SUNN MAT: Lisa, Elio og Mathias Theodor i Eventyrstua barnehage spiser sunn mat til lunsj. – Det er viktig at barn lærer å spise forskjellig type mat, men det som bekymrer meg er mengden mat barn får servert hver dag, skriver kronikkforfatteren. Foto:Roger Neumann,VG

Debatt

Erfaren pedagog reagerer: Kronikk: For store matpakker!

Hva skal barn spise, hvor mange valg skal de ta og hva slags mengde er bra for barn? Den gode gamle matboksen med to skiver i er borte for alltid. Dagens matbokser er store som kofferter. Som støttepedagog er jeg innom mange barnehager i Oslo, og disse «koffertene» bekymrer meg.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

Liv Sigrid Hagen, støttepedagog i Oslo kommune.

I dag gjelder matbokser store som kofferter, med mange rom, og matbokser oppi matboksen. En industri har vokst frem for å lage festlige matbokser med hanker, fargerike plastbokser med mange rom, og små bokser i alle slags fasonger.

Det er knapt plass i barnehagesekken til disse store monstrene av matbærere.

Tidligere fikk barnehagepersonalet plass til alle mateskene i en plastkasse. Nå trenger de to. Hva har skjedd?

Øker i vekt

Liv Sigrid Hagen. Foto: ,

Bekymringen min går egentlig ikke på alle disse festlige bæreredskapene, men på innholdet. Hva skal barn spise, hvor mange valg skal de ta og hva slags mengde er bra for barn?

Vi er jo en nasjon som stadig øker i vekt, og er det da riktig å legge dette dårlige grunnlaget allerede i barnehagen?

De fleste barn får ett måltid i barnehagen, så da skal de ha med seg litt mat til frokost om de ikke har spist hjemme, og kanskje litt frukt eller litt mat til ettermiddagen, slik at de holder ut til middag hjemme.

La oss starte med frokosten. Mange barn spiser hjemme, og kommer tidlig til barnehagen, og der er jo koselig med stearinlys og dunkel belysning og med andre barn rundt bordet, så da spiser de gjerne litt der også. Det blir to frokoster det.

Formiddagsmaten får de gjerne servert av barnehagen, og den varierer mellom brødmåltid og varmmat som grøt, fisk, kjøtt med grønnsaker og tilbehør.

Pizza og middagsrester

Så er det ettermiddagsmaten, og det skulle jo egentlig være ett lite mellommåltid for at barna skulle holde ut til middagen, og i noen barnehager deles det bare ut litt frukt til barna.

Men da har jo barna selv alt de trenger og mer til ...

Oppi mateskene er det ofte brødskiver i antall 1-4 stk. Så er det kanskje middagsrester fra i går, f.eks. pizzastykke eller pasta og kjøttboller. Det ligger med noen deilige gulrøtter, en neve sukkererter, en liten plastboks med blåbær eller druer. Noen barn liker lefser, og noen liker banan, og selvfølgelig må det med litt smoothie og ulike typer yoghurt.

Jeg har de siste årene sett mange matbokser, og tenkt at dette hadde ikke jeg som voksen klart å få i meg.

Mengden bekymrer

Jeg er glad for frukt og grønt og jeg er veldig glad for variasjon innen mat. Det er viktig at barn lærer å spise forskjellig type mat og liker å smake på ny. Men det jeg ikke er glad for, og som bekymrer meg, er mengden mat som barn får servert hver dag, og alle valg de må ta. Pizza eller brødskive til frokost? Hvilken av de fire-fem fruktene eller grønnsakene skal velges? Og de spiser og de spiser, lenge og vel. Det er jo så mye å kose seg med, og de gir seg ikke før boksen er tom.

Så mye tid det må ta for allerede stressede foreldre å lage disse vakre gavepakkene som både er sunne og estetiske, men altfor store. Når jeg ser mengden mat som barn spiser i dag, så ser jeg også magesekker som «sprenges» og utvides, og det kan da ikke være bra i lengden.

De spiser mye fordi det er så mange fristelser oppi «skattekisten.» Og hvor mange ganger sier ikke barnehagepersonalet og foreldre at barnet må spise opp. Det tror jeg faktisk er grunnleggende feil. Barn stopper vanligvis når de er mette, men vi tvinger de til å hive innpå mer.

Mye stillesitting

Vi tror at barnehagebarn er fysisk aktive, men dessverre er det lite løpe- og klatrelek i mange av barnehagene. De kjøres i bil eller vogn til og fra barnehagen, og er sjelden ute og leker på ettermiddagen. Det er mye bordlek og stillesittende lek rundt omkring i barnehagene, for kravet om fysisk aktivitet dekkes jo inn i ukens tur, og ikke i det daglige.

Jeg hører stadig om barn som snakker om vondt i hodet, vondt i kroppen, og mange sover dårlig om natten.

Vi ser en verden av barn som plages av andre ting enn de vanlige luftveisinfeksjonene, og hva skyldes dette? Vi må stoppe opp og tenke oss godt om.

Kanskje vi skal starte med det enkle som da er å lage sunn og god mat til barna, men huske på at barn skal ha barneporsjon og ikke det dobbelte.

Mer om

 1. Barn og unge

Flere artikler

 1. Her er brødmaten populær: - Jippi, jeg fikk yoghurt og knekkebrød!

 2. Pluss content

  Dette spiser slanke-ekspertene

 3. Mamma: - Den beste matpakka er den som blir spist opp

 4. Pluss content

  Spiste som en femåring i én uke: Så mye sukker fikk han i seg

 5. Pluss content

  Unik forskning: Denne maten gjør barnet ditt lykkelig

 6. Mat-lektor: Ikke server grillpølser i barnehagen

Fra andre aviser

 1. Gi barna en sunn hverdag

  Fædrelandsvennen
 2. Ni ting du kan gjøre for å unngå godteraid på kjøkkenet etter skoletid

  Fædrelandsvennen
 3. Ni av ti barn spiser for lite grønnsaker. Dette bør de spise daglig.

  Fædrelandsvennen
 4. Henrik Kristoffersen sliter med å legge på seg: Disse grepene tar kjæresten for å få ham opp i vekt.

  Fædrelandsvennen
 5. Vil du at barna dine skal spise sunt? Her er rådene som hjelper deg.

  Fædrelandsvennen
 6. Sliter du med å få barna til å spise matpakken? Her er råd til enkle, sunne og kjappe matpakker.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder