Kommentar

En sultan i hovedstaden

Av Shazia Sarwar

ORDFØRERDRØMMEN: Miljøpartiet de grønnes Shoaib Sultan (41) ønsker å bli ordfører i Oslo. Han har potensialet til å fylle Fabian Stang (H) sine sko, mener kommentator Shazia Sarwar Foto: Harald Henden , VG

MDGs Shoaib Sultan kan bli Oslos første flerkulturelle ordfører. Han kan få store sko å fylle, men har evnen til både å være samlende og tilgjengelig.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Oslo er moden for en flerkulturell ordfører, slik Norge var moden for landets første muslimske statsråd i form av Hadia Tajik i 2012. Det gikk fint med Tajik, og det er all grunn til å tro at det vil gå like bra med Sultan om han får ordførerkjedet i Oslo.

Shoaib Sultan har potensial til å bli en godt likt ordfører. Det er gull verdt for Miljøpartiet de grønne frem til stortingsvalget i 2017.

Les mer: Spillet om Oslo

Hel ved

Sultan har det meste i boks: 41-åringen har en god utdannelse, bred erfaring, blant annet som rådgiver i Antirasistisk senter og generalsekretær i Islamsk råd Norge (IRN), er godt likt av folk på begge sider av den politiske aksen og fremstår som en kjernekar med gode verdier i bunn.

På hjemmefronten er også alt på stell; kona er lektor og sammen har de tvillinger som går på barneskolen. Shoaib Sultan er respektert, selv hos sine meningsmotstandere.

Han har en mild, diplomatisk fremtoning og formulerer seg godt og med tyngde. Det er noe svært mange politikere med minoritetsbakgrunn tradisjonelt har slitt med. Han hører til den nye generasjonen, representert ved politikere som Abid Raja og Hadia Tajik. En ting sliter han dog med. Han er forholdsvis sjenert og innadvendt.

De grønnes ordførerkandidat har vært den desidert mest populære lederskikkelsen i muslimenes største interesseorganisasjon IRN. Budskapet om at han sluttet i organisasjonen ble tatt svært tungt av landets muslimer i 2010.

Det vitner om en mann som kan stå i stormer og samle høyst ulike interesser og grupper, for muslimer er en svært splittet gruppe innad.

Les også: Grønn jubelkveld

Synet på homofile

En ting vil dog hefte ved Sultan: Synet på homofili. Under sin tid i IRN representerte han organisasjonens syn på homofili. IRN mente homofili er synd, og det formidlet han til offentligheten. På det tidspunktet var han diffus og unnvikende om sitt eget syn på homofili. Dette har han fått kritikk for i alle år siden.

Les også: Sultan vil bli ordfører, snakker ut om sitt syn på homofile

Han har dog alltid vært nøye med å fordømme diskriminering og angrep på homofile. Hans syn på homofili kan, i alle fall nå, ikke misforstås. Han har engasjert seg i partiet med det mest omfattende programmet for homofiles rettigheter. «Alle skal ha samme rettigheter og menneskeverd som andre, homofile er ikke unntatt», sier han.

Mannen som over tid har gjort det til et poeng å bryte brød med byens jøder og kristne og nå har blitt en forkjemper for homofiles rettigheter, har potensialet til å fylle skoene til Fabian Stang, særlig om han kan matche sjarmen hans.

På Twitter: @ShaziaSarwar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder