Kommentar

Kommentar: Storberget har ansvaret

Justisminister Knut Storberget må sørge for at det er nok politi i gatene. Det er det ikke i dag. Han må ordne opp - eller gå av.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det er nesten tjue år siden: Jeg følte mannens øyne i nakken i det jeg gikk ut fra baren i Oslo sentrum. Jeg bodde like i nærheten, og gikk oppover den brede gaten med raske skritt.

Da jeg svingte inn i en mindre gate, ved St. Olavs kirke, stanset jeg et øyeblikk og lot som om jeg fikset noe med lommeradioen min. Han gikk forbi, og forsvant. Trodde jeg. Før han dukket opp igjen. Han hadde gått inn i en skolegård, og kom ut igjen fra den øverste skoleporten, rett bak meg.

VGTVs selvforsvarsskole - her er alle fem leksjonene

Aldri har jeg vært mer oppmerksom og våken. Jeg hadde øyne i nakken, og visste nøyaktig hvor han var, og i hvilke vinduer det lyste. Jeg la fortløpende planer om angrep og flukt. Jeg var i full beredskap.

Stiletthælene mine smalt hardt i asfalten, det ga gjenlyd mellom husene. Mannen forsvant, jeg vet ikke hvorfor. Kanskje skjønte han at jeg var forberedt. Kanskje var jeg bare veldig heldig.

Voldtektsbølgen: 9 av 12 tiltak droppet

Du risikerer ingenting

Nå er det enda en ny bølge av overfallsvoldtekter i Oslo. Voldtektsmennene opptrer alene, og i grupper. Det er mange gjerningsmenn, i ulike aldre, og med ulik bakgrunn.

Og alt for mange slipper unna. Signalet til aktive og potensielle voldtektsmenn blir stadig klarere: Du risikerer ingenting. Det er bare å fortsette.

Forskere forteller om smitteeffekter, om at de som voldtar uten å bli tatt, fortsetter. Og om at de som har slikt i seg, blir inspirert av det de hører og ser. Det er dobbelt så mange overfallsvoldtekter i Oslo hittil i år som det var gjennom hele fjoråret.

Kvinner i Oslo er langt mer utsatt enn kvinner i både Stockholm og København. NRK kunne i forrige uke melde at Oslo har nesten åtte overfallsvoldtekter for hver ti tusen innbygger. I København er det tilsvarende tallet tre for hver ti tusen. Oslo-politiet har antydet at en forklaring på de store forskjellene kan være ulik registreringspraksis. Men det er åpenbart for alle, særlig etter denne helgen, at Oslo akkurat nå er den farligste hovedstaden i Skandinavia - for kvinner.

Skremmende langt unna

Det er ikke nok politi i Oslo-gatene. For egen del føler jeg meg langt tryggere både i Stockholm og i New York. Fraværet av synlig politi i Oslos gater har i mange år vært et tilbakevendende spørsmål. I VG har vi hatt flere reportasjer der vi har vært ute i helgenatten og lett etter politipatruljer - uten å finne dem.

LES OGSÅ: Osloboere hamstrer overfallsalarmer og forsvarssprayer

Politiet har laget sin egen plan for å få flere politifolk der det trengs mest; «Politiet mot 2020», der målet er at det innen år 2020 skal være to polititjenestemenn per tusen innbyggere. Foreløpig er de skremmende langt unna det målet. I mange politidistrikt har forholdstallet gått ned etter at planen ble lansert i 2008. Det er ikke til å tro.

Problemet med fravær av synlig politi handler om langt mer enn penger. Mest av alt handler det om organisering. Det er for få politifolk på jobb når det trengs mest; særlig i helgene. Mye tyder på at Oslo-politiet kunne fått mye mer ut av ressursene med bedre styring.

Må satse nok ressurser

Det handler også om politifolk som holder vakt i retten, eller kjører arrestanter. Dette er eksempler på oppgaver som andre kunne gjort like bra. Mindre enn en tredjedel av polititjenestemennene er i ordenstjeneste, det vil si ute blant folk, i operativ tjeneste. De andre holder på med administrasjon, ledelse, forvaltning, etterforskning og påtale.

Justisminister Knut Storberget må sørge for at politiet blir organisert på en måte som er effektiv og gir resultater. Det innebærer også at han må stå opp mot fagforeningenes ønsker om bekvemme vaktplaner. Justisministeren må få regjeringen til å satse nok ressurser - og passe på at ressursene blir brukt riktig.

Borgernes sikkerhet er et politisk ansvar. En regjering som ikke klarer å gi borgerne trygghet, er ikke verdt vår tillit. En stat som ikke klarer å sikre borgerne sine, har tapt.

Storberget har gått høyt ut i spørsmål om voldtekt og seksualisert vold. Nå må han levere på løftene sine. Klarer han ikke det, må han finne seg noe annet å gjøre. Norges justisminister kan ikke leve med at hovedstadens kvinner må bære frykten med seg hjem hver kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder