Kommentar

Elvis-syndromet

Av Anders Giæver

Trump og Bannon. Nære allierte inntil august i fjor, nå bitre fiender. Foto: Saul Loeb Joe Raedle AFP

Utdragene fra Michael Wolffs bok om Trumps første år i Det hvite hus fra innsiden, minner mest av alt om beretningene om Elvis Presleys siste dager. Men det er viktig å huske at hovedaktørene er menn med flere motiver.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over to år gammel

Michael Wolff, mangeårig journalist og mediekommentator i anerkjente magasiner som Vanity Fair, New York Magazine, Hollywood Reporter og GQ, har fått en helt sensasjonell tilgang til Det hvite hus under Trumps første måneder. Han skal ha foretatt mer enn 200 intervjuer med kilder rundt presidenten, anonyme og åpne.

Og onsdag ga han verden en forsmak med det som må kunne sies å være selve scoopet: De friske uttalelsene til Trumps tidligere valgkampsjef og spesialrådgiver Steve Bannon som forlot bygningen, for å holde oss til Elvis-sjargong, i august i fjor, etter at tidligere general John F. Kelly ble stabssjef.

Bannons uttalelser om at Donald jrs møter med russerne i Trump Tower under valgkampen var «forræderske» og «upatriotiske» og at Trumps kontakt med russerne antagelig har med hvitvasking av penger å gjøre, fikk Trump til å reagere umiddelbart, med en påstand om at «da Bannon mistet jobben mistet han også vettet».

Ellers tegner Wolff et bilde av Det hvite hus ikke ulikt slik Graceland var mot slutten, hvor sjefen sjøl sitter isolert, forvirret og mørk til sinns med låst dør på soverommet (separat fra konas) og stapper i seg cheeseburgere mens han ser på tv og snakker i telefonen med folk som stort sett bare lytter og sier «ja» og «ha».

Det er rystende og underholdende på en veldig mørk måte. Og det kan være viktig å huske på at det vi har fått vite til nå, på mange måter er resultatet av en energiutløsning som oppstår når gigantiske egoer braker sammen.

Trumps ego er kjent og dokumentert fra før. Bannons også, forsåvidt. Hans høyreradikale agenda står på mange måter i skarp kontrast til de tradisjonelle grunnverdiene i det republikanske partiet. Den konservative radioprateren Charles J. Sykes har sagt om han at for Bannon handler det ikke så mye om ideologi, som om nihilisme: «Et ønske om å brenne alt til grunnen, uavhengig av konsekvensene».

Da Bannon mistet jobben mistet han kanskje ikke vettet, men han mistet posisjonen som en av verdens mektigste menn. Hele hans prosjekt om å ta hevn over den liberale eliten og enda mer den republikanske eliten, ble kvalt. At en sånn fyr kommer med slike uttalelser og vurderinger av sin gamle sjef, kan ikke sees uavhengig av denne forbitrelsen og ydmykelsen. Kanskje ønsker han å brenne alt til grunnen.

Til slutt er det forfatteren selv, Michael Wolff. En mildt sagt kontroversiell skribent med sans for oppmerksomhet og overdrivelser. Han er blitt beskyldt for å jukse, til og med dikte opp, sitater tidligere.
«En provokatør og mediepolemiker», skriver Washington Posts mediekommentator Paul Farhi. «Wolff har en tendens til å piske opp argumenter og skyve sannheten så langt han kan, og av og til lenger enn de tåler, ifølge sine kritikere. Han er blitt beskyldt for ikke bare å skrive om på episoder i bøker og artikler, men på dikte dem opp engros».

En slik fyr som Trump raskt kan få sansen for, og dermed gi adgang til sine innerste sirkler. Og like raskt miste sansen for, når han får lest boka. (Hvis han orker å lese den, da. Wolff påstår at Trump aldri leser, ikke engang skumleser).

Så langt er boka dermed en ny episode i det realityshowet Det hvite hus har utviklet seg til under Trump. De neste episodene vil utspille seg på twitter i dagene som kommer.

Les også

 1. Ny bok: Trump skal ha vært «skrekkslagen» over valgseieren

  Trump truer sin tidligere høyre hånd Steve Bannon med rettslige skritt etter at Bannon i en ny bok kommer med en rekke…
 2. Bannon kalte Russland-møte «forrædersk» – Trump: – Han har mistet forstanden

  Møtet mellom en russisk advokat og Donald Trumps nærmeste medarbeidere i 2016 var «forrædersk», hevder Trumps tidligere…
 3. Anthony Scaramucci til VG: – Jeg angrer ingenting

  NEW YORK (VG) På vei inn i sin sorte, glinsende Bentley SUV, gjør Anthony Scaramucci (53) seierstegnet.
 4. Scaramucci: «It hurts my feelings when people say I only was press secretary for 10 days. It was eleven days»

  NEW YORK (VG) Heading into his black and shiny Bentley SUV, Anthony Scaramucci (53) makes the peace sign.
 5. Trump: Jeg har gjort det greit å si «god jul» igjen

  USAs president hevder han igjen har gjort det akseptabelt for amerikanere å bruke den «verdsatte og vakre frasen».
 6. Vanity Fair: Steve Bannon vurderer å stille som presidentkandidat

  Trumps omstridte tidligere sjefsstrateg sitter ikke lenger i Det hvite hus.
 7. Steve Bannon mener Trump blir motarbeidet av sine egne

  WASHINGTON, D.C. (VG) Donald Trumps tidligere sjefstrateg i Det hvite hus, Steve Bannon, sier han og hans likemenn…

Flere artikler

 1. Flere tar avstand fra Bannon etter den kontroversielle Trump-boken

 2. Bannon ber om unnskyldning

 3. Steve Bannon forlater Breitbart

 4. Trumps advokater krever at ny bok stoppes

 5. Ny bok: Trump skal ha vært «skrekkslagen» over valgseieren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder