VGs Ingvill Dybfest Dahl Foto:Sara Johannessen,

Kommentar

Oss fitter og horer imellom

For noen år siden skrev jeg en singelblogg i VG i anledning premieren på «Sex & The City 2». Poenget var å illustrere kontrasten mellom seriedatingen og Jimmy Choo-shoppingen i New York og havregrøthverdagen som noenogtredveårig singel i Oslo.

Bloggen het «Søvn og singelliv», og handlet om banaliteter som tacofredager, mislykkede sjekkeforsøk og frivillig barnløshet. Jeg trodde ingen kom til å løfte så mye som en løsvippe.

Men der tok jeg feil:

«Noen burde sy igjen fitta di så menn som meg slipper å ligge med deg.»

«Du burde sendes til Iran og lære ydmykhet.»

«Dette er søppel. Du er sikkert en kvinne med designerbriller og kortklipt som en lesbe.»

Har du blitt hetset på nett? Del din historie og les andres i vår #SammenMotHets-portal

NORSKE KVINNER FORTELLER: Den brutale hetsen

Og dette er blant de peneste kommentarene i kategorien kjønnshets. De verste, av typen «du fortjener å bli voldtatt», ble slettet umiddelbart, og er fire år etter visket ut både fra hukommelsen og verdensveven.

Men jeg husker at så godt som samtlige var skrevet av menn, eller noen som utga seg for å være menn.

Jeg vet at mine mannlige kollegaer som også skriver personlige eller meningsbaserte tekster, som kommentarer og anmeldelser, får mye hets. Men det er påtakelig hvordan språket i hatmeldingene mot kvinner går så tungt på kropp, utseende og kjønn.

LES OGSÅ: Slik blir de hetset på nett

Gir jeg som kvinnelig filmanmelder en actionfilm lavt terningkast, er det selvsagt fordi jeg er kvinne. Kanskje til og med fordi jeg er feit. Det kan umulig være fordi filmen faktisk er dårlig. En mannlig kollega som gjør det samme kan få høre at han er «gubbe» - altså aldershets. Men det er sjelden han får kommentarer på utseendet eller kjønnsorganer.

Saklig kritikk må vi som ytrer oss selvsagt tåle. Men hvorfor gir en tekst om singles utfordringer noen rett til å skrive:

«Det er like greit at du dør ut uten å ha reprodusert dine Louis-Vuitton-løs-på-tråden-jentunger. Norske kvinner er trash.»

«Du er et genetisk blindspor. Om 30 år er du en bitter gammel dame.»

«Hore. Jeg er ganske sikker på at du ligger med 2-3 mannfolk hver uke.»

Når vi kvinner fortsetter det enkelte kaller «gnålet» om å bryte ned tradisjonelle kjønnskategorier og å slutte å knytte alt vi foretar oss til kjønn, er det kanskje fordi denne typen hets fortsatt er dagligdags.

En kvinnelig kollega av meg sa: «Jeg tenker ikke over det lenger. Jeg har vent meg til det.»

Og nettopp derfor må vi tenke over det. Og venne oss av med det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder