Flere bygninger i et moskékompleks i Malmö i Sør-Sverige brant i 2003. Foto:Kinga Lezanska,NTB scanpix

Leder

Når gudshus brenner

Det er et potent og uhyggelig symptom på konfliktnivået i samfunnet når gudshus brenner.
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Natt til mandag begynte det å brenne i en moské i Skåne. Det er den andre moskebrannen i Sverige i løpet av romjulen, etter at en moske ble påtent i Eskilstuna natt til 1. juledag. Brannårsaken i Skåne er i skrivende stund ikke kjent, men ifølge svenske medier har den samme moskeen nylig blitt utsatt for flere tilfeller av vandalisme den siste tiden. Politiet etterforsker saken som en mordbrann. Brannene føyer seg inn i rekken av flere lignende hendelser i Sverige de siste årene, moskeer i Malmö og Trollhättan har vært påtent og andre er blitt utsatt for vandalisme og hærverk.

Det er et potent og uhyggelig symptom på konfliktnivået i samfunnet når gudshus brenner. Det gir assosiasjoner til noen av verdenshistoriens verste regimer, forfølgelser og motsetninger: Brennende synagoger i Nazi-Tyskland, brennende kirker i de amerikanske sørstatene under borgerrettighetskampene, buddhisttempler og moskeer som er brent til jorden i sammentreff mellom muslimer og buddhister i Asia. Ved siden av de materielle og menneskelige ødeleggelsene, er det å tenne på en motstanders gudshus den ultimate formen for forakt og ydmykelse, et eklatant overtramp mot retten til å tro på hva man vil og et virkemiddel som benyttes i konflikter der sivilisasjonen er truet og barbariet står ved porten.

Man vet ikke med sikkerhet hva som ligger bak moskébrannene i Sverige, men det er ikke unaturlig å anta at de er knyttet til den stadig mer betente politiske situasjonen rundt innvandringen til landet. Det siviliserte Sverige har etter vår mening håndtert denne debatten dårlig, ved å nekte å føre en saklig diskusjon om innvandringens konsekvenser i offentligheten, og dermed indirekte latt de mørkere krefter i sivilisasjonens periferi få et for stort initiativ i debatten. Mennesker som tenner på gudshus nærer seg på det hatet som dyrkes i utenforskapets beskyttende mørke. Det er storsamfunnets oppgave å lyse nok opp over den offentlige samtalen til at det ikke lenger finnes skygger å gjemme seg i.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder