Leder

Kongo - vår tragedie Kongo

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Verden mangler ikke Jonas Gahr Stører eller Anne-Grete Strøm-Erichsener - enten de nå snakker engelsk, fransk, tysk, russisk, kinesisk, eller som i vårt tilfelle - norsk. De sier de er opptatt av fred, sikkerhet og trygghet for flest mulig, og i alle fall de av dem som snakker norsk, holder FN høyt i hevd og snakker varmt om verdensorganisasjonen som en av grunnstenene norsk utenrikspolitikk hviler på.

Men når det gjelder å omsette ord til handling, kommer de til kort - alle som en. Det ferskeste eksemplet er den ufattelige tragedien som nå river Kongo i filler. Beskjeden fra land som er i stand til å gjøre noe effektivt for å stanse grusomhetene, er variasjoner over samme tema: Det passer ikke nå.

EU har ingen planer om å sende soldater til Kongo - tiden er ikke moden. Forsvarsminister Strøm-Erichsen har ikke mottatt noen forespørsel fra FN, men kan muligens tenke seg å sende et feltsykehus til Tsjad - vel å merke hvis FN får ut fingeren. Utenriksminister Støre vurderer det slik at Norge hverken har kapasitet eller erfaring fra området som gjør det naturlig å delta med soldater. Og SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen er plutselig helt og holdent på forsvarsministerens linje: Vi får vente på en eventuell forespørsel fra FN, og deretter vurdere saken.

Vi har ingen patentoppskrift på hvordan folkemordet i Kongo kan stanses - for ikke å snakke om hvordan de myriader av konflikter som ligger til grunn, kan løses. Men det som skjer nå, er det verst tenkelige - nemlig ingen ting. Fra New York meldes det at Sikkerhetsrådet ikke er avvisende til å utvide FN-styrken. Hva betyr det? Alle som har giddet å vite, vet utmerket godt at styrken er for liten, for dårlig trent og for dårlig utrustet til å klare det den er satt til i Kongo.

Det som nå skjer i Kongo og den internasjonale handlingslammelsen, forsterker bare inntrykket av at den øvrige verden har gitt opp Afrika sør for Sahara. Store deler av kontinentet blir sett på som en eneste stor pøl av blodige stridigheter, ufattelige grusomheter og AIDS. Det er tryggest å holde seg langt vekk. Svarte får heller drepe svarte - en gang vil det forhåpentligvis ta slutt. Da står vi sikkert klare med ulltepper og tørrmelk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder