SMS-KONFLIKT: Komiker Atle Antonsen og Ørjan Burøe. Foto:Mattis Sandblad/Krister Sørbø,VG

Kommentar

Burøe vs. Antonsen er en komisk klassekamp

Konflikten mellom Ørjan Burøe og Atle Antonsen viser klasseskillet i humorist-Norge.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En av hovedgrunnen til at de stygge SMS-ene Antonsen lirte av seg på nattetid sist helg oppleves smått bemerkelsesverdige, er at avsenderen er den han er. En komiker som ruver langt over Ørjan Burøe på karrierestigen.

Kompleksiteten i Antonsens talent og person har gjort han suksessrik, kredibel og folkelig. I motsetning til mange komikere er han også vanskelig å få tak på som person. Dette bygger opp Antonsens evne til å overbevise i karakter.

Flere reaksjoner: Yngvar Numme: – Barnslig oppførsel

Ikke minst gjør det at man tar seg i å lure på om SMS-ene til Burøe egentlig bare er en del av Antonsens mørkere humorside. Mener han dette, eller er det tull?

For det går et klart ikke-uttalt klasseskille blant våre morsomste. På toppen, sammen med Antonsen har du et knippe menn og kvinner som er premissleverandører i underholdningsbransjen. Mange av dem har levert i to tiår uten at en talentunderskog har klart å vippe dem av pallen.

Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Thomas Giertsen, Espen Eckbo, Dagfinn Lyngbø, Else Kåss-Furuseth, Sagen-brødrene og Anne-Kat. Hærland. Flere kunne vært nevnt.

De er forbi komiker-merkelappen, men er heller egne varemerker med millioninntekter. Flere har produksjonsselskaper og formidable formuer. De kjenner hverandre godt, noen er nære venner, og samarbeider ofte om hverandres TV-, film- og sceneprosjekter. Når de titter hodet frem i mediene er det som oftest fordi de har et produkt eller sak som skal selges.

Et stykke under eliten har du en gruppe komikere som jobber hardt for å komme seg fremover/holde hjulene i gang. Burøe er et godt eksempel på dem. En aktiv standuper med mange jern i ilden. Han blogger usjenert om det meste og takker ja til reklameoppdrag, enten det er oppvaskmiddel eller rubrikktjenester.

SOMMERSHOW: Terje Sporsem og andre komiker-kollegaer. Foto:Skjermdump,Facebook

Han har satt seg på flyet til Tyrkia, hvor han skal underholde nordmenn i Alanya med venner og kollegaer som Tommy Steine, Gustav Nilsen, Nils-Ingar Aadne og Terje Sporsem.

Kanskje bidro plakaten for «Sommermoro i Alanya» til at begeret rant over for Atle Antonsen og utløste triaden på om lag 25 tekstmeldinger.

Klasseskillet er også tydelig når du ser på hvem som går ut og forsvarer Burøe. Utenom bekjente som Tommy Steine, som selv ble utsatt for et verbalangrep fra Antonsen for noen år siden, er det nesten stille.

Nå har riktignok Antonsen beklaget saken for lengst. Å kaste seg inn i krangler i kjendispresse oppleves dessuten neppe som givende. Men det bør være takhøyde i et underholdningsmiljø for å si noe.

Innerst inne må det være surt for Burøe å bli tråkket på av en langt over seg. Komiker «Jonna» Støme var tilfeldigvis til stede da Burøe mottok SMS-ene og bekrefter dette langt på vei.

– Først tenkte jeg tenkte at det var morsomt med litt drama, for nå hadde noen drukket for mye. Men så ble Ørjan ganske lei seg, da var det ikke noe kult mer, sier han til Nettavisen.

Klasseforskjellen er såpass stor at for Burøe kan det kanskje føles som et sjansespill å gå ut på denne måten. Å legge ut Antonsens private tekstmeldinger. Risikerer han utfrysing fra en del av bransjen?

Eller var det en slik episode som skulle til for å gjøre han virkelig kjent (om bare for i sommer)? Selv om det betyr å blottlegge karakterdrap på sin egen person.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder