at kompisen din har vansker med å begrense seg når han først har begynt å drikke. At personen du er glad i alltid blir fullere enn alle andre i rommet.

Vi forbinder alkohol ofte med noe positivt. Vi drikker for å kose oss, slappe av og for å bli mer sosiale. Likevel er det slik at alkohol også kan ha en mer negativ side. Men det er det ikke alltid så hyggelig å snakke om.

Hvorfor drikker Jeppe eller Julie?

Alle mennesker er forskjellige og det finnes dessverre ingen fasitsvar på hvorfor noe utvikler et uheldig drikkemønster. Det kan være et behov for å døyve vonde følelser. Noen drikker fordi det får dem til å slappe av og gjør dem mindre nervøse. Noen drikker fordi de har havnet i en vanskelig livssituasjon. Noen drikker fordi de har opplevd ting i fortiden som er vanskelig å håndtere. Noen drikker for at det rett og slett får dem til å føle seg bedre og mindre ensomme. Mange drikker fordi de liker rusen.

Les også: Julie Winge står frem som alkoholiker

Rundt den som drikker står det som ofte mange mennesker som uroer seg. For det er vanlig å engste seg for at drikkingen etter hvert kan begynne å gå ut over helsen, jobben eller relasjoner til dem man er glad i.

Hvis en du bryr deg om drikker for mye er det viktig å forstå at det ikke ditt ansvar å løse problemet, men du kan oppmuntre personen til å komme seg inn på et bedre spor. Med støtte fra sine nærmeste står man mye bedre rustet til å håndtere et alkoholbruk som er i ferd med å gå ut av kontroll.

Les også: Me treng ein nasjonal alkoholstrategi

Ta bekymringen på alvor

Det er vanlig og forståelig hvis du kvier deg for å ta opp temaet alkohol. Vi er ofte redde for reaksjonen når vi skal prate om drikking, og redde for at dem vi er glade i skal bli sinte eller trekke seg bort. Kanskje tenker du at du drikker selv og at det kan oppleves som dobbeltmoralsk at du er den som «kaster første steinen».

Men er du bekymret bør du ta det på alvor. Vis at du bryr deg, gi uttrykk for din bekymring, og fortell hvordan drikkingen påvirker omgivelsene. Det vil ikke få noen endrer vaner med en gang, men kan bidra til at de tenker seg om.

Det er menneskelig å ha det vanskelig

Det viktigste er å ikke være dømmende. Still heller åpne spørsmål: «Jeg har lagt merke til at du kanskje har drukket litt mye i det siste, hvordan har du det egentlig?»

Oppmuntre den du er glad i til å ta opp temaet med fastlegen eller søke hjelp på annet vis.

Hvis man står i fare for å utvikle et alkoholproblem, er ikke dette løst på en dag. Vedkommende kan være uenig med deg. Vær tålmodig og forberedt på å måtte bringe temaet på banen flere ganger.

Vær der for personen som sliter, men pass også på deg selv. Ikke dekk over eller unnskylde for drikkingen, vær tydelig på hva du kan akseptere og vær konsekvent.

Det er menneskelig å ha det vanskelig. Og det er menneskelig å ville hjelpe. Første steget er å ta en samtale som du kanskje aller helst vil unngå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder