INHABIL?: – De siste fire og et halvt årene har Christine Dancke (t.v) ledet «Christine» på NRK P3, fordi hun er en utmerket formidler og har et bankende musikkhjerte, skriver redaksjonsleder i P3, Trine Sollie. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Debatt

Vennskap alene fører ikke til inhabilitet

I NRK setter vi åpenhet og troverdighet høyt, og vi er bevisst makten VG-journalist Tor Martin Bøe refererer til i sin kommentar «Det er NRK som er Gud her».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

TRINE SOLLIE, redaksjonsleder NRK P3

Trine Sollie. Foto: NRK.

Vi er vel vitende om at NRK som allmennkringkaster har en viktig og ansvarsfull posisjon, og at NRK P3 kan bli møtt med bebreidelser i større grad enn andre medier. 

I NRK P3 har vi lang tradisjon for å lage musikkunderholdning som favner bredt. I dag har vi åtte ulike musikkjournalistiske programtitler som presenterer musikk i et rikt utvalg sjangere. Et fåtall av disse spiller musikk fra våre spillelister; ett av dem er «Christine», som sender mandag til fredag fra kl.12-14, og som leverer innhold til sosiale medier.

les også

Det er NRK som er Gud her

De siste fire og et halvt årene har Christine Dancke ledet «Christine» på NRK P3, fordi hun er en utmerket formidler og har et bankende musikkhjerte. Sammen med sin redaksjon leverer hun på bestilling fra NRK. Det er NRK som har lagt premissene, og oppdraget er å la våre brukere bli bedre kjent med artistene bak låtene som er å finne på kanalens spillelister, og kun dem. I fjor presenterte «Christine» 87 liveopptredener, signert ulike norske og internasjonale artister. Alle ble invitert fordi de var å finne på kanalens spillelister.

Ingen i redaksjonen er involvert i utvelgelsen av låter til våre spillelister. Dette gjør våre musikkprodusenter i sine ukentlige møter ledet av musikksjef Mats Borch Bugge. 

Hver uke får Christines redaksjon tilsendt nye listeplasseringer, og alle artister som er listet, får komme og spille live i programmet. Dersom det er trangt om plassen, blir de som er i høyest rotasjon, prioritert. Dette er et av flere eksempler på hvilke rutiner vi har for å sikre at utbudet vårt er av høy kvalitet; det gjelder både innhold og troverdighet. Vi er ikke enige med Bøe i at manager Silje Larsen Borgan og hennes artister har en særlig fordel.

les også

Bransjefolk om NRK P3-makten: – Det er helt latterlig

Så er det slik at det er ikke plass til alle i spillelistene våre. Et av NRK P3s viktigste oppdrag er å løfte frem ny norsk musikk. For å få til dette gjør vi redaksjonelle valg og prioriterer noen artister.

Verken musikkutvalget eller de redaksjonelle vurderingene av innhold i programmet gjøres av «Christine»-redaksjonen alene. Helt konkret betyr dette at jeg som redaksjonsleder får ukentlige forslag til innhold, og jeg gjør en vurdering.

Den siste tiden har vi gitt programmet «Christine» dispensasjon til å teste et fåtall videospalter med noen artister som ikke er listet på NRK P3.  Dette fordi vi er opptatt av programinnovasjon og visuell historiefortelling. Også her er det NRK som legger føringene, og som godkjenner den redaksjonelle omtalen. Vi etterstreber til enhver tid å ha gode rutiner for hvordan vi jobber, og mener med dette at vi ivaretar vår troverdighet og habilitet. 

Bøes kommentar refererer til overlappende interesser mellom Dancke og Larsen Borgan. Dette handler først og fremst om et vennskap mellom to musikkelskere, som fant hverandre på dansegulvet for ti år siden. Men vennskap alene fører ikke til inhabilitet. Det har vært viktig for NRK å finne rutiner som sikrer uavhengige redaksjonelle vurderinger av artistene som løftes fram i programmet.

Å ha et nettverk er ikke et problem, heller ikke «når den ene er lønnet av det offentlige». Det er nærmest en forutsetning for å gjøre en god jobb som programleder at man har kilder og kjennskap til feltet man jobber i.

Det påstås at enkelte artister og bransjeaktører vegrer seg for å uttale seg om NRK P3 i frykt for konsekvenser. Dette er ikke tilfelle. Det finnes selvsagt ingen grunn til å frykte represalier for den som måtte uttale seg kritisk eller stille spørsmålstegn ved NRK P3s drift. 

Vi vil snarere oppfordre meningsbærere til å ta direkte kontakt, for dette kan være med på å gjøre oss bedre. Vi gjør nå en innsats for å imøtekomme bemerkningene. Blant annet møter NRK P3s musikksjef kritikere under Trondheim Calling senere denne uken. 

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder