Kommentar

Ekte kvinner, ekte kropp

Av Shazia Sarwar

MAGEBILDE: Bildet til venstre er av Josefine Carlssons (27) mage, etter å ha født to barn. Etter at hun delte bildet på Facebook har hun fått tusenvis av støtteerklæringer. Foto:privat,

Fiktivt er kjedelig i lengden. Derfor jubler vi når en kvinne legger ut et bilde av magen sin slik den faktisk ser ut etter to barnefødsler.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Normale kropper er ut. Lenge leve normale kropper!

Jeg forstår jubelen som møter den svenske Josefine Carlsson etter at hun publiserte et bilde av sin mage på Facebook.

Mange av oss har fått akutt «selfie-fatigue» – selvportrett-utmattelse. Den er proporsjonalt økende med antall nye selfie-apper.

En lang periode trodde jeg at noen av mine venninner på Instagram hadde funnet ungdomskilden. Ansiktene var blankpolerte, konturene perfekte, øynene store, leppene fyldige – og alt møysommelig lyssatt. Det er først nylig jeg forsto at jeg var lurt trill rundt. Forskjønning av bilder er ikke lenger forbeholdt toppmodeller og motemagasiner. Den har inntatt de tusen hjem. Det finnes hundrevis av apper som hjelper vanlige dødelige å retusjere bildene sine.

Jeg klandrer dem ikke. Skjønnhetskravene er sinnssyke. Om ikke annet, så må man få lov til å se smashing ut på sosiale medier. Jeg er som kvinner flest. Da jeg forsto hva ungdomskilden var, lastet jeg ned «YouCam Perfect» og brukte en hel kveld på å «finpusse» på selfiene mine. Bildene sendte jeg til slekt og venner. Reaksjonene var gapskratting. Falskt funket ikke. Jeg holder meg til mitt enslige analoge triks: Ta bilde ovenfra ned, så man ikke ser dobbelthaken.

Bak hver retusjering finnes en ekte kvinne med en ekte kropp. Men det er ikke rom for henne i den virtuelle verden. For falskt er det eneste som fungerer der. Vi lever mer på sosiale medier, enn noen andre steder. For det er der vi kan bruke hjelpemidler for å skjule det vi tror er skavanker ingen andre har. Om vi faktisk så opp fra mobilen når vi tok t-bane til jobb, så hadde vi jo sett at ingen ser ut som bildene på Instagram.

Kvinner har i alle tider pint seg for skjønnheten. Det være seg fotbinding, messingringer rundt halsen eller den egyptiske farao-dronningen Hatshepsut, som antakelig smurte seg til døde med giftig hudkrem. Vi må gjerne fortsette å pine oss. Om det gjør oss lykkelig. Men vi må slutte å late som perfekt og retusjert hud, hår og kropp er normalt.

Det er et paradoks at vi heier frem det normale og ekte i bildet til Josefine Carlsson, men ikke tør å være filter-fri selv. Kanskje er det på tide å heie på seg selv? Den airbrush-frie versjonen?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder