Foto: Roar Hagen , VG

Kommentar

Kommentar: Kampen mot kristendommen

2015 mørkeste jul for kristne siden Neros forfølgelser

Julen 2015 tegner til å bli den mørkeste i kristendommens historie siden kong Herodes beordret barnedrapene i Betlehem og keiserne Nero og Diokletian iverksatte systematisk utryddelse av de kristne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mens det i vårt fredelige hjørne av verden skrives akademiske kronikker om graden av overgrep når skolebarn utsettes for julegudstjeneste, juletregang eller Luciafeiring og tradisjonssanger med åpne referanser til Han som innstifta da'n, agiteres det andre steder mot julen og dens kristne innhold med skarpladde våpen.

Les om: «Barnemordet i Betlehem» og funnet av «Herodes' grav i Herodium»

Ifølge et estimat fra Notre Dame universitetet var kristne i 2015 mål for 80 prosent av all religiøs diskriminering i hele verden; fra utestengelse i arbeidslivet og offentlig hets til straffeforfølgelse, organisert voldtekt av jenter på grunn av deres tro og i ytterste fall drap eller rene henrettelser. De dystre tallene bekrefter en tidligere rapport fra Pew Forum om trakassering av kristne i 102 nasjoner i 2014, samt Pew Research Centers store religionsundersøkelse (2012)

Juleforbud

Flere nyhetsmedier meldte lille julaften om sultanen av Brunei (69) som varslet fengselsstraffer på inntil fem år til undersåtter som våger å feire jul.

Dertil ville det vanke bøter i størrelsesorden 175 000 kr. til bruneiere som eksponerer juletre, kors eller andre tradisjoner som kan ha snev av referanse til den kristne feiringen, herunder utveksling av julekort.

Det mest paranoide fra sultanens side er dekretet mot hodeplagg eller bekledning som kan minne om julenissens røde habitt. Nordmenn som husker nazistenes forbud mot nisselue under krigen, forstår alvoret i galskapen.

Den absolutte enelederen i øystaten Brunei, som inntil 1984 var britisk protektorat, er den 29. sultan og landets første statsminister. Som regjeringssjef for et kabinett han selv har utnevnt, har Hassanal Bolkiah Muiz'zaddin Wad'daulah som han heter, en grei jobb siden han også er utenriksminister, handelsminister, finansminister, forsvarsminister, øverstkommanderende for landets væpnede styrker og generalinspektør for politiet.

Han er utdannet ved Sandhurst, Storbritannias prestisjetunge militærakademi, slått til ridder av dronning Elisabeth II, og skal være innehaver av verdens største kolleksjon av luksusbiler. Inntil nylig var han dessuten klodens rikeste mann.

Skjerper grepet

Hvordan sultanens private forråd kan forklares i lys av hans dype gudstro vet han vel best selv, siden han også er kalif og øverste religiøse leder for landets muslimer som utgjør 67 prosent av befolkningen. Elleve prosent er kristne, ti prosent er buddhister. Offisielt har landet 109 moskeer og 23 kirker. I 2014 innførte han islamsk sharia og fikk også endret grunnloven slik at han selv er «ufeilbarlig». Mannen er tross alt æresdoktor i jus ved Oxford.

Når Hans Ufeilbarlighet av Brunei, et regime mange trodde kunne utvikle seg i demokratisk retning, skjerper grepet om den kristne minoriteten og innfører egen straffeprosesslov som bare gjelder disse, har mange bråvåknet.

I Storbritannia – hvor man i kongelige, politiske og elitistiske kretser for øvrig har ansett den Bentley-, Jaguar- og Rolls-Royce-frelste monarken som en venn av familien, så å si – satte øyrikets øverste prelater og politikere julepuddingen i halsen da The Times brukte førstesiden til å avdekke vilkårene for religionsfrihet i Dronningens tidligere protektorat.

Kristne blir drept

Både erkebiskopen av Canterbury og biskopen av Leeds benyttet sine kringkastede juleprekener til å minne om at kristne i dag er verdens mest forfulgte religiøse gruppe. Ikke bare i regionen hvor Jesus fra Nasaret ble født, hvor Kirken oppsto, og hvor det i dag finnes enklaver hvor det er ensbetydende med tap av liv om man bekjenner en kristen tro.

«Midtøstens kristne er glemt, forlatt, til og med forrådt av vesten», uttalte Ignatius Josef III, patriarken av Antiokia, under en konferanse i Roma tidligere i desember. Han er overhode for den syrisk-katolske kirke med hundretusener medlemmer og tilhengere i Syria, Irak og Libanon. Mennesker som har ingen beskyttelse i sine nærområder.

Han har fått støtte fra den ortodokse rabbineren Efraim Mirvis, øverste religiøse leder for britiske jøder og Europas største synagoge, som sier til The Times at «trossamfunn har et ansvar for å stå sammen mot diskriminering». Han legger videre til at det «sjokkerende forbudet mot å feire jul i Brunei speiler en intoleranse vi [som jøder] ikke kan akseptere».

– Vampyrer

Det siste er å forstå som svar på tiltale fra egne rekker etter at Ben-Zion Gopstein, en ytterliggående israelsk rabbiner som leder den sekteriske Lehava-bevegelsen, sa til Haaretz dagen før lille julaften at «julen har ingen plass i Det hellige land», og sammenlignet kristne med vampyrer som må «kastes ut av landet før de drikker vårt blod igjen.»

Førstesekretær Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo avviser Gopsteins syn og har presisert overfor NTB at landet hans «ønsker velkommen folk fra alle trosretninger og ikke-troende […] slik at de kan oppleve landet med egne øyne. Å feire jul i Israel er en storslått opplevelse og anbefales sterkt».

Pave Frans: Kristne forfølges i flertallets skamfulle taushet

IS er den største trusselen mot kristne i Midtøsten, men også somaliske myndigheter har satt sikkerhetsstyrker i beredskap mot innbyggere som måtte forledes inn i julefeiring. I Tadsjikistan og Nord-Korea er julen 2015 benyttet til kampanjer mot kristne. Dagens forfølgelse av kristne handler ikke bare om islam, poengterer forfatteren og Vatikan-insideren John L. Allen, som har skrevet tallrike bøker om religionsfrihet og Den katolske kirke.

Astrid Meland kommenterer: Folkene vi glemte

I Kina, som har en kirke med 70 millioner medlemmer og antas å passere USA som verdens største kristne menighet i løpet av ti år, har kommunistpartiet i kirkens mest aktive regioner orkestrert riving av kors og kirkebygg og iverksatt systematisk trakassering av kirkens tilhengere.

Ser en annen vei

Et annet stort land hvor myndighetene ser en annen vei når kristne forfølges og drepes, er Pakistan. I nabolandet India er Kirken tredje største religion med ca. 28 millioner medlemmer, men heller ikke her er kristne trygge. Det er særlig hindunasjonalister som mener at kristne er legitime mål. I Egypt har hærstyrker gått til angrep på kopterne, som er det største kristne samfunnet i regionen.

Les Per Olav Ødegårds Egypt-kommentar: Kristne i fare

Biskopen av Leeds etterlyser et engasjement fra «vestens intellektuelle religiøse analfabeter». Som han sier: Å sette ord på forfølgelsen av kristne er ikke å redusere andres lidelse.

Les også

 1. Da Jesus ble flyktning

  Det var dårlig mottakskapasitet i Betlehem i år null, og Josef…
 2. Kommentar: Folkets kulturhus forfaller

  Kirken den er et gammelt kulturhus. Det sørger de mer enn tusen julekonsertene i november og desember for å minne oss om.
 3. Her kan julefeiringen koste deg 175.000 kroner

  Sultanen av Brunei truer med fem års fengsel og 175.000 kroner i bot til alle som feirer jul.
 4. Det døde Jesusbarnet

  På magen, ned i krybben, kvalt, med munnen full av høy. På stranden, druknet, skylt i land, med lunger fylt av vann.
 5. Dødbringende ideologier

  Radikal islamisme er vår tids nazisme og kommunisme. Men islamismen er mye eldre enn de to andre dødbringende…
 6. Den religiøse terroren

  Når religion dreper og undertrykker, skal den ikke få stå uimotsagt. Den skal utfordres.
 7. Religion og trosfrihet under press

  Forfølgelse av religiøse minoriteter er et stort problem…
 8. Kristne fryktet for livet da IS stormet Irak: – De tok alt

  AMMAN (VG) Ett år etter at IS stormet inn i Nord-Irak og tok over Mosul, er byen tømt for kristne.
 9. Religionen øker mest

  Verdensreligionene styrker sin oppslutning, stikk i strid med…
 10. 35 soldater sjanseløse mot 4000 IS-krigere: Kristne rømte til fots

  35 soldater var sjanseløse da de prøvde å forsvare 30 kristne landsbyer i Syria mot 4000 IS-krigere.
 11. Kommentar: Fanatisk tro et sant helvete

  Terroristens mål er sjelden attentatet i seg selv, men å demonstrere vilje og evne til vold om man ikke underkaster seg.
 12. Kronikk: Hverdagen etter Charlie

  Kan ytringsfriheten brukes til å krenke? Ja. Kan…
 13. Yngve Kvistad kommenterer: Tusen år med kristendom

  ROUEN (VG) Alle nasjoner, alt folk, har et historisk øyeblikk som definerer hvem de skulle bli, hvem de er.
 14. Snikkristenfisering

  Det går litt tregt med re-kristenfiseringen av Norge for tiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder