HURRA! LØNNEN STIGER: Med ny TV-avtale kommer kokko-lønninger i engelsk fotball til å stige enda mer. Bildet viser Manchester City som feirer ligagullet forrige sesong. Foto:Andrew Yates,Afp

Kommentar

Pengeregn over engelsk fotball

TV rettighetene til engelsk Premier League neste 3-årsperiode verdsettes til 1,3 millioner kroner –pr sendte minutt! Engelsk ball på TV verdsettes dermed til mer enn summen av rettighetene til tysk, fransk, spansk og italiensk fotball.

  • Tom Staavi

Det er de nasjonale rettighetene til Premier League (PL) som nylig ble solgt i en lukket budrunde. Sky og BT Sport la svimlende 5,2 milliarder pund, eller rundt 60 milliarder norske kroner på bordet. I tillegg kommer summen for internasjonale rettigheter som skal under hammeren mot slutten av dette året. Antar vi en prisvekst på disse rettighetene ikke langt unna de nasjonale, kan PL hente inn totalt rundt 100 milliarder kroner for TV-rettigheter i treårsperioden fra 2016–2019.

Det blir pengefest helt til bunnen av tabellen. PL fordeler nemlig TV pengene svært så demokratisk. Ifølge «The swiss ramble», en troverdig kilde for oss som er interessert i både spillet og økonomien, får klubben på toppen av tabellen bare 1,6 ganger mer enn klubben nederst. I Tyskland er det også jevnt med forholdstallet 2. I Frankrike 3,4, i Italia 5,3 og i Spania henter toppklubben 7,8 ganger mer av TV-pengene enn den nederste.

Den nye avtalen vil, ifølge BBC, føre til at alle de 20 PL klubbene vil være blant de 30 rikeste klubbene i verden. Faktum er, sa PL-sjefen Richard Scudamore sitert hos «The swiss ramble», at en klubb som Burnley i økonomiske termer nå er større enn Ajax. For den ikke så fotballinteresserte: Burnley ligger nesten sist i PL og har ikke vunnet noe siden 1960. Ajax ligger i toppen av æresdivisjonen i Nederland og har vunnet ligaen de siste fire årene og er ranket som den 25. beste klubben i Europa av UEFA. Burnley er ikke engang blant de 454 på den listen, og følgelig bak europeiske fotballstormakter som Stabæk og Hødd.

PL-klubbene nederst på tabellen med færrest tilskuere og laveste sponsorverdi vil kunne ha opptil 70–80 prosent av inntektene sine fra TV-penger. Vi kan fastslå at systemet klapper sammen hvis den neste TV-avtalen av ulike grunner skulle verdsettes lavere.

Her hjemme har C More fått svi for å betale for mye for norsk toppfotball. Kanalen har tapt så det synger og fotballen har tapt en god porsjon av folkets interesse. Når TV 2 nå overtar C More Norge, får de tilbake norsk fotball og kan pumpe opp interessen som i glansdagene hvis Konkurransetilsynet ikke griper inn.

Hvorfor blir rettighetene så dyre? Trolig fordi sport er perfekt til å generere seere til oppsatt tid i sendeskjemaet. Fotball må ses live.

Vi som elsker fotball må bare belage oss på å betale mer for å kunne følge med. Det er med en liten bismak vi samtidig holder liv et forrykt lønnsnivå og sportsbilbutikkene rundt enhver PL-arena.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder