Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

Kommentar

Et veksteventyr tar slutt?

En brå slutt på Kinas eventyrlige vekst vil potensielt være svært alvorlig for norsk økonomi. Økonomene er bekymret.

  • Tom Staavi
Publisert:

Kina er blitt en maktfaktor på mange arenaer. I helgen begynte VM i friidrett i fugleredet i Beijing, Olympiastadion fra Sommer OL i 2008. Samme by ble nylig tildelt Vinter-OL for 2022. Beijing blir den første byen i verden til å arrangere både sommer- og vinter- OL. I begynnelsen av september vil president Xi Jinping i en militærparade vise frem av landet også er blitt en militær supermakt. Paraden er til minne om slutten av andre verdenskrig og den japanske okkupasjonen av landet.

Men, skriver The Economist, det har kineserne normalt feiret gjennom høytidelige seremonier, ikke militære parader. Tidsskriftet mener dette neppe kommer til å gå nabostatene hus forbi: Kina er verdens mest folkerike stat ledet av en mann hvis visjon er et rikere land med en sterkere militær arm.

Ekspert om børsraset:- Nå ser det surt ut i hele verden

En annen Kina-ekspert som også lurer på hvorfor Kina bruker så mye penger på militæret, er tidligere sjef i Goldman Sachs, finansminister under George W. Bush og nå leder av en «tenke- og gjøretank», Henry M. Paulson Jr. Han var nylig i Norge på en konferanse i regi av Oljefondet. Paulsen har besøkt Kina et hundretalls ganger de siste 25 årene og har et stort kontaktnett helt til topps i det kinesiske lederskapet.

Har du fått med deg?Ras for kinesiske børser

En konkurrent til USA

I sin bok «Dealing with China» skriver Paulsen anekdotisk om hvordan han har opplevd den revolusjonerende utviklingen i landet. Han påpeker at dette engang så bakoverskuende og isolerte landet, har etter kun 30 års vekst blitt en konkurrent til USA om å være verdens største økonomi. Landet produserer og bruker om lag halvparten av verdens kull, sement, jernmalm og stål, og vil om ikke lenge stå for nesten halvparten av alle nye byggeprosjekter på jordkloden, skriver Paulsen.

Nå mener han dyptgripende reformer må på plass – særlig innen telekom, energi og finans. I korte trekk handler det om markedsliberalisering. Man lykkes ikke uten et finanssystem i verdensklasse, mener han. Uten riktig prising av kapital og ressurser, brukes de feil og bobler bygges. Og kanskje enda viktigere, Kina må bli en aktiv medspiller i kampen mot klimaendringene. Både for å redde seg selv og kloden.

Les også:Sprengte bort 65 fjelltopper for å bygge flyplass

Kinas vekst har også påvirket Norge. Suget etter energi og råvarer har økt prisene og gitt oss store eksportinntekter. For oss, og særlig fordi økt tilbud av olje i verden allerede har ført til en halvering av oljeprisen, kan et tilbakeslag i Kina potensielt være alvorlig.

Sommerens boblesprekk i det kinesiske aksjemarkedet var en vekker. Vel viser USA og Storbritannia tegn til såpass vekst at det snakkes om at renten skal heves. India viser også sprek vekst. Men stort sett resten av verden seigpines med lav vekst og deflasjonsfare. En bråstopp eller kraftig svekket vekst i Kina, er veldig dårlige nyheter for verdensøkonomien.

Staavi om norske elbiler: Vi kaller det klimapolitikk

Smertefull omstilling

Skal kinesisk økonomi opprettholde veksten, må den eksportorienterte økonomien gradvis legges om til å bli mer drevet av innenlandsk forbruk og en voksende servicesektor. Myndighetene må større grad trekke seg ut og overlate prising til markedene. Men omstillingen kan bli smertefull, og den kan skape sosial uro.

Les også:Fritt fall i Kina

Den delvis lånefinansierte aksjeboblen er et godt eksempel. Frem til juni hadde myndighetene gjennom mediene anbefalt husholdningene til å spare mer i aksjer, skriver DNB Markets i sin siste rapport «Økonomiske utsikter». Den panikkartede reaksjonen fra kinesiske myndigheter når markedet begynte å falle kan skyldes frykten for økt press på partiet hvis husholdningene tapte pengene sine, mener vår største bank. En rekke tiltak ble iverksatt. Over halvparten av selskapene ble suspendert fra børsen for ikke å falle videre og aksjesalg er blitt ulovlig for store eiere. Børsene utviklet seg til markeder som kun fikk lov til å stige, men ikke lenger falle. Markedet var ikke lenger et marked, konkluderer DNB Markets i rapporten.

Mest sannsynlig mener DNB veksttakten i Kina vil svekkes fra dagens 7 til om lag 5 prosent de nærmeste årene. Det er i så fall udramatisk, men samtidig påpeker banken at risikoen for en hard landing er økt. Et svakhetstegn er ifølge DNB at salget og igangsetting av nye boliger er på vikende front.

Les hos E24:Tror kinesiske aksjer kan fortsette fallet

Upopulære løsninger

På podiet til Oljefondet sitter Paulsen som styrte USAs økonomi gjennom finanskrisen og bedyrer at han ikke er noen spåmann. Store økonomier som Kina, Japan og Europa har alle store strukturelle økonomiske problemer, sier han. Eksperter på økonomi kan gi gode løsninger. Problemet for politikerne er at løsningene er upopulære. Derfor er fremtiden uviss.

Selv ettpartistaten frykter folkets dom. Ikke via valg, men via kaos.

Mer hos E24s aksjelive her

Mer fra Tom Staavi:Den oppsiktsvekkende valgkampsaken ingen snakker om

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder