HELTER I CORONA-NORGE: – Legene blir de mest synlige heltene nå. Men takken gjelder også sykepleierne, de som jobber i kassa på butikken, renholdsarbeidere, brannfolk, bussjåfører, industriarbeidere og bønder. Takk skal dere ha! Foto: Hanna Kristin Hjardar/Agenda

Debatt

Samfunnets sanne helter

Når Norge inntar hjemmekontor står en gjeng igjen som de sanne heltene: de som må møte på jobb. Takk skal dere ha!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over 197 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

TONE FOSS ASPEVOLL, seniorrådgiver i Agenda Rådgivning

Da Norge stengte ned, pakket mange med seg bærbar pc og lader fra jobb, og gikk hjem og koblet seg opp. Jeg er en av dem. Vi på hjemmekontor skylder en stor og varm takk til alle dere som nå går på jobb for å holde styr på helse, matforsyning og andre helt nødvendige oppgaver for at samfunnet skal gå rundt. Dere er de sanne heltene.

Rundt om i landet rigges nå soverom, stuer og kjøkken om til hjemmekontor. Hjemmet mitt er blitt til hjemmekontor og hjemmeskole for fire. Kjøkkenet holdes ryddig og rent og er felles samlingspunkt, lunsj- og pauserom. Ungene har sine leksepulter som vi veksler på. Et skatoll som stort sett brukes til sminke, smykker og rot er rydda, og benyttes til pult. En vennlig nabo lånte bort en ekstra kontorstol da ryggen begynte å verke etter et par dager på stiv spisestuestol.  

Fotballbanene er stengt og treninger og kamper innstilt i seks uker, til to tenåringers fortvilelse. I tillegg er familien i karantene på grunn av reise utenfor Norden i det siste. Brakkesjuke, here we come. Snille naboer får handlelapp på sms, leverer varene på døra, går før vi åpner, og får betaling på vips. Så vi ordner oss. Midt oppi alt dette, er det heldigvis noen helter. Noen som sørger for at dette kommer til å gå bra. 

les også

FHI med nye råd: Snur om karanteneregler

I morges fikk jeg snap fra en venninne. Over en litt angstfylt selfie skrev hun «Jeg har ikke hjemmekontor». Hun er en av de sanne heltene. En av dem som ikke kan skalke lukene mot smittevern. Hennes vern er en flaske antibac og en meter avstand. Vi skylder henne og resten av landets utearbeidende en stor takk. Det er de som bærer oss nå. 

Legene blir de mest synlige heltene nå. Men takken gjelder også intensivsykepleierne, anestesisykepleieren og alt sykehuspersonale som står på, og også har fått inndratt sommerferien. De som må sørge for ekstra renhold for at ikke flere skal bli smittet. Det gjelder datteren til naboen som jobber døgnet rundt med corona-tester i laboratorium. 

Det gjelder mammaen til klassevenninnen som jobber i kassa på matbutikken. Og alle dem som sørger for at varene kommer fram til butikken etter at folk gikk i kriseberedskap og hamstret skapene fulle. Det gjelder søppeltømmerne som fortsatt kommer. Bussjåførene som kjører halvtomme busser, og har fått ekstra tiltak for at passasjerene ikke skal komme for nære. Vaktmesteren som står på, politi og brannvesen vi ikke kan unnvære. Det gjelder psykologen som må møte pasientene ansikt til ansikt for at ikke verden skal gå helt av hengslene. Det gjelder ansatte i barnevernet, som får ekstra bekymringer nå for de ungene som til vanlig har skolen som fristed fra et hjem sitt som ikke fungerer optimalt. 

De kan ikke unngå den smittefaren det er bare å møte mennesker. Likevel utsetter de seg for det, for vår alles skyld.

Det gjelder også bonden. Ansatte i industrien. Selv om Norge går i dvale, kan vi ikke stoppe opp. Vi er avhengige av produksjon. Mat skal på bordet, vi trenger drivstoff, strømforsyning og vann. Arbeidsplassene skal være der når corona er borte. 

Takk skal dere ha, fra et hjemmekontor til alle dere utearbeidende.

Les også

 1. Solberg åpner for å bruke Heimevernet mot corona-krisen

  Statsminister Erna Solberg sier det kan bli aktuelt å bruke Heimevernet i håndteringen av corona-utbruddet.
 2. FHI med nye råd: Snur om karanteneregler

  Fredag går FHI tilbake på rådet om at familiemedlemmer til personer som har reist utenfor norden må holde seg hjemme.
 3. Når livet settes på prøve

  Dugnaden for å begrense smitte er heldigvis godt i gang. Men det er ikke nok.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hjemmekontor
 3. Sykehus
 4. Matbransjen
 5. Industri
 6. Buss

Flere artikler

 1. Smittevern, frykt eller bare litt bekvemt?

 2. Nå ser vi hvor viktige folk flest er

 3. Hverdagsbekjennelser i koronaens tid

 4. Corona rammer ulikt

 5. Nå er ferieturen din det minste problemet

Fra andre aviser

 1. Stein Erik Hagen: – Knapt noen gang tidligere har det vært viktigere å betale utbytte

  Aftenposten
 2. En stipendiats coronabekjennelse

  Fædrelandsvennen
 3. Slik har ni toppledere rigget hjemmekontoret

  Aftenposten
 4. Hvordan gikk det med Mathilde, Chul og Susanne? Det ser ut som det skal gå bra til slutt

  Aftenposten
 5. Snart et halvår med hjemmekontor: - Det krever mer av lederne

  Bergens Tidende
 6. Fremdeles hjemmekontor? Dette kan du kreve at arbeidsgiveren din dekker.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no