Foto: Terje Bringedal,VG

Kommentar

Får minefelt i morgengave

Erna Solberg arver et krevende statsbudsjett fra Jens Stoltenberg.

Om to dager er Erna Solberg statsminister. Da begynner hverdagen for Høyre-lederen. Den blir tøff. Fra og med denne uken, må Solberg svare for sine egne løfter og forventningene som er skapt til den nye regjeringen. Mange kommer til å bli skuffet, og som alle statsministere må Solberg regne med en jevn strøm av kritikk fra første dag. Hvordan hun håndterer dette, kan avgjøre Høyres oppslutning de neste årene.

Første jobb for den nye regjeringen er å flikke på statsbudsjettet som Stoltenberg har lagt igjen til dem. Den avgående statsministeren er allerede godt på vei inn i rollen som opposisjonsleder. Og i budsjettet som ble lagt frem i dag, har han sørget for å legge igjen et par miner til etterfølgerne.

En av dem er en ekstra måned med studiefinansiering, som kommer til å koste en del. Men hvis Solberg skal fjerne dette, så kommer hun til å få studentene på nakken. Samme saken er det med to barnehageopptak i året, en svært populær reform for norske barnefamilier, men ganske dyr og vanskelig for mange kommuner.
Stoltenberg har også lagt inn en skatteskjerpelse for familier som hovedsakelig lever på én inntekt, ved å fjerne skatteklasse 2. Dette gir en milliard i ekstra inntekter. Men å øke skatten for familier der mor er hjemmeværende, er neppe spiselig for KrF. Også de i Høyre som vil fjerne fedrekvoten for å gi familiene større valgfrihet, vil nok motsette seg skattestraff for dem som velger å ha en av foreldrene hjemme med barn.

Problemet for den nye regjeringen er at mye av det den kan gjøre med Stoltenbergs budsjett vil koste enten popularitet eller penger. Skal det bli plass til egne markeringer i det omgjorte budsjettet, så kan den nye regjeringen bli nødt til å bruke mer penger.

Hvis en borgerlig mindretallsregjering fra første uke bruker mer enn det de rødgrønne gikk inn for, vil Stoltenberg få noe å gasse seg med i debattene i tiden som kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder