KRITISK: – Nok en gang angripes våre fødetilbud, skriver Blix. Tirsdag klokken 12 demonstrerer de utenfor ABC-klinikken på Ullevål.

Debatt

La oss føde i fred!

Å ta ressurser fra ABC er nok en nedbygging av fødetilbudet i Norge. Når vi ikke kan føde et sted som føles trygt  for oss, enten det er i Finnmark, i Kristiansund eller midt i Oslo, kan Erna Solberg se langt etter de økte fødselstallene hun så gjerne vil ha, skriver Anna Blix.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over ett år gammel

ANNA BLIX, biolog og fødende på ABC

Nok en gang angripes våre fødetilbud. Denne gangen er det ABC-avdelinga ved Ullevål sykehus som mister ressurser.

Mandag bestemte klinikkledelsen på OUS Ullevål at ABC-avdelinga ikke lenger skal få drive med svangerskapsomsorg, kun ha et føde- og barseltilbud. Det betyr at de fødende ikke lenger skal gå til kontroll på ABC før fødselen, bare komme dit for å føde. Da mister ABC det som gjør hele avdelinga spesiell, og som gjør den til en viktig del av hovedstadens fødetilbud, et tilbud som er populært blant de fødende.

En kveld for ni uker siden fikk jeg rier. Da ringte jeg ABC, og det var en kjent stemme i den andre enden. Jordmor Torild tok den natta imot min sønn, og jeg følte meg trygg og sterk gjennom hele fødselen. Det gir samfunnsøkonomiske effekter som er vanskelige å måle.

les også

Høyre slår tilbake om fødselstilbud: – Sp svikter Norges kvinner

ABC er landets mest kjente avdeling for såkalte naturlige fødsler. Det er fødsler uten store inngrep, men med trygghet og tilstedeværelse som den viktigste smertelindringa. Og den tryggheten kommer av at vi fødende kjenner stedet og jordmødrene der vi skal gjøre noe av det mest dramatiske og fantastiske i livene våre, sette et barn til verden. Forskning viser at fødende som føler seg trygge, ikke redde, har mindre smerter under fødselen.

Å være stresset, ikke ha kontroll over situasjonen og dermed bli redd, kan føre til at fødselen stopper opp og i verste fall til at det må gjøres inngrep for at barnet skal komme ut. Alle inngrep medfører en risiko, både fysisk og psykisk, for mor og barn. Vi er heldige i Norge som har et av verdens beste medisinske tilbud når vi føder. Det aller beste for mor og barns helse er når tilbudet er tilgjengelig, men ikke trengs å tas i bruk fordi fødselen går normalt. Vi trenger å få føde i fred, i et rom der vi føler oss trygge og med en kompetent jordmor.

les også

En jordmors bekjennelser: Ikke legg ned én fødeavdeling til!

I England ser de på forskningen og innfører nå ABC-lignende modeller ved flere avdelinger. I Norge fjerner OUS Ullevål dette tilbudet.

Å føle seg trygg gjennom en fødsel er kanskje noe som er vanskelig å måle i sykehusregnskapene. Men i en by der inngrep som keisersnitt, epidural og klipping (episiotomi) øker, trenger vi de tilbudene som ivaretar det normale ved en fødsel. I en stor by er det ikke like lett å bli kjent med jordmødre og fødeavdelinger som det kanskje er på mindre steder. For oss som syns det er viktig, er ABC det beste stedet å føde.

Å ta ressurser fra ABC er nok en nedbygging av fødetilbudet i Norge. Når vi ikke kan føde et sted som føles trygt  for oss, enten det er i Finnmark, i Kristiansund eller midt i Oslo, kan Erna Solberg se langt etter de økte fødselstallene hun så gjerne vil ha. La oss føde i fred, i nærheten av der vi bor, med et bredest mulig fødetilbud i hele landet. 

Mer om

 1. Fødsel
 2. Sykehus
 3. Svangerskap

Flere artikler

 1. En fødselsomsorg i revers

 2. Jo, regjeringen sentraliserer og kutter i fødetilbudet

 3. Vi verken sparer eller sentraliserer

 4. Kvinnene ber ikke om for mye

 5. Ap og SV ut mot helseminister Bent Høie: Reagerer på sommerstengte fødeavdelinger

Fra andre aviser

 1. Lytt til jordmødrenes advarsler

  Aftenposten
 2. Debatt: – Stråmannen Kjersti Toppe har bygget likner mest på henne selv

  Bergens Tidende
 3. Flere er fornøyde med fødetilbudet i Norge

  Fædrelandsvennen
 4. Ja til kortreiste fødsler!

  Fædrelandsvennen
 5. Debatt: – Eg har sjølv født seks born. Eg trur ikkje eg er veldig storforlangande.

  Bergens Tidende
 6. Bunadskledd Vedum i fødestuekrangel med Solberg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder