Nina Witoszek.

Debatt

Kronikk: Finnes det et Norge om 200 år?

I går feiret vi Grunnlovens 200-årsjubileum. Men på hvilken måte vil Norge utvikle seg de neste 200 årene? Professor Nina Witoszek tør ikke å spå lenger enn sin egen levetid - fire scenarier for Norge anno 2054.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

[DE NESTE 200 ÅR - FIRE SKRIBENTER OM NASJONENS FREMTID]

Nina Witoszek, professor, Universitetet i Oslo

De fleste prognoser er vanligvis feil - og jo lengre de løper inn i fremtiden, jo mer absurde er de. VG har spurt meg om å spå om Norge i 2214, men mitt politiske instinkt sier at jeg ikke bør spå lengre enn min egen levetid. La meg da spille spåkone og tilby fire scenarier for Norges fremtid i 2054.

1. Norge som rentenist/kosestat

Nina Witoszek.

På tross av at Høyre har forsøkt å sivilisere Fremskrittspartiet, har de ikke klart å bremse en sandbergiansk `Lady Gaga-narsissisme' og andre spenninger i og mellom partiene. Resultatet er at Arbeiderpartiet får makten tilbake. Under Ap-regjeringen har Norge blitt til et snillhetens museum - et symbol på likhet, frihet, demokrati, rettferdighet og rikdom i en ellers krigende verden. Nordmenn tilføyer et nytt punkt til janteloven: «Du skal ikke fornærme eller drepe noen.» Til og med bomber man lager i Tønsberg er snille og tar aldri sivilbefolkningen. Kvinner er bedre på snillisme og overtar makten. Den norske velferdsstaten har forvandlet seg til en rentenist-«kosestat» med en oppgradert arbeidsmiljølov som garanterer rett til kos for alle.

Kosen er finansiert av oljefondet og det er offisielt forbudt å snakke om koseslutt når oljefondet er oppbrukt om 25 år. Samfunnet består hovedsakelig av tre grupper: Upperdogs, Middledogs og Underdogs. Upperdogs - også kjent som Røkketroll - er bedriftsdirektører eller superkonsulenter som er alle arbeidsnarkomaner og betaler 90 prosent skatt. Middledogs er en vokal og kreativ klasse av sosiale klienter (med garantert retten til kos), som har stoppet å drømme fordi de har oppnådd det de har drømt om. Underdogs består av asiater og østeuropeere som er tjenere til Røkketroll og utfører manuelt arbeid. De som jobber hardt opparbeider seg til Middledogs.

Det er en spenning mellom polakker som vil ha et katolsk Norge, og pakistanere og somaliere som vil innføre sharialov. Men heldigvis er Røkketroll beskyttet av verdens nye imperium - Kina - som har kjøpt opp det meste på den norske børsen. Norge har fått strålende økonomiske forbindelser med Kina, og norsk shipping og laksproduksjon blomstrer. Den eneste ulempen er at Nobelkomiteen alltid må spørre kinesere om deres aksept for fredspriskandidater - og at norske utenrikspolitikk er en kosepolitikk.

2. Thatcherisme på norsk

Alliansen Høyre-Fremskrittspartiet har vunnet folkets hjerter ved å begrense den sandbergianske Lady Gaga-effekten, med sin strenge, no-nonsense-politikk vis a vis etniske minoriteter, sine livsglade skatte-kutt og sin entusiasme for spennende rovdyrkapitalisme. På grunn av drastiske nedskjæringer av hensyn til alle uproduktive aktiviteter, har NGO-er forsvunnet.

Kulturen får støtte bare hvis den er terapeutisk eller bra for nasjonale sjelen (eller kroppen). Biblioteker er blitt forandret til sanatorier, hvor rike menn og kvinner får verdens beste behandling innenfor plastisk kirurgi og mindfulness. Operabygget er blitt til verdens største børs. Media er frie så lenge de tjener penger.

Den norske kulturen er en behagelig blanding av sport, Eurovision Song Contest, tango-dansing, og bingo. Røkketroll slipper skatt og blir enda rikere. Middledogs faller ned i Underdogs. Resultatet er sosial uro som er styrt av tre grupper: den første er shariamuslimer, den andre polske og filipinske katolikker, og den tredje protestantiske fanatikere a la Breivik. Men Røkketrollene klarer å mobilisere takket være hjelp av kinesere, og etter en briljant seier, sender de alle Underdogs til Nord Norge for å dyrke bananer. (Vi må ikke glemme at Norge på grunn av global oppvarming har fått et subtropisk klima). Apropos: Nord Norge heter Bananarepublikk.

3. Norge som økomodernitetens mekka

I dette scenariet er Norge i 2054 et eksempel for hele verden. Nordmenn har gått tilbake til sin gamle samarbeidskultur og skapt en prototyp for en planetarisk dugnad som redder jorda fra katastrofe. De har investert penger fra oljefondet i et fornybart samfunn. De har gjennomført en omfattende reform i skolesystemet som lanserer samarbeid og ikke konkurranse.

De har en vibrerende kultur hvor det igjen blir fasjonabelt å lese gammeldagse bøker laget av resirkulert materiale. Røkketrollene fortsetter å arbeide seg i hjel, men betaler bare 70 prosent skatt. Underdogs har rykket opp i en Middeldog-tilværelse.

Man har fått en sosial utjevning, men ikke slik at motivasjon eller produktivitet forsvinner. Nordmenn bruker sin naturtradisjon til å fremme den kreative askeladdianske ånden i verden. Landet blir et sentrum for en dynamisk «økomodernitet» som forener harmonisk idealene til Arne Næss med grønt enterprenørskap. Og viktigst - Norge har igjen flaks: Kina har implodert og har stoppet å skape nevrose i det norske samfunnet.

4. Norgefinita est

Det blir intet Norge i 2054. På grunn av store klimakatastrofer er landet blitt invadert av folkegrupper fra Bangladesh, Maldivene og Øst-Asia. Det er de som styrer landet. Man har stoppet å feire 17. mai.

Nå heter Norge Norvegistan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder