Kommentar

Oslo Ap på ville veier

Oslo Arbeiderparti truer med rettssak mot Huseiernes Landsforbund (HL) på grunn av at HL serverte uriktige påstander om eiendomsskatt under kommunevalgkampen. HL påsto i en brosjyre at eiendomsskatten som Oslo Ap ville innføre, ville koste hovedstadens borgere 10000 kroner i året. Tallene hadde HL hentet fra Dagsavisen. Senere kunne Aftenposten fortelle sine lesere at skatten ville bli langt lavere, under tusenlappen, for de fleste.

Oslo Ap og partiets advokat, Sigurd Klomsæt, mener at partiet og venstresiden tapte valget på grunn av disse uriktige påstandene. Derfor krever de nå at HL sender ut en ny brosjyre med beklagelse av påstandene om eiendomsskatten. Brosjyrens innhold skal godkjennes av Oslo Ap. I motsatt fall går Oslo Ap til rettssak mot HL.

Maken til tøv er det lenge siden vi har sett. At PR-kåte advokater kan finne på litt av hvert for å holde seg i mediebildet, er vi vant til, men ledelsen i Oslo Ap burde ha mer fornuft. Dersom politiske partier skulle gå rettens vei hver gang det serveres påstander om bløffing, feil bruk av tall eller andre uriktige påstander i en valgkamp, ville norsk rettsvesen knapt få annet å gjøre.

Vi vil naturligvis ikke forsvare at HL eller andre aktører driver med løgnaktige påstander om en motstander i en valgkamp. HL og direktør Peter Batta kunne også vært rause nok til å beklage det hele før valget. Men i kampens hete har vi opplevd mange forskjellige tyvtriks som har vært langt verre enn det HL her har gjort. I dette tilfellet dementerte også Dagsavisen sine opplysninger flere ganger, og Aftenposten rettet det opp med de riktige tallene en uke før valget. Det sier sitt om presisjonen i valgkampen at det var avisen og ekspertene på DinSide som fant frem til de korrekte tallene for boligskatten, ikke Oslo Ap.

Gjennom alle år har politikere kommet med uriktige påstander om motpartens politikk både i valgkamper og ellers. Bevisst feilaktig bruk av tall og statistikker for å fremme egne saker eller ramme motparten pågår hele tiden. Man kan like det eller ikke, men det er en del av det politiske spillet. Dersom advokater nå skal innta den politiske arena som overdommere, vil det kunne bli ganske selsomt. Vi håper Oslo Ap tar til vettet og innser at en mulig rettssak mot Huseiernes Landsforbund hører hjemme i en politisk sandkasse.

Flere artikler

 1. Huseiernes Landsforbund må ta ned 13.000 plakater: Skatte-Raymond om Peter Batta: – En skam at han bruker millioner for å spre løgnaktige påstander

 2. SV-topper: Ap-Libe presset oss til skattekontrakt

 3. Feide om Oslo-folk skal få tilbake eiendomsskatten

 4. 1300 til massesøksmål mot Oslos eiendomsskatt

 5. Oslo kommune frifunnet: Eiendomsskatten er lovlig

Fra andre aviser

 1. Oslo Ap. varsler rettssak mot Huseierforbundet

  Aftenposten
 2. Peter Batta: Urimelig

  Aftenposten
 3. RV hengt ut i valgpropaganda

  Aftenposten
 4. Ingen sak for rettsapparatet

  Aftenposten
 5. - Urettferdig og usosialt

  Aftenposten
 6. Rettssaken kan gjøre at flere må betale mer eiendomsskatt i Oslo | Andreas Slettholm

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no