Kommentar

Europas skjebneår

Av Hans Petter Sjøli

CAMERON: Satser på «Bremain». Foto: AP. ,

David Cameron advarer med Norge når britene spør seg: Brexit eller Bremain?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Om drøye fem måneder kan Europa og EU som vi kjenner det stå overfor sin mest utfordrende krise noensinne.

Det sier ikke lite, for utviklingen av det europeiske samarbeidet har i alle år vært en særdeles brokete prosess, der krisene har stått i kø. Men britenes varslede folkeavstemning er en omdreining på det europeiske krisekartet. Blir det nei – en «brexit» – er det bråstopp i EU, og faren for en full kollaps er rett som det er høyst reell.

En verre nyhet enn EUs kollaps kan vel knapt tenkes. Si mye om EU – byråkrati, handlingslammelse – men det overnasjonale samarbeidet, helt unikt i verdenshistorien, har sikret fred og en smått utrolig velstandsutvikling på dette tidligere så sønderrevne kontinentet.

Et Europa uten unionens institusjonelle flettverk er en dyster dreiebok, som kun de mest reaksjonære kreftene jubler for. Anti-EU-alliansen mellom Europas ytre venstre og ytre høyre, med tsaren i Kreml som tilbaketrukket mastermind, er en forstemmende bukett.

Statsminister Cameron satser på at den nye avtalen med resten av EU, som han håper å få i boks på toppmøtet i neste måned, skal overbevise hans gjenstridige landsmenn og -kvinner om at en «bremain» er den eneste farbare veien videre. Og han truer med den norske tilknytningsmodellen, som han beskriver, presist, som «you pay, but have no say».

Det britiske næringslivet er unisont for en «bremain», og er livredde for at man ved et nei ikke får tilgang til det enorme europeiske markedet og de omfattende frihandelsavtalene med over 200 land. Bare én prosent av britiske business-ledere er for en «brexit». Folket, derimot, er dypt splittet.

For Storbritannia er valget skjebnesvangert. Forsvinner de ut, vil EU-kjernelandene Tyskland og Frankrike finne sammen i enda større grad, og eurosonen blir Europas absolutte hjerte. USA vil se mot eurosonen, og Storbritannia risikerer å havne på utsiden i det videre euro-amerikanske løpet.

Historikeren Timothy Garton Ash advarer likevel Cameron mot kun å spille ut fryktkortet i den videre prosessen. Kampanjen for en «bremain» må være positivt begrunnet, mener han, den må appellere «to hope as well as rational fear».

Migrasjonsutfordringene og Dublin- og Schengen-avtalenes usikre skjebne, er en gigantisk utfordring for EU, og den østeuropeiske ny-nasjonalismen bryter tvert over med den grunnleggende tanken bak EU-samarbeidet: Fri flyt, på tvers av gamle grenser.

EU må alltid være det mest moderne prosjektet. Uten denne fortellingen er unionen fortapt.

Og uten EU er Europa, iallfall på kort sikt, fortapt. Måtte det gå opp for våre venner britene om at fremtiden ligger i Europa, og at de, for å kile britisk stolthet, innser at Europa er avhengige av dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder