TRAFF OVERGREPSDØMT: Kronprinsesse Mette-Marit innrømmer å ha møtt den nå avdøde, amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein flere ganger. Men Kongehuset vil ikke opplyse hvor mange møter det er snakk om eller ytterligere detaljer om møtene. Foto: New York State Sex Offender Registry / Janne Møller-hansen/ VG

Kommentar

Alt å tjene på å være åpen

Kronprinsesse Mette-Marit vil stå seg på å være transparent om sine møter med overgrepsmonsteret Jeffrey Epstein. Hun bør fortelle hvor, når, hvorfor og med hvem.

Trine Saugestad Hatlen

Så har altså skandalen nådd Norge. I går avslørte DN at Mette-Marit har møtt Jeffrey Epstein flere ganger i USA, også hjemme hos ham, og en gang i Oslo. Møtene fant sted mellom 2011 til 2013, altså lenge etter at Epstein hadde sonet ferdig overgrepsdommen.

Epstein ble dømt i 2008, etter å ha tilstått å ha betalt en mindreårig kvinne for seksuelle tjenester. Han sonet i 13 måneder.

– Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger, sier kronprinsessen i en uttalelse kongehuset har sendt fra slottet til DN.

At Kronprinsessen sier hun ikke visste, virker rart. Hun burde visst. Selvfølgelig burde hun ha visst. Opplysningene lå bare et google-søk unna. 

Men når hun nå en gang sier hun ikke visste, hvorfor ikke være åpen nå?

les også

DN: Kronprinsessen møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein i hans hjem

Kongehuset vil ikke opplyse hvor mange møter det er snakk om eller ytterligere detaljer om møtene.

Det legger ikke en demper på spekulasjonene om disse møtene. Hvorfor opplyses det ikke om akkurat hvor mange møter det er snakk om? Har hoffet noe å skjule?

Kronprinsessen møter mange mennesker på sine oppdrag, både i privat regi og på offisielle oppdrag.

Når skandalen er av et sånt omfang som Epstein-skandalen, har Kronprinsessen alt å tjene på å legge kortene på bordet. Hemmeligholdet virker kryptisk. Åpenhet kan være med på å ufarliggjøre forholdet og kontakten dem imellom.

Det er sentralt om hun møtte Epstein via andre, sammen med flere, enn om hun har invitert ham på middag. Var han på Skaugum? Hva slags arrangementer var det egentlig snakk om? Var det via felles kjente, eller var det hun selv som inviterte?

Epstein-skandalen: Slik var finansmannens mektige nettverk

For Epstein-skandalen savner sidestykke.

Sårbare tenåringer, gjerne hjemløse eller fosterbarn, ble rekruttert og fristet med penger i bytte mot massasje. Men massasje var ikke bare massasje, det var overgrep.

Før de visste ordet av det var de innlemmet i et hemmelig nettverk, fløyet rundt til de ulike hjemmene han disponerte og lånt ut som sex-slaver til mektige menn.

Han skal som kjent ha utnyttet flere titalls mindreårige jenter helt ned i 14-årsalderen. I august stod 23 av dem frem med sine historier i retten i New York. Flere av dem fortalte om liv preget av senskader, angst og depresjoner.

Jeg kan ikke tro at jeg må skrive denne setningen igjen: Hvordan i helvete fikk han holde på, uten at noen gjorde noe?

En forklaring er hans formue. En annen er hans mektige nettverk. Jeffrey Epstein fikk spesialbehandling over alt, også av politi og påtalemyndighet. Han likte å skryte av at han kunne gjøre som han ville.

– Jeg kontrollerer alt og alle, jeg samler på folk, jeg eier folk, jeg kan ødelegge folk, skal han ha likt å si.

Det hadde han ikke kunnet gjøre uten sine mektige venner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder