THE AFFAIR: – Best akkurat nå: En liten TV-serie om utroskap, men mer enn det. Hovedkarakterene spilles av britene Ruth Wilson og Dominic West. Foto:Mario Anzuoni,Reuters

Kommentar

Livet, det er komplisert

Best akkurat nå: En liten TV-serie om utroskap, men mer enn
det.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hva er vel bedre enn en kvalitetsfilm eller -serie om vanlige, ordentlige folk? Det har ikke vært så mange av dem i det siste. De enkle helt/skurk-fortellingene dominerer, med trivielle plott og årsakssammenhenger, som i superheltfilmene fra Hollywood. De sier ingen verdens ting om våre liv, selvsagt, og det gjør heller ikke våre hjemlige forsøk som den «elleville» buskisen «Lilyhammer» og den underlig livløse «Kampen for tilværelsen».

Men heldigvis, det finnes unntak. Aner vi en liten motreaksjon mot de skrudde ideene? I fjor så vi den hemningsløst vellykkede britiske krimserien «Broadchurch», helt blottet for rariteter og forstyrrende kreativitet. Og nå, akkurat nå, ser vi en liten og likefrem fortelling på HBO Nordic, en nettbasert tjeneste du må skaffe deg først som sist. «The Affair», heter den, enkelt og greit (eller kanskje ikke?), og den går rett inn i våre egne liv, i vår virkelighet, fordi den handler om normale, virkelige mennesker.

«Den handler om livet, og livet er komplisert», forteller en av skuespillerne i et intervju om serien. En allmenn, men presis observasjon. «I gotta find my way», synger Neil Young på sin siste plate, og hvem vil ikke det? Vi forsøker, hele tiden, men vi vakler. Øyeblikk av klarhet blir til lengre passasjer av tvil, og dagene går, og rett som det er gjør vi noe dumt som får følger, eller vi unngår å gjøre noe dumt, noe som også har sine konsekvenser.

Dette handler «The Affair» om. Hovedpersonene gjør, muligens, noe dumt, og noe grusomt skjer. Affæren, den bokstavelige, skjer mellom en sliten firebarnsfar og uferdig forfatter fra New York og en sorgtynget kvinne mentalt for lengst på vei bort fra småbyen hun ikke forlot da hun burde ha gjort det. Historien fortelles av dem begge, og versjonene er forskjellige, ikke mye, men avgjørende. Vi opplever og husker ulikt, slik er alle sosiale situasjoner.

De to dras mot hverandre, men vil det ikke, og de tviler og angrer, og frykter, iallfall gjør han det, at livet han holder kjært kan glippe. Så skjer det fatale, the affair kan også bety «saken», men vi vet ennå ikke hva, for vi er bare kommet til episode tre av ti, men noe skjer, og de to forteller hver sin historie til en politietterforsker, uten dramatikk, uten fakter, og vi vet ikke hvilken historie som stemmer, eller om det er relevant.

Sjelden har jeg sett en mer spennende og urovekkende TV-fortelling. Enkel og kompleks på én gang. Som livet.

hans.petter.sjoli@vg.no

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder