KUPP: Løpende soldater på vei for å innta strategiske posisjoner i Bangkok i dag. Foto: Reuters

Kommentar

Ulykkelige Thailand

Demokratiet har spilt fallitt, generalene tar over. Dette er det sørgelige refreng i Thailand.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det politiske system kollapser under vekten av voldsomme gatedemonstrasjoner og en langvarig maktkamp mellom de såkalte gul- og rødskjortene. Nå må et vennlig folk betale en høy pris for politisk kaos.

Thailand rammes av nedgang i turisme, lavere produksjon og synkende eksport. Den forventede økonomiske vekst i år er blitt mer enn halvert.

Generalene sier hensikten med kuppet er å reformere landets politikk, økonomi og samfunn. De har ingen forutsetninger for å drive samfunnsreform, det er en oppgave for valgte, sivile myndigheter.

Militærkuppet er det tolvte i Thailands nyere historie. Det foruroligende er at maktkampen er blitt bitrere, og konfrontasjonene blodigere, de siste månedene.

Når de militære går inn, forsvinner sivile rettigheter ut.

Det første generalene gjorde etter å ha erklært unntakstilstand tirsdag, en forløper til dagens kupp, var å stenge 14 riksdekkende TV-stasjoner og 3000 lokalradiostasjoner. Øvrige medier fikk ordre om ikke å publisere saker som «forvrir fakta og gjør offentligheten forvirret». Det er åpenbart hvem som definerer hva som er skadelig informasjon.

Etter to resultatløse dager med forhandlinger mellom landets rivaliserende politiske ledere hadde generalene mistet tålmodigheten, erklærte hærsjef og general Prayuth Chan-ocha på TV at de militære tar full kontroll over styringen av landet. De måtte gripe inn for «å gjenopprette stabilitet og orden».

Det forrige militærkuppet skjedde i 2006 da statsminister Thaksin Shinawatra ble styrtet. Nylig avsatte landets øverste dommere hans etterfølger og lillesøster, Yingluck Shinawatra. De såkalte rødskjortene, Shinawatras entusiastiske tilhengere i nord, på landsbygda og blant fattige i storbyen, har vunnet alle valg de siste 13 årene.

For tre år siden vant Yingluck Shinawatras parti 265 av 500 plasser i parlamentet. En koalisjon med mindre partier sikret henne et større flertall.

De har utfordret mektige krefter i hovedstaden, og vunnet hver gang. Nå er de ribbet for all makt.

Motstanderne, særlig middel- og overklassen i Bangkok, har derfor delvis oppnådd sitt mål. I syv år har de kjempet for å få fjernet Shinawatra, landets mektigste politiske familie, fra makten. De har vunnet frem, men samtidig har de militære overtatt makten på ubestemt tid.

Etter kuppet i 2006 styrte de militære landet i vel ett år før en sivil regjering kom på plass.

Thailand har i mange år lokket både turister og investorer, til tross for vedvarende politisk uro, terrorangrep i deler av landet og gatedemonstrasjoner som i blant lammer hovedstaden. Allerede før de siste dagers dramatiske utvikling var unntakslover tatt i bruk i 30 av 76 provinser.

En forverret politisk krise, og nok en militær maktovertakelse, skader landets omdømme.

Et militærkupp løses ingen problemer, men skaper nye.
Thailand trenger nyvalg, respekt for valgresultatet, politisk forsoning og sterkere sivile institusjoner. Da kan Thailand unngå politisk kaos og et 13. militærkupp.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder