POLITISK KORREKT HUMOR: – Nordmenn forteller vanlige, småslemme og litt tvilsomme, men likevel politisk korrekte, vitser, gjerne om kvinner og gynekologer. Det politisk korrekte konformitetspolitiet seirer over humorens helbredende kraft, hevder Sanna Sarromaa. Foto: Trond Solberg , VG

Debatt

Sarromaa mener nordmenn er for politisk korrekte: Den norske ryggmargsrefleksen

Nordmenn er iført en humor-politisk korrekt tvangstrøye. I dette lett-støtte landet skjønner man ikke at grove og upassende vitser kan skape samhold. Selv tenker jeg at det er bare én ting man ikke bør spøke med - andres smerte og nød.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

SANNA SARROMAA, skribent og finne

«Vet du hva som er forskjell på en afrikaner og en bøtte med dritt? Bøtta.» Når du forteller denne (upassende) vitsen til nordmenn, ler de ikke. De tør ikke. Den politisk-korrekte tvangstrøyen de har på seg er for trang.

Sanna Sarromaa. Foto: ,

Vitsen ble fortalt på julebordet ved min tidligere arbeidsplass i Norge, en svømmehall med ansatte fra åtte forskjellige nasjoner – noen av dem kullsvarte. Mot slutten av julebordet var ordet fritt og folk kunne komme med vitser, slik skikken er. Nordmennene forteller, som vanlig, småslemme og litt tvilsomme, men likevel politisk korrekte, vitser, gjerne om kvinner og gynekologer. Den som fortalte rasevitsen var imidlertid en serber. Ingen etnisk nordmann lo. Det var det bare jeg (finnen), bosnieren og somalieren som syntes dette var morsomt. Det kan godt hende ingen nordmenn rent faktisk syntes det var morsomt, men jeg tror den norske stillheten skyldes at ingen nordmenn har lov til å le av en slik vits. De er blitt indoktrinert. De har det politisk korrekte som ryggmargsrefleks.

Det nordmennene antakeligvis ikke visste, var at serberen trolig tok med seg et element fra den gamle jugoslaviske kulturen til julebordet, om enn uten at denne helt passet inn i den norske politiske korrektheten. Kanskje forsøkte han å bruke denne brutalt direkte humoren til å bygge en solidarisk bro til de svarte han jobbet med, slik jugoslavene gjorde?

LES: Det norske språkets forfall

En vulgær solidaritet

Den slovenske filosofen Slavoj Zizek forteller hvordan i gamle Jugoslavia serbere, kroater og bosniere fortalte voldsomme og brutale vitser om hverandre. Vitsene var på ingen måte ment som fornærmelser mot hverandre, men de fungerte som et løft for fellesskapet. «De var totalt upassende og rasistiske, men de skapte en herlig følelse av en vulgær solidaritet mellom de forskjellige nasjonene», sa Zizek til den finske avisen Helsingin Sanomat.

Det er denne tankegangen som er fraværende i lett-støtte Norge: At man med grove og upassende vitser kan skape samhold. Serberen kommer med en grov vits og somalieren ler og svarer med samme mynt. Humor – selv av den svarte typen – kan bygge fellesskap.
Zizeks geniale poeng er at politisk korrekthet er en subtil og farlig form for totalitarisme. Den forteller ikke bare hva du skal gjøre, men også hvordan du skal føle om det du gjør. For femti år siden kommanderte faren barnet på besøk hos bestemor. I dag sier faren i stedet at du bør elske bestemor og derfor vet du hva som er riktig å gjøre – mellom linjene: Besøke henne. Før holdt det med autoritet og kommando. Dette mener Zizek var en mer direkte og ærlig form for totalitarisme. Den dikterte ikke hva du måtte føle om det du gjorde, slik som det politisk korrekte gjør.

Den politiske korrektheten lærer mennesker å tenke på en ensporet og ensformig måte. Vi må være forsiktige med at vi ikke bekjemper rasisme på måter som, i ytterste konsekvens, kan skape grobunn for rasisme. Rasistiske vitser kan fortelles i riktig atmosfære, og kan bidra til solidaritet og fellesskapsfølelse. Selvsagt krever det sans for situasjonen, men evnen utvikler seg ikke om man ikke får øve.

LES: Morsmål er hjertets språk

Ufarliggjørende spøk

Zizek forteller at da krigen brøt ut i Jugoslavia, var disse grove vitsene om andre nasjonaliteter det første som forsvant. Dersom vitsene hadde vært alvorlig ment og reelt fornærmende, skulle man ha forventet at de fortsatte med økt styrke. Det kan tenkes at serberens rasevits var et bevis på god arbeidskultur mellom ulike nasjonaliteter i svømmehallen.

Når du kan spøke med noe, så har du ufarliggjort det. Tenk på alle svenskevitser som fortelles både i Norge og i Finland. Vitsene vitner om forsoning. Å tulle med svenskene er verken rasisme eller noe spesielt fornærmende. Danskene kaller dårlig vær for svensk vær. Sola som kommer og går er en svensk sol. I København oppfordrer man til å hjelpe å holde byen ren ved å eskortere en svenske til havnen og understreker at «Asien begynder i Skåne». Ingen betegner disse uttrykkene eller vitsene som politisk ukorrekte.

Men hva hvis man erstatter svensken med en somalier? Da går det plutselig ikke. Hva om man hadde begynt å ufarliggjøre relasjonene nettopp med vitser?
Det ligger kjærlighet i å kunne le både av hverandre og oss selv. Vi er jo glade i svenskene, selv om de er dummere enn oss.

Feministisk humor?

«Vet du hvordan man vet at E.T. er feminist? Man ser det på ham.»

Det er slitsomt å være feminist i Norge. Man må være så perfekt hele tiden. Den perfekte norske feministen kjemper mot alle former for diskriminering, kan begrepene og husker alltid at det er flere enn bare to kjønn og én seksualitet.

Den perfekte feministen motarbeider all undertrykkelse hele tiden og hun er fri for stereotypier knyttet til kjønn. Hun befinner seg alltid på den politiske venstresiden. Den perfekte feministen spøker ikke med kjønn.
Som feminist har jeg ofte spilt på stereotypier. Det eneste problemet er at det ikke går i Norge. Det er ikke lov. Akkurat slik det ikke finnes politisk korrekt rasistisk humor, finnes det heller ikke politisk korrekt feministisk humor. Det politisk korrekte trumfer i absolutt alle tilfeller humoren. Det politisk korrekte kveler sexistiske vitser. Men tenk: Om vitser om kjønn og feminister hadde fått blomstre, kunne de ha fungert som en støtte for likestilling? Ville det ikke ufarliggjort temaet – slik som vitser om svenskene fungerer som en støtte for godt naboskap?

LES: Nakne nordmenn – finnes de?

Helbredende humor

Homovitser fungerer som rase- og feministvitser. De eneste som legitimt kan komme med homovitser, er homofile selv. Og slik seirer det politisk korrekte konformitetspolitiet over humorens helbredende kraft. Selv tenker jeg at det er bare én ting man ikke bør spøke med – andres smerte og nød.

Men hudfarge, kjønnsstereotypier og seksuell legning bør gå bra.

Les også

 1. Krev din rett!

  Har høylytte krav erstattet plikter og innsats i Norge? Før bygde man landet og hardt arbeid var en viktig verdi.
 2. En skole for alle

  Hvis norsk skole virkelig skal være for…
 3. Hvem bryr seg om skolen?

  At det er eiendomsskatten og ikke skolepolitikken som kan bli avgjørende ved valget i Oslo, sier noe om hva som er galt…
 4. Oss kunnskapsflyktninger

  Det er skolestart igjen, både i Norge og Finland. Norske foreldre spør: «Hadde du det bra på skolen i dag?
 5. Et samfunn av mobbere?

  Norge 2015 fremstår som et samfunn der mektige mennesker føler seg mobbet når de får saklig kritikk.
 6. Likhetens tyranni?

  Mot min vilje klarte jeg å sette i gang en nasjonal storm om inkluderende undervisning.
 7. Sanna Sarromaa gratulerer oss nordmenn med dagen, men: Ingen klump i halsen på 17. mai!

  Før nettrollet tar pennen fatt og ber meg reise tilbake til Finland eller enda lenger: Dette gjelder ikke bare meg!
 8. Når jobber egentlig folk som har barn?

  Hvor mange arbeidstimer går tapt når foreldrene pendler mellom jobb og opplegg knyttet til barn på dagtid?
 9. Kronikk: Når kjønn styrer lønn

  Det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett, men fortsatt blir ikke kvinners stemmer hørt på lik linje med mennenes.
 10. Kronikk: Fra en avdanket akademiker

  Jeg skriver dette på min nest siste arbeidsdag. Klokka er to og mine fastarbeidende kollegaer har dratt hjem for…
 11. Kronikk: Fet, mobbet og morsom

  På barneskolen ble jeg mobbet fordi jeg var feit. Jeg var ikke lubben eller småtykk. Det var ikke eufemismer for meg.
 12. Kronikk: Kvinner som forsvinner

  Nå er det nominasjoner, snart er det valg. Hvor blir det av kvinnene, spør mediene.
 13. Kronikk: Det norske språkets forfall

  Er ikke rettskriving en sentral del av utdannelsen og dannelsen i dette landet?
 14. Kronikk: Mette-Marit, meg og 90 000 andre

  Regjeringen vil holde Vinmonopolet åpent flere dager i…
 15. Kronikk: På sporet av den tapte tid

  Hvor ble det av tiden? Forsvant den med internett og smarttelefoner? Eller er tiden klasseavhengig?
 16. Kronikk: Kroppen er den nye hjernen

  Hva driver disse norske mennene i 40-årene? Forresten, det er ikke bare menn, og ikke bare menn i 40-årene.
 17. Nakne nordmenn - finnes de?

  ** Nakne, unormale, uretusjerte kropper i alle former og fasonger - ser vi dem lenger?
 18. Morsmål er hjertets språk

  Lar du være å snakke ditt morsmål med barna dine fordi…

Mer om

 1. Humor

Flere artikler

 1. Pluss content

  Den norske ryggmargsrefleksen

 2. Handler ikke om «PK»-humor, Sanna!

 3. Jessie (18): – Folk roper «corona» etter meg

 4. Slik kan du hjelpe med å oppdage høyreekstremister

 5. Slik kan du slå ned på rasisme

Fra andre aviser

 1. – Jeg skrev forestillingen i januar og har ikke sett på den siden

  Aftenposten
 2. Sanna Sarromaa: Nordmenn elsker å tenke på seg selv som verdens snilleste

  Aftenposten
 3. Komikerens jobb var å få andre til å le. Inni seg hadde han det alt annet enn morsomt.

  Aftenposten
 4. Jordan Peterson sammenligner seg med en profet: – Jeg forstår ikke hvorfor jeg skal bli hudflettet

  Bergens Tidende
 5. Sigrid Bonde Tusvik: «Folk tåler ingenting lenger»

  Aftenposten
 6. Jordan Peterson sammenligner seg med en profet: – Jeg forstår ikke hvorfor jeg skal bli hudflettet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder