Foto: Illustrasjon: Ole Johnny Hagen ,

Debatt

Nordmenns merkelige forhold til kirken

Den franske bloggeren Lorelou Desjardins har vært på gudstjeneste i Norge. Hun ble overrasket.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

LORELOU DESJARDINS, fransk blogger, bosatt i Norge, afroginthefjord.com

Ved første inntrykk ser det ikke ut til at religion har noen sentral rolle i nordmenns liv. Man hører kirkeklokkene ringe innimellom, men det er sjelden at noen snakker om Gud, tro eller til og med kristendom. Søndagsmorgener settes av til å komme seg fra fyllesyke eller tilbringe dagen i skogen sammen med familien eller venner, heller enn å gå til gudstjeneste.

Lorelou Desjardins. Foto: Privat. ,

Men så forsto jeg nylig at Den norske kirke startet separasjonsprosessen fra staten for bare tre år siden (sammenlignet med mer enn 100 år siden i Frankrike eller Brasil), og så mange som 75 prosent av den norske befolkningen er døpte medlemmer av kirken. (Dette er tallet på Den norske kirkes engelsk hjemmeside, men dette taller senker når man ser på den norske versjonen på samme hjemmesiden). Så jeg begynte å bli nysgjerrig på forholdet mellom det norske folk og religion. Hvordan kan et land som er så liberalt at det har en av verdens høyeste forekomster av one-night-stand, være samme land som drev med heksebrenning?

• Kulturforskjellene og overraskelsene på norske gudstjeneste

Og så dro jeg på søndagsgudstjeneste, i kirken som ligger rett nede i gaten der jeg bor. I Frankrike må man være pent kledd i kirken. Derfor var jeg overrasket når jeg kom inn døren og så folk i Norrøna-bukser og fjellsko. Og jeg hørte ikke et eneste «hysj». Og det var dagens andre overraskelse. I kirka i Norge kan barna være så bråkete de bare vil. Også var gjennomsnittsalderen til forsamlingen godt passert 70 år. Jeg kunne ikke annet enn å undre meg på hvordan kirken kommer til å se ut om 30 år.

• Kirken i Norge er mer liberal enn de fleste av verdens stater...

Som franskmann var min første konklusjon at statsreligion nødvendigvis må være negativt. Når demokratiet setter skiller mellom utøvende, lovgivende og dømmende makt, bør ikke disse bli påvirket av en statsreligion hvis dogmer aldri har blitt stemt fram av folket. Dogmene er basert på en bok skrevet og tolket av menn i hvite kjortler, som følgelig gir dem liten legitimitet i ethvert moderne demokrati.

Derfor ble jeg veldig overrasket over at Siv Jensen og Erna Solberg frontet kirkens hjemmesider under kirkevalget hvor de ble kalt «valgambassadører». Solberg representerer samtlige norske borgere, inkluderte buddhister, jøder, muslimer, ateister og humanister der ute. Hun representerer ikke medlemmene av kirken. I Frankrike ville det blitt oppfattet som upassende for valgte politikere å opptre som kirkens ansikt utad. Og Frankrike er også et land med dype, kristne (i dette tilfellet katolske) røtter. Enda en norsk snodighet.

Men så gikk det opp for meg at Den norske kirke har kvinnelige biskoper, lesbiske prester, valg hvor medlemmene kan velge lederne sine, og til og med styre retningen kirken går videre etter Kirkevalget. Og nylig ble det vedtatt at likekjønnede partnere er berettiget på kristne vigsler fra 2018. Kirken presser på for at Norge skal motta flere flyktninger, følger til og med en grønn agenda og engasjerer seg i politiske debatter som i klimakampen. Den norske kirke er mer liberal enn de fleste av verdens stater.

• ...når den ikke kaller til evangelisering

I det siste valget, som fant sted i forrige uke, sto to bevegelser med konkurrerende syn på kirkens framtid i opposisjon til hverandre: Åpen folkekirke og Levende folkekirke (som i motsetning til å være død?). Norske medier fokuserte stort på det de betraktet som viktige forskjeller; om kirken burde akseptere at biskopene har vigselsrituale for likekjønnede partnere.

I dette tilfellet, og for min del, er den virkelige skandalen at Levende folkekirke «ønsker at Den norske kirke skal være en tydelig og evangelisk, nasjonal kirke, bekjennende, åpen, misjonerende og evangeliserende». Hvis skattepenger brukes på evangelisering og daglønn for misjonærer, synes jeg ikke at bare kirkens medlemmer bør få stemme i valget. Vanlige borgere bør også få delta i debatten om bruk av offentlige midler.

• I Norge kan du tro på hva som helst, så lenge det er registrert som trossamfunn

Som barn brukte min far å si til oss at hvis vi ønsket å bli veldig rike, burde vi bli sektledere. Han hadde møtt noen slike i sin hippie-periode og hadde selv sett bevis på at formuen deres til syvende og sist var basert på store doser karisma og et par røkelsespinner. Vi antok at faren vår var litt bortreist, men når jeg ser hvordan Norge finansierer religion og for så vidt hvilket som helst trossamfunn, begynner jeg å tenke at han egentlig hadde rett.

I Norge er det staten (dvs. skattepengene dine) som finansierer alle trossamfunn, basert på hvor mange medlemmer de har. Disse trossamfunnene er ikke nødvendigvis trosbaserte, så det er ikke nødvendig å tro på Gud. «Troen» kan være på alt fra humanisme (som i Human-Etisk Forbund) til «Alt som er» (et annet livssynssamfunn).
Hele konseptet går ut på at Norge står fjellstøtt på en troende befolkning. Troende på nesten hva som helst, så lenge det er registrert som tro-og livssynssamfunn. Av det oppsto ideen å registrere et nytt samfunn ved navn «In Frog We Trust», for å inspirere venner og lesere til å bli gratis medlemmer og redde verden. Jeg tuller, selvsagt, men jeg kan ikke være den første som har tenkt ideen, og den involverer ikke engang svindel.
• Å være medlem av kirka uten å tro

Jeg skjønte ikke hvordan det er mulig å være medlem av en kirke uten å tro, men i Norge er det sånn. Noen vet ikke engang lenger om de er registrerte medlemmer i kirken eller ikke. Andre bryr seg ikke. Andre medlemmer av kirken er ikke sikre på om de tror på Gud, men de fleste oppsøker likevel kirken i forbindelse med dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser. De går også i kirken på Julaften, og er så fornøyde når påsken kommer og de kan dra på hytta uten dårlig samvittighet. Nordmenn tror mindre og mindre på Gud, men vil likevel ikke gi slipp på kristne feriedager for alt i verden.

• Nordmenn er mer protestanter enn vikinger

Noen ganger er det norske samfunnet forvirrende. Mange påpeker de skandinaviske samfunnenes vikingrøtter, som om de har hatt enorm påvirkning på dagens samfunn. Norrøn mytologi inspirerer foreldres navnesvalg på avkommet. Og hver gang vi innvandrere spør hvor likestilling i norske samfunnet kommer fra, får vi svar til at allerede på vikingetiden hadde kvinner mye makt.

Men tror du en viking ville vendt sitt venstre kinn til om noen hadde fiket til det høyre? Nei, han ville kjørt sverdet gjennom innvollene dine, og sendt deg rett til Valhall. Jeg tror at dagens nordmenn er mer et produkt av den protestantiske arven, enn vikingarven. Bare se på Oljefondet og hvordan det forvaltes. Tror du at en vikinghøvding som var vant med å plyndre landsbyer, og som hadde kommet over en formue lik Ekofisk-feltet, ville ha investert det på vegne av fremtidige generasjoner? Eller ville han ha brukt alle pengene på mjød? Nettopp.

Jeg har hørt at Skandinavia var en av de vanskeligste stedene å kristne folket. Det var så stor forskjell mellom innholdet i vikingenes «hedenske» religion og kirken, at kristendommen måtte innføres med makt og blod. Nå består samtlige skandinaviske flagg av store kors i forskjellige fargevarianter, og kristendom er allment akseptert som verdigrunnlag i disse samfunnene. Som en kjent person engang sa: En religion er bare sekten som lagde den. Bra jobbet, kirken!

LES flere av Lorelou Desjardins skråblikk:
Derfor blir jeg en dårlig mamma

Ingen møter etter klokken 15

Hvorfor er nordmenn alltid i tidsklemma?

Nordmenns møte-rariteter

Er norsk et kjærlighetsspråk?

Les også

 1. Derfor blir jeg en dårlig mamma

  Det norske samfunnet er besatt av barn, oppdragelse og hvordan vi voksne feiler.
 2. Vive la France!

  Franskmenn mener fortsatt at Dominique Strauss-Kahn er en god presidentkandidat.
 3. Den delte byen

  Da jeg flyttet til Norge for fem år siden, visste jeg ikke om de sosiale forskjellene i Oslo. Jeg vet om dem nå.
 4. Ingen møter etter klokken 15

  Den franske bloggeren Lorelou Desjardins raljerte over det hun kaller «Nordmenns møte-spesialiteter.
 5. Hvorfor er nordmenn alltid i tidsklemma?

  - Hva mener du med at du ikke kan møte meg som planlagt? Har du ikke tid?
 6. Nordmenns møte-rariteter

  Møtevarigheten i Norge skyldes noe som kalles «kompromiss», kombinert med en annen norsk sykdom som gjør dem ute av…
 7. Den franske bloggeren A Frog in the Fjord spør: Kronikk: Er norsk et kjærlighetsspråk?

  Hvordan slå i hjel romantikken med en halv setning? Ring en nordmann!
 8. Fransk skråblikk på den norske julen: Kronikk: Alt jeg ønsker meg til jul er ....

  Julefilmen over alle julefilmer i Norge er noe som kalles «Tre nøtter til Askepott».
 9. Kirkevalg-opptelling: 61-31 for homofil vielse: Stein Erik Hagen om kirkevalget: - Et folkeopprør

  Han gikk i bresjen for støtten til Åpen kirkevalgs kamp for kirkelig vielse for homofile og lesbiske.
 10. Forventer høye tall i kirkevalget

  Tilbakemeldingene fra opptellingene tyder på høy deltagelse i årets kirkevalg, ifølge Kirkerådet.
 11. Kjendiser: Kirken må inkludere alle

  Norske kjendiser og samfunnstopper står i kø for å støtte Åpen folkekirke.
 12. Stein Erik Hagen kjemper for de homofiles plass i kirken

  Stein Erik Hagen går til knallhardt angrep på Den norske kirke. Han bruker Jesus i kampen for de homofile og lesbiske.
 13. En folkekirke uten folk?

  Jeg lurer på hva tidligere kirkeminister Trond Giske (Ap) og…
 14. Enklere å være skeiv i kirken enn kristen i homobevegelsen

  Toojis prosjekt og intensjon bak musikkvideoen fra Frogner kirke var ifølge ham selv å skape debatt. Det har han klart.

Mer om

 1. Kristendom

Flere artikler

 1. Koster 174 millioner i året: Senterpartiet vil fjerne trosstøtte til utenlandske statsborgere

 2. En folkekirke uten folk?

 3. Stein Erik Hagen kjemper for de homofiles plass i kirken

 4. En god tradisjon

 5. Medlemsrot i Den norske kirke

Fra andre aviser

 1. Når Mammon tar over

  Bergens Tidende
 2. Kirkemøtet vedtar homofil vigsel, men valgvinnerne må kompromisse

  Bergens Tidende
 3. Mener ikke-kristne bør la være å stemme i kirkevalg

  Bergens Tidende
 4. Kirken skilles fra staten – ikke fra folket | Linda Hofstad Helleland

  Aftenposten
 5. Jeg trenger ikke noen prest

  Bergens Tidende
 6. Debatt: Fem grunner til å droppe skolegudstjenestene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder