PÅ VILLE VEIER: Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm. Foto: Therese Alice Sanne / VG

Leder

Må kunne håndhilse på kvinner

En muslimsk mann som jobbet ved Ekeberg barneskole fikk ikke fortsette i jobben.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var Dagsavisen som denne uken fortalte historien om småbarnsfaren «Josef» som ikke fikk fornyet vikariatet ved Ekeberg barneskole. Problemet var ifølge skolen at mannen ikke håndhilser på kvinner. Mannen selv mener det dreier seg om et påskudd for å bli kvitt ham, men begrunner sin manglende hilsning slik:

– Tanken er å skape færre fristelser. Min forståelse av islam er at dette er et forbud fra Profeten, sa mannen til avisen. Han har klaget saken og skolen inn til Diskrimineringsnemnda.

les også

Kjøpesenter på egen nettside: – Hos oss kommer mannen foran og damene bak

Mannen skal i tillegg til hilsenekten også ha nektet å bære et fat med leverpostei til barna på SFO, ifølge Dagsavisen. Skolen gikk ifølge avisen med på en tilpasning her, og ga også mannen 90 prosent stilling for å kunne delta i moskeen på fredager.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier til Vårt Land at manglende håndhilsing ikke nødvendigvis er oppsigelsesgrunn, og at arbeidsgiver må bevise at mannens religiøse overbevisning hindret ham i å utføre arbeidet.

les også

VG testet halal-hotell: «Her er det deilig å være dame»

– Man kan for eksempel også se i øynene og nikke til personen, istedenfor å håndhilse. Vi må være åpne for at det finnes andre måter, sier Bjurstrøm til Vårt land.

Og vi er enig med henne i at vi må respektere religiøs tro. Men det er misforstått toleranse når det ender med å gå ut over alle andre. Når ens egne religiøse regler ikke går i hop med skolens regler, så kan man selvsagt ikke jobbe der. Dette innebærer ikke noe brudd på religionsfriheten. Man må rett og slett være i stand til å utføre jobben man får betalt for å gjøre.

les også

Müller etter Özils landslagsexit: – En hyklersk diskusjon

Likestillingsombudet ser ut til å mene at mannen er i stand til å utføre jobben sin. Der er vi uenig. Mannen jobbet ved en skole. Det som virkelig er diskriminerende, er om skolebarn skal begynne å lære at man ikke hilser på jenter og kvinner i den norske skolen.

Og derfor er Bjurstrøm på feil spor. Når ens egne religiøse regler kolliderer med arbeidslivets regler, og dessuten med folkeskikk og likestilling, må noen jenke seg. Kravet kan ikke være at det er storsamfunnets regler som skal endres som følge av enkeltpersoners strenge religiøse oppfatninger.

(Red.anm. Likestillingsombudet har ikke sagt «Det er ok å ikke hilse på kvinnelige kolleger» slik Vårt Land skrev, derfor har vi endret sitatet, slik også Vårt Land har gjort. Likestillingsombudet opplyser at hun ikke har uttalt seg om den ansattes evne til å utføre jobben.)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder