Leder

Corona på Ernas vakt

Av Hanne Skartveit

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie besøkte nylig Virusmottaket på Ullevål universitetssykehus. Foto: Hallgeir Vågenes

Meldingene fra Italia kjennes nær uvirkelige. Myndighetene setter i gang drastiske tiltak for å begrense utbredelsen av corona-viruset, som nå er i ferd med å spre seg til hele landet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 206 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

I de etablerte sikkerhetssonene i nord, som er hardest rammet av smitten, er det lagt strenge restriksjoner på innbyggernes mulighet til å bevege seg fritt. Skolebarn må holde seg hjemme. Andre institusjoner, som museer og treningssentre, holdes stengt. Barer og restauranter har redusert åpningstid. Dagliglivet er brått endret for millioner av mennesker.

Dette skjer i Italia, et demokrati i Europa, med en åpen økonomi og frihet for borgerne. Konsekvensene er uoverskuelige. Italias allerede skjøre økonomi rammes ekstra hardt fordi det er nord i landet de mest inngripende tiltakene iverksettes. Disse områdene er Italias økonomiske motor, det er her mye av verdiskapningen finner sted.

Overreaksjon? Eller helt riktig?

Nær 16 millioner mennesker bor i områdene som nå er omfattet av det nye strenge regimet - tre ganger Norges befolkning. Tiltakene skal i utgangspunktet vare frem til 3.april. Om dette er nok til å få kontroll med spredningen av viruset, er uvisst. Det som imidlertid er sikkert, er at denne delen av Italia vil bli preget i lang tid fremover. Økonomisk, sosialt - og kanskje også politisk.

Milano er preget av situasjonen. Myndighetene har nå satt i verk kraftige tiltak for å forsøke å bremse spredningen av corona-viruset. Foto: Helge Mikalsen

Det er for tidlig å si om italienske myndigheter har overreagert, eller om det for deres del er det eneste rette å gjøre akkurat nå. Men dersom det som skjer i Italia er et forvarsel til resten av Europa om hva som kan komme, står vi overfor en situasjon som er helt ukjent, også for oss. I så fall snakker vi om en krise av uante dimensjoner - en krise som vil stille enorme krav til lederskap og handlekraft hos våre øverste ledere.

Består Erna prøven?

Spørsmålet for vår del akkurat nå er om myndighetene her hjemme er i stand til å kontrollere spredningen av smitte i Norge. Om de iverksatte tiltakene er gode nok, om de kom tidsnok, og om vi har et helseapparat som er i stand til å håndtere det dersom mange nordmenn blir alvorlig syke.

Vi har alle et ansvar for å delta i dugnaden for å hindre spredningen av viruset. Våre ledere, med statsminister Erna Solberg i spissen, har som sin viktigste jobb akkurat nå å sørge for at beredskapen fungerer. Corona-viruset kom på hennes vakt. Tiden vil vise om hun består prøven hun brått ble satt på.

Les også

 1. Nordmenn, skjerp dere!

  Folk som bryter coronakarantenen øker risikoen for alle andre.
 2. Globaliseringen av et virus

  Børstallene ligner feberkurver, drevet av det virus som har infisert verdensøkonomien.
 3. Diktaturer gjør corona-utbruddet verre

  Kina, Iran, Nord-Korea og andre autoritære regimer har skjult informasjon og bidratt til å forverre spredningen av…
 4. Pasientombud: Helsemyndighetene bakpå med Corona-håndtering

  Pasientombud Anne-Lise Kristensen anklager helsemyndighetene for en altfor passiv sentral håndtering av coronaviruset.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Erna Solberg
 3. Italia
 4. Tromsø
 5. Beredskap
 6. Dugnad

Flere artikler

 1. Corona-viruset: – En nasjonal dugnad er nødvendig

 2. Nord-Norge må få være stengt

 3. I Europa synker smittetallene – men i mange land er det verste på langt nær over

 4. Pluss content

  Slik ble Italia Europas corona-episenter

 5. Propagandakrig om et virus

Fra andre aviser

 1. Drastiske virus-tiltak i Italia: – Spøkelsesby. Folk har stengt seg inne.

  Bergens Tidende
 2. Hver fjerde italiener er satt i viruskarantene

  Bergens Tidende
 3. Dugnaden er ikke slutt!

  Fædrelandsvennen
 4. Fem spørsmål og svar om koronavirus og sport

  Fædrelandsvennen
 5. Professor: – Fortsatt mulig å unngå pandemi

  Bergens Tidende
 6. Kraftig økning av virusdødsfall i Italia

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no