OVERGREPENE I KØLN: – I stedet for fortelle kriminelle gjenger at hvis ikke de holder en armlengdes avstand til ukjente så vil det få alvorlige konsekvenser, bes altså kvinner holde armlengdes avstand til ukjente, holde seg til egne grupper eller be tilskuere om hjelp dersom de blir overfalt. Parodien er total, skriver Heidi Nordby Lunde. Foto: Ina Fassbender , Reuters Creative

Debatt

Truende stillhet

Sviket mot ofrene for overgrepene i Køln på nyttårsaften er
totalt, og mest sannsynlig begrunnet med at gjerningsmennene blir beskrevet som tradisjonelt arabisk eller nordafrikansk utseende.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

HEIDI NORDBY LUNDE, stortingsrepresentant (H)

Nyttårsaften ble rundt 90 kvinner utsatt for seksuelle overgrep og ran i den tyske byen Køln. Politiet beskrev kvelden som «stort sett fredelig» i sine rapporter og mediene unnlot å rapportere på masseovergrepene.

Heidi Nordby Lunde. Foto: Line Møller , VG

Når først saken ble kjent, kom i tillegg byens borgermester ut med en oppfordring til kvinner om å ta forholdsregler når de er på offentlig sted. Sviket mot ofrene er total, og mest sannsynlig begrunnet med at gjerningsmennene blir beskrevet som tradisjonelt arabisk eller nordafrikansk utseende. Redselen for reaksjoner mot en utsatt gruppe fører til at faktiske ofre for seksuelle overgrep blir forsøkt tiet i hjel, og enda verre – bedt om å oppføre seg.

La meg tolke borgermesteren i beste mening. Det er helt legitimt å be folk flest ta forholdsregler for å sikre egen trygghet i offentlig rom. Det hadde bare vært så forfriskende om myndigheter for en gangs skyld fortelle kriminelle gjenger at hvis ikke de holder en armlengdes avstand til ukjente, så vil det få konsekvenser. At de vil bli lagt i bakken, bøtelagt eller fengslet dersom de begår seksuelle overgrep.

Les også: Politisjef må gå etter masseovergrep

I stedet bes altså kvinner holde armlengdes avstand til ukjente, holde seg til egne grupper eller be tilskuere om hjelp dersom de blir overfalt. Parodien er jo total, når ofrene beskriver hendelsen som at det var et hundretalls menn som sto utenfor t-banestasjonen og omringet ofrene når de kom ut. Flere av dem skal ha blåmerker på brystene og andre steder på kroppen etter overgrepene, og en voldtekt er anmeldt. En kvinne sier hun febrilsk forsøkte å forsvare seg, men at det var så mange at hun ikke klarte å komme seg unna. En annen sier at politiet ikke var der da hun forsøkte å varsle om hendelsene. En oppvakt journalist kunne jo spurt borgermesteren om hvordan hun mener «holde en armlengdes avstand til fremmende» kunne hjulpet disse kvinnene.

Politiet har satt ned en etterforskningsgruppe for å finne gjerningsmennene som sto bak overgrepene. De bør også gå i seg selv for å finne begrunnelsen for å rapportere en «stort sett fredelig» kveld. Det samme bør mediene, som når de unnlater å rapportere på faktiske hendelser overlater dette til ryktespredning og uverifisert informasjon som skaper mer fordommer enn faktiske forhold.

Og dersom overgrepene er begått av nyankomne asylsøkere og skyldes faktiske kulturelle forskjeller, så er det faktisk en del av samfunnsoppdraget å adressere akkurat det - både for medier og myndigheter. Ikke nok en gang be kvinner ta forholdsregler i offentlig rom. Vi gjør faktisk det. Men vi forventer at myndighetene da også gjør jobben sin for å trygge det rommet.

Les også

 1. Politisjef må gå etter masseovergrep

  Politisjefen i Köln trekker seg etter massiv kritikk for sin håndtering av masseovergrepene i Köln på nyttårsaften.
 2. Michelle (18) om hendelsen på nyttårsaften i Köln: – Mennene var fulle av sinne

  Tyske Michelle (18) sier hun ble omringet av rundt tredve menn nyttårsaften, som befølte henne og hennes venner.
 3. Tysk politi: Nyttårs-overgrep kan være linket til kriminelt nettverk

  De ansvarlige for sikkerheten i Köln blir utsatt for massiv kritikk etter at hundrevis av menn skal ha gått til angrep…
 4. Tysk politi om nyttårsaften i Köln: Kvinner ble befølt og angrepet

  Nesten 100 kvinner hevder de ble befølt, trakassert og ranet av en stor gruppe menn på sentralbanestasjonen i Köln…

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene: – Utvis gjerningsmennene!

 2. Politirapport om overgrepene i Köln: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

 3. Overfallene i Köln sjokkerer i beryktet «problem-bydel»

 4. Pluss content

  Kripos: Er forberedt på enkelte tilfeller av trakassering

 5. Michelle (18) om hendelsen på nyttårsaften i Köln: – Mennene var fulle av sinne

Fra andre aviser

 1. Masseovergrepene: Tyske myndigheter utarbeider forholdsregler – for kvinner | Nina Hjerpset-Østlie

  Aftenposten
 2. Politiet i Hamburg etterforsker flere nyttårsoverfall

  Bergens Tidende
 3. Tyskland vil returnere nordafrikanske flyktninger

  Bergens Tidende
 4. Politisjefen i Köln går av etter masseovergrep

  Bergens Tidende
 5. Hva skjedde egentlig i Köln og Stockholm?

  Bergens Tidende
 6. Over 90 ble utsatt for overgrep på én dag. Nå ber Kölns ordfører kvinner om å oppføre seg.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder