STERK MANN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på et valgmøte i Istanbul.

STERK MANN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på et valgmøte i Istanbul. Foto: Reuters,

Kommentar

Ikke stor nok seier

Tyrkia går til valg i en tid med stor økonomisk usikkerhet og
krig på grensen. Men hva betyr det mot påstander om at presidenten har toalettseter av gull.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

President Recep Tayyip Erdogan har gått til søksmål mot lederen for det største opposisjonspartiet, Kemal Kilicdaroglu, etter at han brakte VVS-standard inn i valgkampen. En rasende Erdogan vil ha tilbakevist påstandene og det er ikke første gang han går rettens vei. I Erdogans tid er 105 mennesker blitt tiltalt for å ha fornærmet presidenten.

Erdogan har invitert Kilicdaroglu fra Det republikanske folkeparti (CHP) til å gjennomsøke presidentpalasset for å lete etter de påståtte gullsetene, men opposisjonslederen har avslått tilbudet. Den tyrkiske unionen for ingeniører og arkitekter har kastet seg inn i striden og mener å vite at toalettsetene koster inntil 28 000 kroner pr. stk. Det er sikkert mange av dem ettersom Tyrkias nye presidentpalass har 1150 rom fordelt på 200 000 kvadratmeter. Det er større er slottet i Versailles og over 30 ganger større enn Det hvis hus i Washington DC.

SE OGSÅ:GIGANTPALASSET I ANKARA

Det nye presidentpalasset i Ankara står som et ruvende monument over Erdogans ambisjoner om at Tyrkia skal være stormakt, politisk og økonomisk. Det er et palass en sultan verdig, men viktigere enn palassets størrelse er den makt Erdogan ønsker å tilegne seg. Han vil endre grunnloven slik at presidenten får mye større makt enn dagens hovedsakelig seremonielle oppgaver.

Erdogan var statsminister fra 2003 inntil 2014 da han ble valgt til president. Svært mye i dette parlamentsvalget handler om Erdogan. Han er han ikke på valg, men hans ambisjoner er.

Erdogans Rettferdighets- og utviklingsparti (AKP) vil vinne i dag, slik de har vunnet alle valg siden 2002. Spenningen knytter seg til hvor mange mandater de får. De finnes tre tenkelige utfall:

At AKP får rent flertall, altså minst 276 seter av totalt 550 i parlamentet. Den andre muligheten er at AKP mister flertallet og blir avhengige av en koalisjonspartner. Erdogan håper selvsagt på det tredje alternativet, at hans parti vinner minst 330 plasser i nasjonalforsamlingen. Da kan AKP utlyse folkeavstemming for å omgjøre grunnloven. Skulle partiet oppnå 367 mandater kan et nytt mektig presidentembete vedtas i parlamentet.

Et slikt valgskred er helt usannsynlig, i følge meningsmålingene. Seieren blir antakelig ikke stor nok for Erdogans ambisjoner.

LES OGSÅ:VANNKANONER OG TÅREGASS PÅ 1. MAI

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder