TRUET: – Statsministeren sier alle kan bruke ytringsfriheten. Men kjære Erna, hvem skal beskytte oss når vi som ytrer oss blir truet, spør Amal Aden i denne kronikken. Bildet viser den somalisk-norske forfatteren og samfunnsdebattanten som trosset trusler og politiets formaninger, og deltok på et debattmøte på Litteraturhuset i Oslo i 2011. Foto: NTB Scanpix. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Debatt

Forfatter Amal Aden: Ytringsfriheten er under press

Siden jeg i 2008 ga ut min første bok «Se oss» har jeg levd med
trusler. Jeg har blitt spyttet på og jeg har blitt slått ned. Nå lever jeg med politibeskyttelse. Muslimer bør debattere med hverandre om ytringsfrihet. Veldig mange unge muslimer trenger forbilder.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

AMAL ADEN, forfatter.

Det grusomme terrorangrepet i Paris får mange til å innse hvor viktig ytringsfriheten er. Vi får høre av både statsledere og andre at vi ikke må la oss skremme, vi må ytre oss. Terroristene forsøker å skremme oss til taushet. Vi går i tog for å vise vår avsky mot terrorangrepet. Vi viser vår støtte til ytringsfriheten. I den vestlige verden står ytringsfriheten høyt; det er uforståelig for mange at noen kan drepe på grunn av tegninger.

Ikke en selvfølge for alle

Amal Aden. Foto:Kyrre Lien,VG

Det kan være vanskelig å forstå at ikke alle som vokser opp og lever i frie land er for ytringsfrihet. Det virker som den vestlige verden stadig blir sjokkert over hvor grusomme terroristene kan være. Vi må forstå at ikke alle er for ytringsfrihet, ytringsfriheten blir også i Norge utfordret hver eneste dag.

Å bruke ytringsfriheten er ikke en selvfølge for alle. Noen lar være å si hva de mener fordi de er redde for trusler og sjikane. De lar seg skremme til taushet.

En rekke personer forklarer drapene i Paris som forsvar. Disse personene mener at satiremagasinet Charlie Hebdo mobbet så mye at de ikke hadde noe annet valg enn å drepe. Drapene har blitt forklart med at terroristene måtte drepe fordi deres profet og religion ble krenket. Det er utrolig hvordan disse drapene blir bagatellisert. Personer som til enhver tid går inn i offerrollen, skaper et enda mer forvridd bilde av situasjonen, og dermed ser flere unge muslimer seg også som ofre.

Trenger tydelige forbilder

Jeg mener muslimer bør debattere med hverandre om ytringsfrihet. Veldig mange unge muslimer trenger forbilder. Det er mange ungdom som er frustrerte og som trenger tydeligere personer rundt seg.

Jeg har siden jeg ga ut min første bok «Se oss» i 2008 levd med trusler. Jeg har blitt spyttet på og jeg har blitt slått ned. Nå lever jeg med politibeskyttelse. Jeg har verken tegnet profeten eller fornærmet gud. De fleste som truer meg mener jeg har krenket somaliere i mine bøker.

Når jeg spør om de har lest bøkene mine har de sjelden det, de har bare hørt at jeg har skrevet både det ene og det andre, noe stemmer mens annet bare er oppspinn. Jeg har blitt truet med steining av mennesker som ikke engang vet hva jeg har skrevet. Vi lever i en verden der noen føler seg krenket bare fordi de er uenige. Vi lever i en verden der ytringsfriheten daglig er under press, og dette tør vi ikke si noe om fordi vi er redde noen skal bli såret eller krenket. Jeg har møtt offentlige ansatte som sensurerer seg selv fordi de ikke vil såre noen eller er redde for å bli oppfattet som rasister.

Noen tåler ikke friheten

Jeg reiser rundt i hele Norge og holder foredrag. I løpet av 2014 holdt jeg foredrag for 72 forskjellige skoleklasser. Jeg har hatt samtaler med en rekke lærere som er bekymret for ungdom som ikke tolererer en helt normal diskusjon i klasserommet. Lærere har fortalt meg hvor vanskelig det er å ta opp temaer som likestilling, religion og ytringsfrihet. Jeg har hatt en rekke samtaler med elever som er frustrerte fordi de føler deres frihet blir begrenset av medelever. Jeg har selv blitt mobbet og truet ved skolebesøk. Det er mange muslimske ungdom som ikke tåler ytringsfriheten jeg står for eller at jeg er lesbisk.

Man trenger ikke være rasist eller å ha tegnet profeten for å bli truet, det er noen som absolutt ikke tåler ytringsfrihet. De bruker religionen som skjold og gjør seg sårbare og sier de blir krenket.

Det er vanskelig å diskutere med noen som truer deg på livet. Det er vanskelig å ha en saklig debatt når motdebattanten din kaller deg rasist, derfor kan jeg forstå at en del personer sensurerer seg selv. Jeg har lenge vært bekymret for ytringsfriheten. Jeg har bestemt meg for å fortsette som foredragsholder. Jeg vet jeg risikerer mye. Det er viktig å vise og lære ungdommen at ytringsfriheten er viktig. Det er viktig å vise ungdommen at de kan bruke ord i stedet for å spytte eller ødelegge ting. Ungdom må lære og forstå at trusler ikke er en del av ytringsfriheten.

Hvem skal beskytte?

Det er viktig at skolene og lærerne styrker ytringsfriheten, det er barn og ungdom som er fremtiden. Jeg vet det er noen skoler som sliter mer enn andre. For noen dager siden var det en lærer som ønsket meg som foredragsholder, men skolens rektor mente jeg var for kontroversiell. Jeg har fått høre av skoleledelser og andre at min legning og korte hår provoserer. Skoler og resten av samfunnet bør ta debatten om hvordan vi kan verne ytringsfriheten.

Ytringsfriheten trenger beskyttelse. Når noen ytrer seg i tema som andre ikke tør, kan livet fort bli snudd på hodet. Særlig hvis den som ytrer seg tilhører en æreskultur. Noen er villige til å forfølge deg til evig tid hvis de føler seg krenket. Statsministeren sier alle kan bruke ytringsfriheten. Men kjære statsminister, hvem skal beskytte oss når vi som ytrer oss blir truet? Jeg har opplevd at politiet ikke har ressurser til å følge meg til et foredrag, og bedt meg om å ha med en venn eller kollega. Min bevegelsesfrihet er begrenset, jeg kan ikke be venner og kollegaer følge meg over alt.

Det kan vel ikke være riktig at politiet ber meg om å «ligge lavt»? Hvem skal gi meg oppdrag når flere ikke vil la meg holde foredrag fordi jeg er for kontroversiell eller når ingen kan sikre min trygghet? Hvis vi skal verne ytringsfriheten, så må vi vel kunne beskytte de som tør bruke den?

Les også

 1. Støre-venn Roy Jacobsen: Roser Høyre og sentrumspartiene i ytringsfrihet-debatten

  Forfatteren og sosialdemokraten Roy Jacobsen (60) sier at…
 2. Debatt: Om kongen støttet IS

  Kongehusets grunnleggende demokratiske mangler blir grundig avkledd når kronprinsen bidrar i hyllesten av en død…
 3. Teateranmeldelse:
  En engasjert folkefiende

  BERGEN(VG) Det er en ensom, refsende og engasjert…
 4. Kommentar: Lytt til den muslimske ungdommen

  De har mye på hjertet, og det koker i hodet. Vi voksne må slutte å avfeie dem, deres bekymringer og deres frykt.
 5. Solberg: Trusselen størst fra hjemvendte fremmedkrigere

  Hjemvendte Syria-farere utgjør den fremste terrortrusselen mot Norge, sier statsminister Erna Solberg.
 6. Debatt: Om ytringsfrihet, pressefrihet og Fotballfrue

  Fotballfrue kan godt få oppmerksomhet - akkurat nå som vi mener vi har viktigere ting å diskutere, som ytringsfrihet og…
 7. Kronikk: Hundre år og like forsømt

  Regjeringen bør gripe anledningen og anerkjenne folkemordet på armenerne, skriver historiker Bård Larsen.
 8. Kronikk: Radikale tapere

  Den viktigste terrorbekjempelsen handler om at integrasjon fungerer, at demokratiet inkluderer og at barn og ungdom får…
 9. Frankrike: 4 av 10 er imot Muhammed-tegninger

  Nesten halvparten av den franske befolkningen er imot publiseringen av tegninger som forestiller islams profet…
 10. 11. bud fra Auschwitz-overlevende: Ikke vær en som ser på

  AUSCHWITZ (VG) Med tårer i øynene ba Roman Kent om at vi aldri skal glemme grusomhetene fra konsentrasjonsleirene.
 11. Je suis Charlie

  Personlig liker jeg ikke blasfemi. Jeg ler sjelden av det, og det sårer meg litt.
 12. Einar Gelius: Kirken og ytringsfriheten

  Frykten for islam og muslimer har alt for lenge lagt et klamt grep over ytringsfriheten i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder