Leder

VG mener: Oljefondet og politikerne

HOLDT ÅRSTALE: Sentralbanksjef Øystein Olsen. FOTO: JØRGEN BRAASTAD

- Ikke bruk Oljefondet politisk, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale denne uken. Målet må være å få høyest mulig avkastning på pengene vi setter i fondet, som ikke bør brukes for å nå andre politiske mål, var hans budskap.

Sv og Krf er kritiske, og etterlyser mer snakk om etikk og mindre profitt. Stadig kommer politikerne med forslag om å skille ut deler av fondet til ulike gode formål. Arbeiderpartiet, Venstre og Krf krever dessuten at fondet skal trekke seg ut av alle kullselskaper. SV mener Oljefondet skal ut av selskaper som driver både olje, kull og gass.

De rødgrønne hadde åtte år på seg på å få til det i regjering. Det gjorde de ikke. I posisjon så de kanskje hvor problematisk det kan bli om fondet stadig skal måtte forholde seg til politikernes ulike kjepphester.

Oljefondet har et etisk råd som vurderer investeringene. For selvsagt må vi ha noen absolutte krav. Oljefondet skal ikke inn i selskaper som driver med ulovligheter. Men når det kommer til spørsmål om produksjon av fossiler og andre lovlige aktiviteter, vil det være uklokt om politikerne får blande seg inn.

Selskaper verden over vil gjerne ha Oljefondet som investor. Det finnes knapt noe tryggere og mer langsiktig. Selskapene som fondet allerede har investert i, vil nok helst unngå å komme i klinsj med fondets etiske råd. Bare i dette ligger et pressmiddel.

Norge er gjennom fondet en betydelig eier i mange av de største og viktigste selskapene i verden. Her kan fondets representanter bruke sin eierskapsinnflytelse aktivt, heller enn å melde oss ut.

Sentralbanksjef Olsens utspill var derfor på sin plass. Vi trenger mer engasjement i mange bedriftsstyrer verden over, ikke mindre. For grunntanken bak oljefondet er å få mest mulig ut av pengene slik at vi kan etterlate en dugelig del av oljeformuen til kommende generasjoner. Fondet bør derfor være mest mulig apolitisk og uavhengig i sin jakt på stabil og trygg avkastning.

Mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. Forbilledlig forvaltning

 2. Det der skulle du ikke sagt, Støre

 3. Frp-Siv i strid med Ap-Jonas om Oljefondet som politisk verktøy: – Farlig og uansvarlig

 4. Dårlig forslag fra Ap-Raymond

 5. Støres spill med oljefondet

Fra andre aviser

 1. - Ingen vil noen gang bli så rike så fort

  Bergens Tidende
 2. Skeptisk til butikk og politikk

  Bergens Tidende
 3. Du sparer 70.000 i skatt på grunn av Oljefondet

  Bergens Tidende
 4. Forskere: Synd betaler seg

  Fædrelandsvennen
 5. Oljefondets nest beste år noensinne

  Aftenposten
 6. Siv Jensen skal vurdere sentralbanksjefens dobbeltjobb

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder