SKAPER DEBATT: Psykologen Jordan Peterson i et allerede vidgjetent intervju på britiske Channel 4 tidligere i år. Foto: Skjermdump: YouTube.

Debatt

Meninger på havets bunn

Er Jordan Peterson en del av løsningen eller en del av problemet?

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

STURLA HAUGSGJERD, skribent

I lege Audun Myskjas svar til min kronikk om Jordan Peterson, forsøker han å avlede oppmerksomheten fra kontroversielle utspill om f.eks. likestilling, ved å vise til professorens originale og avanserte perspektiver på religionshistorie og vårt spirituelt sulteforede samfunn. Han ber oss rette fokuset mot Petersons første bok «Maps of Meaning», publisert i 1999. Det som later til å oppta Petersons mange og trofaste følgere mest, tanken om at postmodernister utgjør en trussel for vårt vestlige samfunn, later til å oppta Myskja minst. Det er et imidlertid udiskutabelt faktum at «Maps of Meaning» ikke representerer den Peterson som gjort at han på rekordtid har oppnådd stjernestatus på den intellektuelle himmelen, spesielt blant unge menn. At det er Petersons nedsabling av den britiske TV-journalisten Cathy Newman som fenger de store massene, og ikke hans vidløftige tanker om Carl Jung og bibelvers, burde fremstå for de fleste som relativt åpenbart.

Sturla Haugsgjerd. Foto: Mikalsen, Helge

les også

En dypdykker etter mening, ikke meninger

I den grad «Maps of Meaning» har hatt noe særlig betydning for Jordan Petersons plutselige berømmelse, later det hovedsaklig å være i kraft av å være et intellektuelt alibi for dem som følger ham. Når Peterson omtaler kvinners bruk av sminke og høye hæler på arbeidsplassen som et sosialt eksperiment vi enda ikke kan spå utfallet av, roter hans meningsfeller seg bort i søkte teorier om at professoren klippes ut av kontekst med overlegg som ledd i en offensiv i den såkalte «kulturkrigen» der Petersons rolle som fanebærer for den «konservative» siden blir stadig mer tydelig.

Skal man diskutere Petersons-fenomenet gjennom en prisme av hans forfatterskap føles mer relevant å se på hans nyeste bok, «12 Rules for Life: An Antidote to Chaos» – en drodlende selvhjelsbok hvis bunnklang ekkoer nevnte skepsis overfor postmodernismens renessanse i Vesten. Selve livsrådene vipper mellom sunn fornuft, småmorsomme kuriositeter («ikke plag barn når de står på skateboard») og konservative klisjeer. Stå rett i ryggen. Velg riktige venner. Vær en god lytter. Ellers argumenterer Peterson, forsåvidt på leseverdig vis, utifra bibelvers, Disney-filmer, og hummerens evolusjonære historie for at konservative verdier oftere enn ikke er de objektivt beste.

les også

I kulturkrigernes tid

Problemet mitt med Peterson er imidlertid ikke å finne i hans forfatterskap, men i Audun Myskja og hans likemenns insinuasjon om at det nettopp dette forfatterskapet som tiltrekker unge menn til Peterson og ikke hans ståsted i kampen mot politisk korrekthet – et premiss jeg ikke kjøper. For meg fremstår det åpenbart at det er professorens (tilsynelatende) intellektuelt forankrede og retorisk elegante frontal-angrep på en stadig mer parodisk «PK-kultur» på venstresiden som resonnerer hos de store massene, inkludert undertegnede.

Du finner ikke ett eneste råd i den nyeste boka til Peterson som ikke allerede har blitt lansert tidligere i den godt opptråkkede selvhjelpslitteraturen. Kanadieren forbedrer meget vel livene til talløse unge menn, men det kunne meget vel også New Age-selvhjelpsguru Eckhart Tolle gjort om han pakket inn sine truismer i moteriktige krigsgevanter som kledde det kontemporære kulturkrigs-narrativet. Vi kan gjerne diskutere hvorvidt Peterson er en dyktig forfatter eller om «Maps of Meaning» er en god bok, men om debatt-kartet skal passe med det faktiske terrenget vi beveger oss i, er vi nødt til å diskutere Peterson som fenomen i dets sanne kontekst (slik Peterson selv også ville anbefalt oss): er samfunnet på vei mot stupet grunnet postmodernistisk kulturrelativisme og politisk korrekthet? Og i så fall, er Peterson en del av løsningen eller en del av problemet? I lys av den tilsynelatende økende kløften mellom de to frontene i kulturkrigen, siden Peterson entret debatten, heller jeg mot det siste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder