KLARE FOR SELVSTENDIGHET: I desember demonstrerte folk i Pristina for selvstendighet i Kosovo. Nå er det forventet at den serbiske provinsen vil erklære seg som selvstendig stat enten søndag eller mandag. Foto: Andrea Gjestvang

Kommentar

Europa får en ny stat

MÜNCHEN (VG) I løpet av svært få dager, mest sannsynlig allerede før uken er omme, får Europa et nytt land.

Hans Chr. Hansson
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Den siste helgen som overhode også for Kosovo, tilbrakte Serbias president Boris Tadic sammen med internasjonale toppledere på den årlige sikkerhetskonferansen i München.

Få dager tidligere, hjemme i Beograd, jublet folk i gatene. Utenfor legendariske Hotel Moskva heiste tilhengere flagget, på Kalemegdan-festningen føk fyrverkeriet til himmels. Rekordmange stemte i det som ble betraktet som et skjebnevalg for det eksjugoslaviske landet. Med Boris Tadic skulle dørene til Europa åpnes.

Ønsker uavhengighet

I München var det riktig nok få som jublet da den serbiske presidenten inntok talerstolen. Den 50 år gamle professoren i sosialpsykologi tok sterke ord i bruk: En uavhengighetserklæring fra Pristina vil kunne skape mye uro, sa han, ikke bare på Balkan, men i hele verden.

- Vi må alle være svært forsiktige med å kutte hjørner. Alternativet er et farlig sprang inn i den mørke uvissheten i en tid der verden er i omstilling, lød budskapet.

Advarslene vil ikke bli tatt til følge. Søndag eller mandag vil innbyggerne i Pristina bryte ut i en eksplosjon av følelser.

Nøyaktig slik han med brask og bram kunngjorde etter valgseieren på senhøsten, vil Kosovos statsminister endelig komme med den etterlengtede uavhengighetserklæringen.

I løpet av timer vil USA anerkjenne den inntil FN-styrte provinsen som selvstendig stat. Det vil også et stort flertall av EU-landene gjøre, blant dem toneangivende medlemmer som Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Stritter imot

Beograd stritter fortsatt imot, og har russerne på sin side. Erklæringen fra Pristina foreligger ikke ennå, men regjeringen i den serbiske hovedstaden kaller den likevel ugyldig, ulovlig og et brudd på landets suverenitet og territorielle integritet.

Det kan det bli bråk av, for regjeringen oppfordrer i den samme meldingen de rundt 120 000 serberne som fortsatt bor i provinsen til å ignorere erklæringen og fortsette å adlyde Beograd.

Serbias herredømme over Kosovo er på mange måter den siste gjenlevningen etter forbundsrepublikken Jugoslavia. Fra Kroatia til Makedonia har det gått nøyaktig samme vei - i retning selvstendighet. Men i Kosovo, der 95 prosent av de 2,1 millioner innbyggerne er albanere, har man måttet vente.

Da Sikkerhetsrådet i FN gjennom sin resolusjon 1244 i 1999 overtok styringen, og ga NATO-ledede Kosovo Force (KFOR) ansvaret for sikkerheten, lå det allerede i kortene at løsningen var midlertidig.

Høstens EU-førte samtaler om Kosovos status brakte så lite nytt på bordet at rapporten til FN ble avgitt før tiden.

Oppgaven til Kosovo-troikaen, under ledelse av tyskeren Wolfgang Ischinger, var i utgangspunktet umulig å løse. Pristina ville uansett aldri godta noe annet enn uavhengighet, mens alle visste at Beograd ville kjempe imot med nebb og klør.

Hva gjør Beograd?

Årelange forhandlinger har ikke ført til annet enn ytterligere motsetninger, trusler om blodsutgytelse, skjerpet vakthold og ikke minst forsømmelse av nødvendige reformer. Selv globale konfrontasjoner, først og fremst med Russland og USA - og til dels også EU - som motpoler.

Når Hashim Thaci søndag eller mandag har lest opp selvstendighetserklæringen, som både EU og USA har vært medforfattere på, knytter det seg stor spenning til om Serbia vil gjøre alvor av sine trusler. Vil de kutte strømforsyningen? Vil de oppfordre serbere i Kosovo til å gi blaffen i erklæringen? Og vil ultranasjonalister aksjonere - i verste fall bruke vold?

Da president Boris Tadic vant valget for to uker siden, vaiet EU-flagget på demokratenes valgvake i Beograd.

Døren til Brussel står på gløtt, men alvorlige diplomatiske overtramp nå til helgen, kan føre til at den smekkes igjen. Og for ro og stabilitet på Balkan, er det alt annet enn ønskelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder