STILLER FORSLAG: Senterpartiets Marit Arnstad på sitt Stortingskontor. Foto:Terje Bringedal,VG

Avskaff au pair

Senterpartiet (Sp) vil i Stortinget i høst legge frem et forslag om å forby au pair-ordningen.

Artikkelen er over fire år gammel

Parlamentariske leder Marit Arnstad sa denne uken til Dagsavisen at dette har utviklet seg til å bli en ordning der man henter billig arbeidskraft til Norge.

Hun mener at hvis norske familier ønsker seg hushjelp får de være ærlige på det, og betale den prisen det koster. Dette er et synspunkt vi deler.

Det egentlige formålet med au pair ordningen er kulturutveksling, og det kan sies mye positivt om at dette gir unge mennesker muligheter til å lære språk og kultur i et annet land. De bor hos en familie og gir selv et bidrag, gjerne i form av barnepass eller noe husarbeid. Etter norske regler skal au pairer her i landet arbeide maksimalt fem timer om dagen og få utbetalt 5 200 kroner i måneden. I tillegg skal vertsfamilien betale for norskkurs. Au pairer er helt avhengige av familiene de bor hos, og at de virkelig følger regelverket. Det er om lag 3000 au pairer i Norge og en stor andel av disse er unge kvinner fra Filippinene.

Problemet i Norge er at ordningen i altfor mange tilfeller er blitt grovt misbrukt. Ettersom au pairer ikke anses som arbeidstagere er de unntatt fra arbeidsmiljøloven, og for svært mange er det blitt lange arbeidsdager og minimalt med språk og kultur. I 2013 ble det strammet inn noe på regelverket etter at flere grove tilfeller var avdekket. Blant annet ble det innført en karantenetid for vertsfamilier som misbruker ordningen. Men tidligere i sommer avslørte VG hvordan au pairer som kommer til Norge presenteres for detaljerte arbeidslister som er så omfattende at de umulig kan klare jobben i løpet av fem timer. I de verste tilfellene skal to au pairer ha blitt tvunget til å arbeide i opptil 96 timer per uke, uten betaling. For mange i Norge har utnyttet ordningen til utelukkende å skaffe seg hushjelp for en billig penge. Slik kan vi ikke ha det.

Vi mener Sps forslag bør få støtte i Stortinget, men registrerer at de store partiene er uvillige til å røre ordningen. Ifølge Dagens Næringsliv vil Høyre, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet si nei. En vanlig begrunnelse er at det er feil å avvikle en hel ordning på bakgrunn av at noen misbruker den. Vi mener at det er nok av eksempler på at ordningen slett ikke fungerer etter hensikten. Da bør den også avvikles.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder