Kommentar

Kommentar: Partiveteraner mot Cameron

Av Yngve Kvistad

LYKKELIGERE DAGER: Regjeringsadvokat Dominic Grieve, flankert av utenriksminister William Hague og justisminister Ken Clarke, på vei inn til statsminister Cameron etter valget i 2010 Foto:Lefteris Pitarakis,Ap

Statsminister David Camerons forslag om å fjerne Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) fra britisk lov, splitter både Underhuset og hans eget parti.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Den offisielle begrunnelsen er at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har fattet en rekke beslutninger som har reversert, eller hindret iverksettelse av britiske dommer – noe som for øvrig er hele poenget med den uavhengige rettsinstansen – samt en strid om fanger skal ha stemmerett.

Men som flere kommentatorer har bemerket, den konservative avisen The Times' politiske redaktør inkludert, synes hovedproblemet å være at EMK har utfordret innenriksminister Theresa Mays autoritet ved å overprøve henne i saker om utvisning av terrormistenkte.

I går ble May regelrett vingestekket av Cameron som varslet at immigrasjonspolitikken fra og med nå skal styres fra statsministerens kontor.

Hvis noen synes dette kan lyde som et ekko av vår hjemlige Krekar-debatt, er det helt korrekt. Det gjelder også forslaget om å skrote menneskerettighetskonvensjonen og erstatte den med et nasjonalt lovverk, slik Frp og avisen Klassekampen har vært nokså alene om å mene i Norge.

I Storbritannia har statsministeren møtt hardest motbør fra egne rekker. Tory-politikeren Dominic Grieve, som nylig ble fjernet som regjeringsadvokat fordi han mente EMK ikke kan avvikles ensidig av britene uten at det får juridiske og politiske konsekvenser, har åpent utfordret Cameron om dette. I tillegg har flere backbenchere fra regjeringspartiet varslet at de vil stemme mot sin egen statsminister.

LES OGSÅ: «Grieve: – En oppskrift på katastrofe»

Mest plagsomt for David Cameron er nok likevel kritikken fra partiveteranen Ken Clarke, mangeårig finansminister og justisminister, med ikke mindre enn seks statsrådsposter under tre statsministre – fra Margaret Thatcher, via John Major til og med Cameron selv.

Clarke er Storbritannias femte lengstsittende statsråd, han leder Tory Reform Group og regnes stadig som en av de tyngre premissleverandører i Det konservative partiet. Han har avvist Camerons alternative menneskerettighetserklæring og sagt den bunner i fremmedfrykt.

THE INDEPENDENT: Ken Clarke brands Cameron plan for Bill of Rights as 'xenophobic'

Cameron har rent flertall i Underhuset, men innpiskerne hans fant ut rett før helgen at regjeringssjefen ville fått majoriteten mot seg om han la frem et forslag om å forkaste EMK, et dokument britene i sin tid var med og initierte.

Statsministeren har de siste dagene vært på sjarmturné til europeiske hovedsteder for å vinne gehør for sin plan om å reformere EU. Meldingen fra flertallet i det nyvalgte parlamentet er derfor et signal til Cameron om hvilken Europavei han bør svinge inn på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder