Leder

Alarmerende klimarapport

PARIS IKKE NOK: Eiffeltårnet med budskap om 100 prosent fornybar under klimatoppmøtet i 2015. Tiltakene som ble lovet er ikke nok til å begrense temperaturstigningen. Foto: Thibault Camus / TT / NTB Scanpix

Faren for en katastrofal global oppvarming er overhengende og det haster med å gjennomføre store kutt i klimagassutslippene. Våre handlinger de neste ti årene vil avgjøre livsgrunnlaget for de neste generasjoner.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over ett år gammel

Det er et dypt alvor i den nye rapporten fra FNs klimapanel. Allerede om vel et tiår kan klodens temperatur ha steget med 1,5 grader over førindustrielt nivå. Det vil få svært skadelige konsekvenser. Hvis temperaturen øker med 2 grader eller mer vil konsekvensene for livet på jorden bli dramatiske. I deler av verden vil livsgrunnlaget bli ødelagt eller forringet. Det blir mange klimaflyktninger når vi samtidig vet at jordens befolkning forventes å øke med to milliarder innen 2050.

les også

Dyster klimarapport: – Viser alvoret

En halv grads økning utgjør en stor forskjell, ifølge klimaforskerne. Det vil utsette ytterligere 420 millioner mennesker for ekstrem hete og ytterligere 10 millioner for stigende havnivå. Øker temperaturen med 2 grader vil alle verdens korallrev forsvinne, i tillegg til mange arter.

les også

Internasjonal studie slår alarm om global oppvarming: – Gir grunn til frykt

Det blir stadig tydeligere at vi ikke vil klare å nå de ambisiøse forpliktelsene fra Paris om å holde den globale temperaturstigning til «godt under 2 grader» med dagens kurs. Selv om alle land innfrir forpliktelsene som ble gitt på klimakonferansen i Paris vil temperaturen på kloden stige med tre prosent i løpet av dette hundreåret. Nylig presenterte den amerikanske administrasjonen en analyse der det fremkommer at den globale temperaturen trolig vil stige med 4 grader innen 2100 hvis ikke noe gjøres.

les også

Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

Desto mer meningsløst er president Donald Trumps utmeldelse av Paris-avtalen. Utviklingen i andre store land er også urovekkende. I Kina, som slipper ut mer CO2 enn noe annet land, øker utslippene kraftig. I Brasil, som har 30 prosent av jordens gjenværende regnskog, vant høyrepopulist og klimaskeptiker Jair Bolsonaro første runde i presidentvalget.

FNs eksperter påpeker at for å innfri målet om 1,5 grader vil det kreve hurtige og omfattende endringer i et omfang menneskeheten aldri tidligere har sett. Nå gjelder det å begrense skadevirkningene av menneskeskapte klimaendringer. Verden må slutte å brenne kull og redusere avhengigheten av olje. Vi trenger en miljøteknologisk revolusjon. Alle land må ta ansvar. Det finnes ingen større global utfordring i det 21. århundre. Hvis vi ikke handler nå vil våre barn og barnebarn opplevde det verste scenario.

Mer om

 1. Global oppvarming
 2. FNs klimapanel

Flere artikler

 1. Avgjørende klimavalg

 2. Mørk realisme i Katowice

 3. Flammende advarsel

 4. Oslo er klar for klimatoppmøte!

 5. Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming

Fra andre aviser

 1. Ny studie: Om alle følger Kinas, Russlands og Canadas klimapolitikk, vil flere steder på kloden bli ubeboelige

  Aftenposten
 2. Klimatrusselen er mye mindre enn ryktet tilsier

  Aftenposten
 3. Ekstremsommeren i fjor tyder på klimaendringer, mener forskere

  Aftenposten
 4. 1,5-gradersmålet er en forsikring mot katastrofale konsekvenser

  Aftenposten
 5. Det hjelper ikke at verdens­havene har vært høyere før. Her er det du må vite.

  Fædrelandsvennen
 6. Det hjelper ikke at verdenshavene har vært høyere før. Her er det du må vite om onsdagens dårlige klimanytt.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder