Leder

Den nye faren fra høyre

Pårørende legger ned blomster etter at en høyreekstrem terrorist angrep to moskeer og drepte 51 mennesker på New Zealand i fjor. Foto: Terje Bringedal

Høyreekstremismen og den voldelige islamismen er begge eksisterende trusler mot det liberale europeiske demokrati.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Det føderale politiet i Tyskland avdekket før helgen en høyreekstrem terrorplan som gikk ut på å drepe muslimer, asylsøkere, innvandrere og politikere i håp om at dette skulle utløse en borgerkrig i landet. En gruppe på ni menn spredd over hele landet hadde samlet et våpendeponi med konkrete planer om angrep på ti forskjellige åsted, deriblant moskeer hvor muslimer skulle samles til bønn. Etterforskerne hevder at mennene var inspirert av angrepene på de to moskeene på New Zealand hvor over femti mennesker ble drept. New Zealand-angrepene igjen, var inspirert av terrorangrepene i Norge 22. juli 2011.

les også

Høyreekstreme terrorister ville kopiere moskéangrep i Tyskland

I flere land i Europa har det siste året blitt avslørt høyreekstreme terrorplaner. I november pågrep italiensk politi et titalls personer og siktet dem for planer om å angripe en moské i Toscana. Omtrent samtidig gikk polske myndigheter til arrestasjon av personer i Warsaw og i Szczecin for lignende planer. I Tyskland drepte en høyreekstremist to personer da han angrep en synagoge i Halle i oktober. Og i Norge gikk altså den høyreekstreme Philip Manshaus til angrep på en moské i Bærum, etter å ha tatt livet av sin søster.

les også

PST sidestiller trusselen fra islamister og høyreekstreme

Etter at den Islamske Staten falt i Syria har antall terrordrepte i Europa falt. Men antallet høyreekstreme terrorangrep har økt, ifølge Global Terror Index 2019, utgitt av tenketanken Institute for Economics and Peace (IEP). Tidligere denne måneden la Politiets sikkerhetstjeneste frem sin årlige trusselvurdering hvor de hevdet at høyreekstreme utgjør en like stor terrortrussel som ekstreme islamister i Norge. Dette er alarmerende tall. Både den voldelige islamismen og den voldelige høyreekstremismen utgjør en fare for demokratiet. Ikke på grunn av sitt gjennomslag hos vanlige europeere, hvor det store flertallet ikke har annet enn forakt til overs for ekstremisme. Men på grunn av den destabiliserende faktor slike terrorangrep har på sivile samfunn. Det er derfor avgjørende at alle tilhengere av det liberale demokrati holder fast på en slik overbevisning og aldri lar seg friste til å lefle med det ekstreme tankegodset som nå dessverre flyter friere enn på lenge.

Mer om

 1. Høyreekstremisme
 2. Terror
 3. Radikalisering
 4. 22. juli
 5. Leder

Flere artikler

 1. Trusselen fra ytre høyre

 2. Frykter etterlignere etter terroren i Tyskland - endrer ikke norsk trusselbilde

 3. Her marsjerer tyske kvinner i nazi-lignende uniformer

 4. Giften som leder til terror

 5. Til lykke med id!

Fra andre aviser

 1. Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland

  Aftenposten
 2. Bergen moské forteller om kampen mot radikalisering: – Vi ekskluderte et medlem som delte IS-videoer

  Bergens Tidende
 3. PST: Høyreekstreme og ekstreme islamister sidestilles som trusler i Norge i 2020

  Bergens Tidende
 4. Merkel om Hanau-angrepet: – Rasisme er en gift

  Bergens Tidende
 5. PST frykter id-feiringen kan være symbolmål for høyreekstreme

  Bergens Tidende
 6. Ekstremisme på tiltalebenken

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no