Foto:Pixelfreak,

Kommentar

Anundsen på vaklende grunn

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er for tiden regjeringens svakeste kort. Hvor lenge klarer han å holde seg flytende?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Er du født før 1975, så husker du kulespillet fra Brio. Den furufargede ferdighetsprøven hvor du skulle lede en liten kule gjennom en labyrint full av hull, ved å vri på to hjul som tiltet spillebrettet langs to akser. En ekstrem utfordring for finmotorikken.

I uken som gikk har jeg tenkt på dette spillet hver gang jeg har sett justisminister Anders Anundsen. Statsråden har ikke hatt noen god uke.

Krekars tilbakekomst til samfunnet, etter en stund i fengsel, har truffet Frp midt i ansiktet. Gjennom flere år har Frp vært særdeles høye og mørke i opposisjon om hva som bør gjøres med Krekar. Hele tiden med klare og enkle løsninger. Nå er justisministeren fra Frp, og Krekar står på stedet hvil. Det var ikke så lett allikevel.

Dette er pinlig for Frp selvfølgelig, men det er verdt å merke seg hvordan partiet skyver skylden over på Anundsen. Nestleder Per Sandberg uttrykker nærmest mistillit til sin egen justisminister. Og oppsiktsvekkende nok sa partileder og regjeringsnestsjef Siv Jensen i går til NRK at hun ikke var tilfreds med den løsningen som justisministeren hadde funnet for Krekar nå. Derfor ville hun finne nye løsninger. Det er sterke ord. Datoen for Krekars løslatelse har vært klar lenge.

Anundsen opprører topper i sitt eget parti, men også andre i den borgerlige blokken. Bergens Tidende har i en rekke gode saker avslørt hvordan politiet har sendt ut asylbarn etter påtrykk fra Justisdepartementet, i strid med asylforliket mellom regjeringen og Venstre/KrF. De to borgerlige støttepartienes tillit til justisministeren virker helt tynnslitt.

Når problemsakene tårner seg opp, er det ikke lett å holde et statsrådshode kaldt. Anundsen er nå der hvor de fleste offentlige opptredener bare gjør ting verre. Det er grenser for hvor lenge ministere kan stå i noe slikt før styringsfarten forsvinner. Anundsen er nødt til å få lukket Krekar-debatten og gjenopprette tilliten hos Venstre og KrF for å kunne fungere effektivt i jobben. Klarer han ikke det, så kan han bli den første som ryker i Solberg-regjeringen.

Vi som forsøkte å få den hersens briokula i mål gang etter gang, husker godt hvordan det pleide å gå når den begynte å vakle. Men noen klarte seg alltid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder