KRISE: – Så langt har bare 20 asylsøkere fra Italia hentet til Norge, ingen fra Hellas. Hvor lenge kan vi fortsette å skyve ansvaret over på Hellas, Italia, Tyrkia og Libanon, spør kronikkforfatteren. Foto: Louisa Gouliamaki AFP

Debatt

Flyktningkrisen er på langt nær over: Alle kan ikke hjelpes i nærområdene

Det er full strid i EU om hvordan flyktningkrisen skal håndteres. Hva gjør Norge?

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over tre år gammel

ERIK MARTINIUSSEN, frilansjournalist

Europeisk flyktningpolitikk er i krise. Grensene stenges, ansvaret pulveriseres og flere hundretusen mennesker strander i limbo. Samtidig ser 2016 ut til å bli det verste året så langt, når det gjelder drukningsulykker i Middelhavet. 3000 mennesker har dødd i forsøket på å nå Europa i år. 10.000 er dødd i samme forsøke siden 2014.

Erik Martiniussen.

I juni besøkte jeg de greske flyktningeleirene nord for Thessaloniki. 40 prosent av flyktningene her er barn. Forholdene er forferdelige. Maten som deles ut er næringsfattig og dårlig. Mygg, slanger og skadedyr brer om seg og tilgang på rent vann og medisinsk hjelp, er begrenset.

Situasjonen er ikke bedre i Italia. Bare i år har 160.000 flyktninger kommer til landet. FNs barnefond (UNICEF), rapporterer at den italienske barneprogrammet er overbelastet. Italia og Hellas ber om hjelp.

EU-kommisjonen har blitt enige om en plan for å fordele 160,000 flyktninger EU-landene i mellom. Men Polen og Ungarn sier nei. Ungarns statsminister Orbán vil ikke ta i mot en eneste flyktning. Makedonia har returnert 11.000 flyktninger til hellas, framfor å ta i mot flere selv. « Det er fortsatt et fungerende asylsystem i EU. Men det undergraves veldig raskt», sier Catherine Woolard i den europeiske flyktningeorganisasjonen ECRE, til Dagsavisen. Retten til å søke beskyttelse fra krig og forfølgelse står på spill.

Les også: TV 2-Græsvik – Jeg så en stygg endring i flyktningdebatten

Så langt har innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sin linje ligget nærmere Ungarn og Polen sin, enn EU-kommisjonens. Listhaug mener flyktningene heller bør hjelpes i nærområdene, enn å komme til europeiske land for å søke beskyttelser her. Til VG har hun fortalt at hun ikke vil ha syriske flyktningbarn i Norge.

Som journalist er jeg ikke i posisjon til å dømme henne. Men jeg kan rapportere om det jeg ser. I Hellas så jeg en menneskelig tragedie.

Her lever kristne yezider som har flyktet fra IS' herjinger i Sinjar, det er syrere som har flyktet med barna sine fra Bashar al-Assads tønnebomber over Aleppo, det er kvinner og barn som har blitt jaget ut av Deir ez-Zur av jihadister. At disse menneskene har reelt beskyttelsesbehov, er det ingen tvil om. Det mener også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Den norske regjeringen må gjerne mene at flyktningene ideelt sett bør hjelpes gjennom internasjonale program i nærområdene. Men så langt har Tyrkia og Libanon tatt mot henholdsvis 2,7 millioner og en million flyktninger hver. For Libanon, et land med 4 millioner innbyggere, er belastningen enorm. Om situasjonen i leirene i Hellas og Italia er dårlig, er den enda verre i Libanon og Tyrkia.

En må gjerne mene at flyktningene ideelt sett burde hjelpes gjennom store internasjonale hjelpeprogram i nærområdene. Men så lenge slike program ikke eksisterer og de små programmene som fins er sterkt underfinansiert, er det bra arrogant å ignorere Hellas, Italia og Libanon sitt ønsker om avlastning.

Alle flyktningene kan ikke hjelpes i nærområdene. UNHCR mener derfor det er behov for å uttransportere to millioner flyktninger fra de kriserammede områdene. Canada er et av få land som har svart på utfordringen. Siden november har Canada tatt i mot 30.000 syriske flyktninger. USA tar i mot 10.000 bare i år. Spørsmålet er hva Norge og regjeringen Solberg vil gjøre?

Mens Norge opplever at asylstrømmen nærmest har stoppet opp, er situasjonen sør i Europa en helt annen. I fjor forpliktet Norge seg til å ta imot en liten andel av asylsøkerne som har strandet i Italia og Hellas. Men regjeringen drar beina etter seg.

Så langt har bare 20 asylsøkere fra Italia hentet til Norge, ingen fra Hellas. Spørsmålet er om vi kan fortsette å skyve ansvaret over på Hellas, Italia, Tyrkia og Libanon, eller om vi skal svare på forespørselen om hjelp fra FNs høykommissær?

Les også

 1. Minst 90 migranter fryktes druknet utenfor Libya

  Over 90 personer er savnet etter at båten deres sank utenfor Libyas vestkyst onsdag, opplyser den lokale kystvakten.
 2. Skjønnheten og kosedyret

  Det er vanskelig å tenke seg et mer umake par enn innvandringsminister Sylvi Listhaug og Oslos forrige ordfører Fabian…
 3. Sa ja til å ta imot enslige mindreårige – 50 kommuner har ikke fått noen

  Det brygger opp til storm i Kommune-Norge. Kommunene har lagt til rette for asylsøkere som aldri kom.
 4. Frivillige i Calais: Branner sprer seg i leiren

  Franske myndigheter hevder flyktningleiren «Jungelen» er tom. Ifølge frivillige er det minst hundre mindreårige igjen i…
 5. Branner herjer i «Jungelen»

  Flere store branner raste onsdag i den provisoriske flyktning- og migrantleiren i Calais, som franske myndigheter nå er…
 6. Styrkesjef på Siem Pilot: – Flyktningsituasjonen er like ille som i fjor

  Da gummibåter fulle av migranter kom glidende mot Siem Pilot, så ikke styrkesjef Pål Erik Teigen ende…
 7. Dramatisk døgn for norsk redningsskip: Folk hoppet av båten og sloss om redningsvester

  Det ble dramatisk da det norske redningsskipet Siem Pilot skulle hente migranter i Middelhavet.
 8. Græsvik om flyktningdebatten: – Jeg så en stygg endring i folket

  TV 2-veteranen Fredrik Græsvik mener flyktningdebatten i Norge har sporet helt av.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. EU
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Fem år på flukt: Slik er Noors kamp

 2. «De syriske flyktningene vil vende hjem når tiden er moden for det, men først må krigshandlingene ta slutt.»

 3. En dugnad for flyktningene vi ikke lenger ser

 4. Flyktningkrisen avslører «skremmende holdninger»

 5. Derfor sitter flyktningene fast i Hellas

Fra andre aviser

 1. Norge viser dobbeltmoral i flyktningspørsmålet | Pål Nesse

  Aftenposten
 2. 250.000 syriske flyktninger kan vende hjem i 2019

  Aftenposten
 3. Nærhet i kilometer gjør det ikke moralsk riktigere å hjelpe i Moria enn i Jemen

  Aftenposten
 4. – Dette er løsningen på flyktningkrisen

  Bergens Tidende
 5. Hver dag må over 44.000 mennesker flykte

  Aftenposten
 6. Syriske krigsflyktninger spør hvorfor Norge ikke vil ha dem

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder