ANGREPET: Drapene på fem mennesker i en avisredaksjon i Maryland torsdag bidrar til en dyster statistikk. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Leder

Angrepet på journalistikken

Vi er vitne til en dypt bekymringsverdig holdningsendring til den frie journalistikken, også i enkelte vestlige land.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Fem drept i avisredaksjon i USA: Mann pågrepet

Torsdag ble fem mennesker skutt og drept i redaksjonen til lokalavisen Capital Gazette i Annapolis på østkysten av USA. Drapsmannen var en mann som etter alt å dømme følte seg dårlig behandlet av avisen. Til tross for at USA har et stort problem med såkalte «arbeidsplassskytinger» på linje med «skoleskytinger», er dette første gang på flere år at journalister er drept på jobb i USA. Men internasjonalt er utviklingen verre. 74 redaksjonelle medarbeidere ble drept på jobb i fjor. 51 er drept på jobb så langt i 2018. De fleste i Syria og Afghanistan.

les også

11 journalister drept på en uke i Afghanistan

Etter noen roligere år på 1990-tallet, steg tallet på journalister drept på jobb radikalt etter angrepene på New York og Pentagon i 2001. Mens ulike grupper i mange konfliktområder til en viss grad fredet mediearbeidere tidligere, erklærte Al Qaida og senere IS at de anså journalister for å være legitime mål. Noe som igjen førte til at dødstallene steg radikalt utover 2000-tallet. Resultatet er at mange redaksjoner vegrer seg for å sende reportere inn i noen av de verste konfliktområdene og verden får vite langt mindre om disse enn man ellers ville ha gjort.

les også

Trump kaller mediene «folkets fiende»

Samtidig er det en bekymringsverdig holdningsendring til journalistikken også i fredelige, demokratiske stater. I USA utropte Donalt Trump etablerte nyhetsinstitusjoner som New York Times, CNN, NBC, CBS og ABC til «fiender av det amerikanske folk», rett etter at han var utnevnt til president i fjor. Bare i løpet av den siste måneden har han hevdet på Twitter at mediene bringer «falske nyheter» og at de tilhører «fienden». Enda mer grotesk er den tidligere Breitbart News-redaktøren Milo Yiannopoulos uttalelser for noen dager siden om at han gleder seg til at «borgervernsgrupper skal begynne å skyte ned journalister».

les også

Høyresidens snøfnugg

Denne typen forrykte utblåsninger er selvfølgelig ikke den direkte foranledningen til angrep på journalister. Men er symptomer på et økende hat til fri og uavhengig journalistikk, også i den vestlige verden. Det vil kreve en bred allianse av alle demokratiske krefter for å holde stand mot en slik utglidning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder