Leder

En global katastrofe

I vår globaliserte tidsalder vil vi alltid kjenne noen, eller kjenne noen som kjenner noen, som er direkte berørt av katastrofen.27. desember 2004

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Planeten Jorden føles liten og sårbar når den blir rammet av jordskjelv og flodbølger med de dimensjonene vi opplevde i går. Over 10.000 mennesker drept. Fem land hardt rammet. Mennesker fra hele verden er berørt, også her i Norge.

I dagene og ukene som kommer vil omfanget av skadene bli nøye kartlagt, men allerede tidlig i går ble det klart at det dreier seg om en naturkatastrofe av historiske dimensjoner. Ifølge sjefen for det nasjonale geofysiske instituttet i Italia, vibrerte hele planeten som følge av skjelvet, som var så kraftig at selv jordrotasjonen ble forstyrret. Forskningsleder Hilmar Bungum ved jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller, snakket til NTB i går om en energiutløsning 40 ganger sterkere enn Hiroshima-bomben.

Når vi alle føler oss rammet, er ikke det bare av geologiske eller seismologiske årsaker. I vår globaliserte tidsalder vil vi alltid kjenne noen, eller kjenne noen som kjenner noen, som er direkte berørt av katastrofen. Flere tusen nordmenn befinner seg for tiden i områdene, sammen med hundretusener av reisende fra hele verden som har søkt seg til noen av klodens mest attraktive turistmål i julehelgen. Turistmål med hotell og ferieanlegg som nok dessverre er bygd med større tanke på komfort og bekvemmeligheter enn på sikkerhet mot naturkatastrofer.

Det finnes ikke noen varslingssystemer for jordskjelv i Det indiske hav av samme type som man har i Stillehavet. Angivelig fordi man ikke har vært plaget av denne typen skjelv med påfølgende flodbølger, såkalte tsunamier, i dette området. Men naturen forandrer seg og en debatt om ansvar, varslingssystemer og årsaker vil nå komme. På Maldivene, hvor to tredjedeler av hovedstaden Male ble oversvømmet, har president Maumoon Abdul Gayoom lenge advart mot hvilke farer global oppvarming, erosjoner og skiftende klimamønster utgjør mot slike lavtliggende øygrupper. At havet stiger er selvfølgelig en stor trussel mot landområder hvor det naturlige høydepunktet over havet ikke er på mer enn to og en halv meter.

Dette er på alle måter en naturkatastrofe av globale dimensjoner. Det vil derfor være hele det internasjonale samfunnets ansvar og yte all den hjelp som er nødvendig i tiden som kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder