SENDER SOLDATER: Solberg-regjeringen bistår Irak og Afghanistan. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Leder

VG mener: Norsk bidrag mot terror

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Regjeringen vil sende militært personell til Afghanistan og Irak. Vi mener det er en riktig beslutning. Afghanistan trenger hjelp for å oppnå større sikkerhet og Irak er under hardt press fra terrorister i den såkalte Islamske staten (IS). Norske styrker kan bidra med verdifull kompetanse for slike oppdrag.

Les også:Her er Forsvarets nye utenlandsoppdrag

Det er selvsagt risiko forbundet med slike oppdrag, som i utgangspunktet dreier seg om å bistå i opplæring og rådgivning av irakiske styrker. Både Afghanistan og Irak trenger assistanse for å stå bedre rustet til kamp mot militante opprørere. I begge tilfeller handler vi sammen med våre nærmeste allierte.

I all hovedsak utkjempes kampene av disse landenes egne styrker. Det handler om deres fremtid, men striden angår oss. I 1990-årene kunne al-Qaida fritt planlegge internasjonal terror fra baser i det Taliban-styrte Afghanistan, og vi kjenner resultatet. IS kan komme til å utgjøre en enda større trussel hvis det internasjonale samfunn ikke handler i tide.

Les også:Her er Forsvarets nye utenlandsoppdrag

Regjeringen vil sende 120 militære rådgivere til Irak. Landets myndigheter ber om hjelp og det er åpenbart behov for opplæring. Norges bidrag inngår i en usedvanlig bred internasjonal koalisjon og vi mener regjeringen må være åpen for å styrke bidraget om nødvendig. Det må også stilles krav til myndighetene i Bagdad. Regjeringen må opptre langt mer inkluderende overfor landets sunnimuslimske minoritet enn tidligere. Bare ekstremistene tjener på en krig etter sekteriske skillelinjer.

Les også:Norske soldater til Bagdad: Sendes rett inn i brutal borgerkrig

I Afghanistan forlater amerikanske og allierte kampstyrker landet, men en avtale med den nye regjeringen i Kabul sikrer at 12 000 utenlandske styrker skal videreføre arbeidet med å trene afghansk politi og militære. Regjeringen vil bidra med 75 soldater til operasjonen Resolute Support.

Det er enkelt å kritisere alt som er gått galt i Afghanistan, men mer konstruktivt å forsvare det som tross alt er oppnådd siden Taliban styrte landet. Det er gjort fremskritt innenfor helse, utdanning og kvinners situasjon, og tidligere i år ble det gjennomført presidentvalg. Afghanerne har overtatt ansvaret for sikkerheten, men trenger internasjonal støtte. Vi kan ikke risikere et tilbakefall til borgerkrig og ny ekstremisme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder