Kommentar

Kommentar: Nå er Hotvedts troverdighet under press

Av Øystein Milli

UNDER ANGREP: Statsadvokatene har spurt ut drapstiltalte Henning Hotvedt i fem timer. De mener forklaringen hans ikke stemmer. Foto: Privat

Henning Hotvedt husker tidvis dårlig, har nektet å samarbeide med politiet og har to forklaringer på DNA-bevisene mot ham.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Det drar seg til i rettssalen. Troverdigheten til den tiltalte Henning Hotvedt under press etter at statsadvokatene Per H. Halsbog og Alf Martin Evensen har avhørt ham i fem intense timer.
Bakgrunn: Bevisene som skal felle ham
Vi har hørt at Hotvedt var psykisk nedbrutt sommeren 1999, at han følte seg mistenkeliggjort, at han har problemer med å forklare hvor han kjørte 5. august – dagen da Kristin Juel Johannessen ble drept – og at han mangler alibi for drapstidspunktet.

Nektet å samarbeide

Punkt for punkt har statsadvokatene angrepet Hotvedt der de mener forklaringene hans skurrer:

** Han har gitt to ulike svar på DNA-beviset mot ham: Etter pågripelsen i juli i 2015 åpnet Hotvedt opp for at DNA-sporene fra ham som ble funnet under Kristin Juel Johannessens negler må ha funnet veien dit fordi han har kjørt turer gjennom området og kan ha stoppet for å røyke, «slå lens» eller har spyttet på bakken.

Nå mener han DNA-beviset mot ham må skyldes såkalt overføringssmitte som må ha skjedd i forbindelse med oppbevaring av DNA-materialet.

DREPT: Kristin Juel Johannessen (12). Foto: Privat

** Ved minst to anledninger har Hotvedt nektet å samarbeide med politiet: Da etterforskerne ba om innsyn i psykologjournalene hans, var svaret nei. Heller ikke et prosjekt der politiet skulle dokumentere skjeggveksten hans ved å ta daglige bilder, ønsket Hotvedt å delta på.
** To klesplagg er viet spesiell interesse i rettssalen: En beige bukse som påtalemyndigheten mener han kan ha hatt på seg 5. august er forsvunnet. Det samme gjelder en gul T-skjorte han hevder å ha hatt på seg drapsdagen. Buksen hevder Hotvedt er kastet – t-skjorten har aldri politiet funnet.

Pekt ut av vitne

** Han nekter for å ha kjørt mopeden gjennom området hvor Kristin Juel Johannessen ble drept. Men aktoratet viser til at et vitne har plukket ham utpå fotokonfrontasjon og at flere vitner har sett en moped som ligner den Hotvedt eide rett ved åstedet.
** Aktoratet mener Hotvedt var frustrert og i mental ubalanse i august 1999. Hotvedt innrømmer at han slet psykisk på forsommeren, men at han var i bedre forfatning på sensommeren.

Les også: Søsteren: En skyldfølelse uten like

De neste dagene skal vitner forklare seg i lagmannsretten. Trolig vil det komme nye opplysninger som aktoratet mener er egnet til å så tvil om Hotvedts troverdighet – samtidig må forsvarer Brynjar Meling for alvor starte jobben med så tvil om politiets arbeid.

Siste ord er ikke sagt i rettssal M01.

Mer om

  1. Kristin-drapet
  2. Krim

Flere artikler

  1. Aktor til juryen: – Dere må finne ham skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

  2. Har han levd med en grusom hemmelighet i 17 år?

  3. Forsvarer i Kristin-saken: – Tvilen er så stor at han må frifinnes

  4. Tiltalte hadde fantomtegning av gjerningsmannen da han ble pågrepet

  5. Forsvarer: – Må finnes en annen forklaring på hvordan DNA har havnet på Kristin

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder