Leder

Et hav av plast

UT MOT HAVET:Statsminister Erna Solberg i Ålesund på lørdag. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Forurensningen av verdenshavene blir omsider tatt på største alvor. Et politisk krafttak er nødvendig for å rydde opp.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over to år gammel

les også

Hva ville verden vært uten plast?

Statsminister Erna Solberg besøkte i helgen Ålesund hvor hun fikk se resultatet av en oppryddingsaksjon i havnebassenget. Ifølge undersøkelser utført av Havforskningsinstituttet er havområdene utenfor sunnmørsbyen et av landets mest plastforurensede. Solberg var i byen for å markere betydningen av ett av FNs bærekraftmål. Det 14. målet handler om å bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling.

les også

Solberg fikk se søppelhaug fra havene i Ålesund

Det er selvfølgelig ikke bærekraftig å fortsette med å kaste 7,8 millioner tonn syntetisk materiale rett i havet hvert år, slik beregninger fra Universitetet i Georgia viser at verdens befolkning gjør. Plasten forurenser og infiserer livet i havet i et slikt omfang er det utgjør en trussel for fremtidige generasjoner. Statsministeren sa i Ålesund at det er nødvendig å løfte forståelsen internasjonalt for hvor alvorlig plastforurensingen er, samtidig som vi hjemme må stimulere til opprydding. Vi har alt for lenge brukt havet som en søppelplass.

Det vil kreve økt bevisstgjøring av forbrukerne, vilje til å bruke politiske virkemidler og tydelig krav til næringsliv og skipsfart. Det er viktig å rydde strender og havner. Enda mer betydningsfullt er det å hindre at så mye plastavfall finner veien til havet. Heldigvis ser vi mange tegn til økt oppmerksomhet om denne store utfordringen, både blant forbrukere og politikere.

les også

Nærmere 400 tonn plast fjernes fra frukt og grønt-diskene

Den britiske regjeringen vil forby salg av engangsprodukter i plast. Miljøvernminister Michael Gove sier disse er ødeleggende for våre hav og dødelig for miljø og dyreliv. Vi må kraftig redusere forbruket av plastposer, som i dag er 200 per nordmann. Vi må i større grad bruke biologisk nedbrytbare produkter. Handelsnæringen kan uten større problemer fjerne mye av plastemballasjen. Arbeidet er påbegynt i de store kjedene.

Forurensingen av verdenshavene er en global utfordring som krever internasjonalt samarbeid. Dette skjer blant annet i form av direktiver fra EU. Problemet med plastforurensing av havområdene er enormt. Men vi vet hva som må til, og alle kan bidra. Det er summen av en lang rekke tiltak, lokalt, nasjonalt og internasjonalt, som vil gjøre en forskjell.

Mer om

 1. Miljø
 2. Erna Solberg
 3. Havforskningsinstituttet
 4. Forurensing

Flere artikler

 1. Solberg fikk se søppelhaug fra havene i Ålesund

 2. Redd verdenshavet!

 3. Stans utslippene, ikke utviklingen

 4. Norge gir 100 millioner kroner til å bekjempe plast i havene

 5. Havet som søppelplass

Fra andre aviser

 1. – Så mye boss på så liten plass

  Bergens Tidende
 2. Slik skal kommunen kutte i eget plastregnskap

  Aftenposten
 3. Plasten ut av havet!

  Fædrelandsvennen
 4. Slik skal Norge bekjempe rovfiske og havplast

  Bergens Tidende
 5. Aftenposten mener: Send bistandsmidler rett i elven

  Aftenposten
 6. – Dugnad er bra for lokalmiljøet

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no